מתמטיקה ומדמח.jpg

לשלב בין מחקר מ​דעי החיים לטכנולוגיות המחשוב המתקדמות ביותר​


ביולוגיה חישובית היא תחום מדעי חדש, המתמודד עם מהפכת המידע שעוברת הביולוגיה בשנים האחרונות. טכנולוגיות חדישות מזרזות משמעותית ניסויים ביולוגיים ומאפשרות לאסוף כמויות ענק של נתונים, ולכן הניתוח של נתונים אלו הופך לאתגר מרכזי במחקר. כל נתון הוא פיסת פאזל ועלינו לחבר מיליוני פיסות לתמונה ביולוגית שלמה. אתגר זה מורכב מאוד שכן פיסות הפאזל אינן תואמות זו את זו במדויק, חלקן חסרות, ואחרות חוזרות על עצמן, אבל המאמץ כדאי; התמונות המתקבלות (מערכות ביולוגיות) הן יפות, עשירות בפרטים, ומלמדות אותנו על התהליכים שיוצרים אותן ומשנים אותן ללא הרף. ברמה המעשית, התובנות החדשות משמשות בסיס לדור הבא של טיפולים רפואיים וטכנולוגיות חקלאיות.

בחזית מהפכת המידע הביולוגי נמצאת היכולת לקרוא את המידע הגנטי של יצורים חיים ובפרט של האדם. כיום קריאת הגנים של אדם ספציפי (שישה מיליארדי אותיות), עם כל הייחודיות המבדילה אותו מכל שאר בני האדם, היא פעולה כמעט שגרתית שעלותה נמוכה יחסית. בהתאם לכך, הניתוח של המידע הגנטי והבנתו הם המשימה העיקרית שנטלה על עצמה הביולוגיה החישובית ותת התחום הזה קיבל שם משלו - ביואינפורמטיקה. בנוסף הביולוגיה החישובית חוקרת גם תהליכי ההתפתחות ביצורים חיים, אבולוציה מולקולארית, עיבוד המידע במערכת העצבים ורשתות שיתוף הפעולה והתחרות בין יצורים חיים בסביבתם הטבעית.

מה עושים ביולוג​ים חישוביים?

ביולוגים חישוביים משתמשים בעקרונות של מדעי המחשב, מתמטיקה וסטטיסטיקה כדי לפתח כלים לעיבוד מידע ביולוגי, ולהשתמש בהם בצורה מושכלת. כלים אלה כוללים מודלים מתמטיים, אלגוריתמים ותוכנות מחשב אשר כורים מידע מבסיסי נתונים גדולים, מוצאים בהם תבניות חוזרות ועוזרים לחוקרים להסיק מהם מסקנות. 

האופי הבין-תחומי של הביולוגיים החישוביים מעמיד אותם במוקד המחקר האקדמי והתעשייתי, בתחומים כגון: פענוח מחלות ופיתוח תרופות, עיבוד מידע רפואי ופיתוח תוכנות לשימוש הרפואה, קידוד אותות ומידע במוח, פיתוח והשבחת זני צמחים ובע"ח ועוד...

למי מתאימה הביולוגיה​ החישובית?

לימודי הביולוגיה החישובית מתאימים לתלמידים בעלי זיקה ואהבה למדעי הביולוגיה, הרפואה והמוח אשר מבינים את הכוח המחקרי העצום של מתמטיקה ומדעי המחשב.  


מה ל​ומדים?

ההתמודדות עם האתגר של מהפכת המידע הביולוגי דורשת ארגז כלים שונה מזה שנרכש בלימודי ביולוגיה רגילים. הרקע המתמטי חייב להיות עמוק יותר ונדרשת שליטה בתכנות ובפיתוח אלגוריתמים. האוניברסיטה מציעה שלוש תוכניות לימוד בביולוגיה חישובית אשר הליבה שלהן משותפת: קורסי בסיס במתמטיקה, מדעי המחשב וביולוגיה. מעבר לליבה, כל מסלול מדגיש נקודת מבט אחרת על הביולוגיה החישובית.

  • מסלול ביואינפורמטיקה במחלקה למדעי המחשב: תוכנית לימודים תלת-שנתית. מעמיק את הלימוד במדעי המחשב ומוסיף עליו קורסים ייחודיים בביואינפורמטיקה. המסלול מתאים במיוחד למי שמתעניין בפיתוח כלים חישוביים ויתרונו בכך שבוגריו מבוקשים בתעשיית התוכנה.

  • מחלקה ראשית מדעי החיים עם חטיבה במדעי המחשב: תוכנית לימודים דו-מחלקתית תלת- שנתית. תוכנית זו מעניקה את הידע הביולוגי הנרחב ביותר מבין שלושת מסלולי הלימוד ובפרט קורסי פיזיולוגיה, צומח ואקולוגיה. היא מתאימה במיוחד למי ששואף להתמקד בסוגיות ביולוגיות או רפואיות ולהתמודד איתן באמצעות שיטות חישוביות.

  • תוכנית ביו-פיזיקה – ביואינפורמטיקה: תוכנית לימודים ארבע שנתית המעניקה תואר כפול בכימיה ומדעי המחשב. תוכנית זו דומה למסלול הביואינפורמטיקה אך מתגברת אותו בכימיה ברמה גבוהה יותר מזו הנלמדת בשתי התוכניות האחרות. התוספת המשמעותית בכימיה מעניקה לבוגרי התוכנית עמדת מוצא טובה למחקר בפיתוח תרופות וביוכימיה וכמובן פותחת להם את הדרך ללימודי המשך בכימיה ובמדעי המחשב.


איזה מהמסלולים​ כדאי ללמוד?

התשובה היא פשוטה – למדו את המסלול שהכי מעניין ומושך אתכם, שכן זו הדרך ליהנות מהלימודים ולהצטיין. הבחירה במסלול הנכון עבורכם היא חשובה מאוד אך יש לזכור כי היא איננה חוסמת את הדרך מפני התמקצעות בתחומים נוספים בהמשך. מי שילמד למשל במסלול הביואינפורמטיקה יוכל להמשיך ללמודים מתקדמים בתחומים כמו חישוביות עצבית או אקולוגיה בעתיד בכפוף להשלמות. 


יש לכם עוד ​שאלות? 


צרו קשר עם מרכזי הת​​חום:

מדעי המחשב - ד"ר חן קיסר chen@cs.bgu.ac.il

מדעי החיים - ד"ר טל שי talshay@bgu.ac.il