​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​אחת החוויות הייחודיות ביותר ללימודים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב היא ללא ספק חווית המגורים בסמוך לקמפוס.

הסטודנטים בבן-גוריון מתגוררים ב​כפר הסטודנטים, במעונות או שוכרים דירות בשכונות המקיפות את האוניברסיטה ומקיימים חיים סטודנטיאליים שוקקים ומגוונים, לפני ואחרי שעות הלימודים.

אז רגע לפני שאתם מתחילים בחיפושים אחרי מקום המגורים החדש שילווה אתכם לאורך התואר (או לפחות בחלקו) – הכנו עבורכם מדריך קצר למגורים בבאר-שבע:

1. מתחמי המגורים של האוניברסיטה: כפר הסטודנטים | מעונות הסטודנטים


לגור צמוד לקמפוס בעלות נמוכה ובסביבה סטודנטיאלית​ - האוניברסיטה מציעה כ-1,500 מקומות דיור בשני מתחמי מעונות שנקראים על שם השכונות בהן הם ממוקדמים: מעונות ג' ומעונות ד', בסמוך לקמפוס. עלות שכירת דירה במעונות מסובסדת על ידי האוניברסיטה וכל הדירות מרוהטות וממוזגות. בכל דירה מספר חדרי מגורים, מטבח מאובזר, מקלחת ושרותים. כל דייר זכאי לארון בגדים, מיטה, שולחן, כיסא ומדף ספרים בחדרו. לסטודנטים ניתן שירות של חברת אחזקה אשר מטפלת בכל בעיה שעשויה להיווצר בדירה, ללא תשלום. במסגרת המגורים במעונות, הסטודנטים נהנים מפעילויות חברתיות משותפות, ליווי של סטודנטים בוגרים המשמשים כ"מדריכים חברתיים", חוגי ספורט ללא תשלום ועוד.

בנוסף, האוניברסיטה פתחה ב-2021 את כפר הסטודנטים של האוניברסיטה שממוקם בשכונת רמות ומציע 14 בניינים במתחם שסמוך לפארק ההייטק של האוניברסיטה ולתחנת הרכבת "באר-שבע צפון האוניברסיטה". כפר הסטודנטים מציג מגורים בבניינים חדשים, מרוהטים ומעוצבים, במתחם סגור ומאובטח, עם מרכז מסחרי שצפוי להיפתח במהלך 2023 ומגוון סגנונות מגורים - דירות סטודיו לדייר אחד וכן דירות ל-2 או 3 שותפים. 

לפרטים נוספים על מתחמי המגורים של האוניברסיטה >>

2. אילו עוד אפ​שרויות מגורים​​ ​​יש לסטודנטים בבאר שבע?

שכירת דיר​ות ב​סמוך לקמפוס:

 סטודנטים בבן-גוריון המעוניינים לשכור דירה שוכרים בדרך כלל בארבעת השכונות הסמוכות לקמפוס: שכונה ב', שכונה ג', שכונה ד' ושכונה ו' הישנה (שכונה ד' מזרח). המחירים נעים בין 1,000-1,400 ש"ח לשותף, תלוי כמובן במיקומה של הדירה, גודלה, מספר החדרים, מצב הדירה (משופצת/שמורה) וכו'. פירוט קצר על כל אחת מהשכונות בהמשך העמוד. הסטודנטים זכאים להנחות סטודנט בתשלום הארנונה.

תוכנית הד​ירות הפתוחות ע"ש ליליאן ולארי גודמן: 

התוכנית מופעלת במחלקה למעורבות חברתית באוניברסיטת בן-גוריון. מטרת התוכנית לקדם אחריות קהילתית משותפת (העצמת הקהילה, יצירת מרחב לעש​ייה, טיפוח כישורי מנהיגות ויזמות חברתית), לחוות ולהכיר מקרוב את חיי הקהילה בעיר, להשפיע ולהביא לשינוי משמעותי בקהילה, ללמוד ולצמוח אישית. הסטודנטים המשתתפים בתוכנית פועלים 6 שעות שבועיות למען הקהילה (הדרכת חוג, אימוץ משפחה, השתתפות בארועים קהילתיים ופעילויות מגוונות ועוד). הסטודנטים מתגוררים באזורים ספציפיים שכונות הותיקות בבאר שבע. התוכנית מעניקה מלגה של 18,000-15,000 ₪ לשנה, בהתאם לאזור המגורים + מלגה של 1,000 ₪ בעבור פעילות קיץ במהלך חודש אוגוסט. ​ לפרטים נוספים ומידע על הרשמה

כפרי הסטודנטים ​של "איילים":

עמותת "איילים" מציעה מגורים בכפרי סטודנטים באזורים שונים בנגב: אשלים, דימונה, אופקים, ערד, ירוחם וגם בעיר העתיקה של באר-שבע. הסטודנטים המצטרפים לכפרים מקבלים מלגת מחייה מלאה בתמורה להתנדבות בקהילה. לפרטים נוספים ומידע על ההרשמה למלגה של עמותת "איילים"

מתחם המגורים לתלמידי המחקר של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב:

מתחם מגורים ייחודי לתלמידי מחקר באוניברסיטה המספק חויית מגורים בסביבה איכותית וקרובה לאוניברסיטה שמבטיחה שילוב אופטימאלי של בניית הקריירה האקדמית עם עבודה ופנאי. המתחם ממוקם בשכונה ג', בסמוך לתחנת הרכבת באר-שבע צפון. ​אפשר להצטרף למתחם כבר במהלך התואר הראשון: סטודנטים נשואים/ידועים בציבור, סטודנטים המקיימים חיי משפחה וסטודנטים לרפואה החל מהשנה החמישית לתואר.​ המתחם עוצב ותוכנן כך שיענה על כלל צרכיהם הייחודיים של התלמידים, תוך שימת דגש על אוירה סטודנטיאלית לצד חיי חברה וקהילה מגוונים ותוך עמידה בתקנים של בניה ירוקה.​ למידע נוסף על מתחם המגורים לתלמידי מחקר

תמונה של סטודנטים באוניברסיטת בן גוריון

3. איפה כדאי לחפש דירות​ להשכרה?

הדרך המומלצת ביותר למציאת דירה בבאר-שבע היא באמצעות חיפוש ברשת.

קבוצות פייסבוק: בפייסבוק קיימות קבוצות רבות בהן ניתן לפרסם דירות להשכרה או מודעות חיפוש דירה ובדרך כלל זו הפלטפורמה הנוחה ביותר לחיפוש דירה או שותפים לדירה שכבר מצאתם. אתם מוזמנים להצטרף כבר עכשיו לאחת הקבוצות ובסביבות החודשים יוני-ספטמבר להתחיל בחיפושים. נסו את הקבוצות הבאות: התקבלתי לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב​דירות מפה לאוזן בבאר שבעדירות להשכרה לזוגות בבאר שבעדירות להשכרה בבאר שבע בין חברים לפני שמתפרסמות.

אתרי לוחות להשכרת דירות: מומלץ מאוד גם לחפש דירה בלוחות השונים ברשת המציעים מגוון רחב של דירות להשכרה. נסו באתרים כמו:​Yad2, WinWin או KoMo

אפשר כמובן גם לנסות למצוא דירה בדרכים 'מיושנות' יותר: פיקחו עיניים בסביבת הקמפוס וחפשו מודעות תלויות בנוגע לדירות להשכרה/שלטי השכרה על חלונות הדירות, או פנו למתווך המתמחה בתיווך דירות לסטודנטים בעיר.

4. מה ההבדלים בין שכונו​ת הסטודנטים השונות?​​

מרבית הסטודנטים בבן-גוריון מתגוררים בארבעת השכונות הסמוכות לקמפוס: שכונה ב', שכונה ג', שכונה ד' ושכונה ו'. מעונות הסטודנטים ממוקמים בשכונות ג' וד'.

הנתונים המצורפים על מחירי השכירות נלקחו מתוך דו"ח סקר דיור שנת 2020 של אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. ניתן לקרוא כאן עוד על מחירי השכירות בבאר שבע

שכונה ב': נמצאת במרחק הליכה של כ-15-20 דקות מהאוניברסיטה. היתרונות המרכזיים שלה הם העובדה שהיא מרוחקת יחסית מכבישים ראשיים ולכן נחשבת לשקטה ולנעימה וגם בגלל מקומות הבילוי הרבים הממוקמים בה. בנוסף, בשכונה יש מבחר של בתים פרטיים עם חצר להשכרה במחירים שסטודנטים יכולים לעמוד בהם. היתרון אולי הגדול ביותר הוא הקרבה לפארק הסופרים, הפארק הסטודנטיאלי של באר שבע. החסרונות המרכזיים הם המרחק היחסי מהאוניברסיטה ומחירי השכירות הגבוהים יותר מהממוצע. מחיר ממוצע לשותף: 1,200-1,400 ש"ח.

שכונה ג': ממוקמת מדרום לאוניברסיטה ונמצאת במרחק הליכה של 10-15 דקות מהקמפוס המרכזי. היתרון המרכזי של השכונה הוא קרבתה לפקולטה למדעי הבריאות ולבית החולים סורוקה ולכן היא פופולרית מאוד בקרב הסטודנטים בפקולטה. בקצה השכונה ממוקמת תחנת הרכבת באר-שבע צפון/האוניברסיטה כך שאם אתם בונים על נסיעות מרובות ברכבת, זו בהחלט נקודה משמעותית. מחיר ממוצע לשותף: 1,000-1,200 ש"ח.

שכונה ד': השכונה הקרובה ביותר לאוניברסיטה (מרחק הליכה של 3-10 דקות) וכנראה הסטודנטיאלית ביותר בבאר-שבע. חלק מהדירות נמצאות ממש בצמוד לשער הראשי של הקמפוס והבניינים הקרובים לשד' רגר מאוכלסים כמעט אך ורק בסטודנטים. שימו לב שככל שהדירה קרובה יותר לקמפוס – כך מחיר השכירות שלה יעלה. גם שכונה ד' עשירה במקומות בילוי לסטודנטים. מחיר ממוצע לשותף: 1,100-1,300 ש"ח.

שכונה ו' הישנה (שכונה ד' מזרח): ממוקמת צפונית לקמפוס והקרובה ביותר לשער הכניסה הצפוני לאוניברסיטה (3-10 דקות הליכה). גם בשכונה ו' הישנה, שמכונה לעיתים גם ד' צפון, ניתן למצוא בתים פרטיים עם חצר במחירים נוחים לסטודנטים. השכונה ידועה במגוון הקולינרי שקיים בה וברח' רינגלבלום תמצאו מספר מסעדות איכותיות שאפשר לקפוץ אליהן בין השיעורים או בערב אחרי הלימודים. מחיר ממוצע לשותף: 1,200-1,400 ש"ח.

בניינים ומתחמי מגורים יוקרתיים לסטודנטים: ישנם בניינים חדשים ומשופצים סביב הקמפוס בהם גרים סטודנטים, במחירים גבוהים יותר מהדירה הסטודנטיאלית הממוצעת. בין הבניינים תוכלו למצוא את מגדלי אביסרור, למדן, הבלוק ואוקספורד טאוור. טווח מחירים לשותף: 1600 - 1300 (המחירים משתנים בין הבניינים).

כדאי לדעת: גם בשכונת רמות מצפון לאוניברסיטה מתגוררים סטודנטים (ביחידות דיור בבתים פרטיים או בדירות באזורים המרוחקים יותר) והיא בעיקר מועדפת על ידי זוגות צעירים. היתרון הוא באיכות הדירות ויחידות הדיור המוצעות להשכרה בשכונה, אך החיסרון הוא במחיר הגבוה מהממוצע ובמרחק מהאוניברסיטה (מרחק הליכה של למעלה מרבע שעה). מחיר ממוצע לשותף: 1,388 ש"ח.

5. מה חשו​​ב לדעת לפני שאתם נכנסים לדירה?

​לפני שאתם יוצאים ליום חיפושים, מומלץ להכין רשימת מסודרת של נקודות לבחינה​ בכל דירה שתראו. הנה כמה דוגמאות לנושאים שיש לשים אליהם לב: 

ריהוט: חשוב מאוד לבדוק – האם הריהוט שייך לבעל הדירה או לדיירים הנוכחיים המתגוררים בה? אם חסר ריהוט וציוד בסיסי בדירה כמו ריהוט לסלון, מזגנים, מקרר, תנור אפייה וכו' – התמקחו על כך עם בעל הדירה ונסו לשכנע אותו שישלים את מה שחסר. רוב הדירות בבאר שבע מרוהטות באופן מלא, או כמעט מלא. גם אם הדירה היא במחיר מציאה ייתכן והשלמת הציוד בכוחות עצמכם תעלה ביוקר, כך שאל תמהרו להתפתות למחירים נמוכים. 

סורגים: כדאי לשים לב שהחלונות בדירה מסורגים היטב, בעיקר בדירות קרקע ובדירות בקומות נמוכות. 

רעש: אם הדירה קרובה לרחובות ראשיים כמו שד' רגר או רח' מצדה, חשוב שתבואו בשעות בהן הכביש סואן ותחשבו האם יהיה לכם נוח לגור, ללמוד ובמיוחד לישון עם הרעשים החיצוניים. הסתכלו היטב גם בסביבת הדירה לראות אם במקרה החלו לאחרונה עבודות בנייה או שיפוץ משמעותיות באזור הבניין. 

זרם המים בדירה: כשאתם מסתובבים בדירה פתחו את הברזים במטבח, בשירותים ובמקלחת וודאו שעוצמת הזרם מקובלת עליכם. במידה ולא, בדקו אם בעל הדירה אם יש אפשרות לתקן את הבעיה לפני שחותמים על חוזה. 

שכנים: אל תתביישו לשאול את הדיירים הנוכחיים בדירה – הנאים השכנים בעיניכם? תשובה לשאלה זו לא תוכלו לקבל מבעל הדירה בדרך כלל אלא רק ממי שגר בה ומכיר מקרוב את חווית המגורים בבניין.​​

תמונה של סטודנטים באוניברסיטת בן גוריון

6. מה צריך ​לעשות לפני שחותמים על חוזה?

רוב הסטודנטים שוכרים לראשונה דירה רק כאשר הם מתחילים ללמוד באוניברסיטה כך שחשוב מאוד להגיע מוכנים לתהליך החתימה על החוזה עם בעל הדירה. קראו היטב את כל הסעיפים בחוזה, גם אם הוא ארוך, ושימו לב שכל מה שנכתב בו תואם את רוח השיחה שלכם עם הבעלים. שווה להכיר את נוסח החוזה ההוגן ואולי להציע לבעל הבית לחתום עליו. בכל מקרה, נושאים חשובים שכדאי לשים אליהם לב: 

תשלום השכירות: במרבית החוזים נהוג לפרוס את תשלום שכר הדירה על 12 תשלומים (בחוזה לשנה), כאשר בעל הדירה מפקיד את הצ'קים בתאריך קבוע ומוסכם על שני הצדדים. 

תיקונים: בעל הדירה הוא האחראי על כלל התיקונים בדירה, כל עוד אינם נדרשים עקב שימוש בלתי סביר של הדיירים. לדוגמא, אם הניאגרה בשירותים התקלקלה – התיקון יהיה באחריות בעל הדירה. אם הדיירים שברו את האסלה במסגרת מסיבת דירה שיצאה משליטה – בדרך כלל התיקון יהיה באחריות השוכרים. 

ריהוט קיים בדירה: וודאו שכלל הריהוט השייך לבעל הדירה יצוין בנספח שיצורף לחוזה על מנת שלא יהיה בלבול בסיום החוזה לגבי הבעלות על הרהיטים השונים. 

שוכר חלופי: חשוב לוודא שקיימת אופציה בחוזה למציאת שוכר חלופי במידה ואתם או אחד השותפים תחליטו לעזוב את הדירה באמצע החוזה.

7. מה חשוב לזכור ביום המעבר?

ביום המעבר עצמו הקפידו לרשום את הקריאות בשעון המים, החשמל והגז ובהמשך יש להודיע לחברות השונות על חילופי שוכרים. בנוסף, אל תשכחו להעביר על שמכם את חשבון הארנונה בעירייה ולהגיש בקשה להנחת סטודנט בארנונה.

​חשוב מאוד לבדוק שאין לדירה חובות כלשהם שטרם שולמו כדי שלא תופתעו בחשבון הראשון שתקבלו. דאגו שחובות אלו יוסדרו בהקדם האפשרי על ידי בעל הדירה או הדיירים הקודמים. 

טיפ ירוק:בדקו בכל חברה ובעירייה אם קיימת אפשרות לקבל את החשבונות ישירות למייל במקום לתיבת הדואר – כך תוודאו שתקבלו את כל החשבונות במועד וגם תחסכו בנייר.​

תמונה של סטודנטית עם חישוק מחוץ לאוניברסיטה

מתקבלים יקרים, אנחנו מברכים אתכם לקראת המעבר לבאר שבע ובטוחים שזו תהיה תקופה מיוחדת ומלאת חוויות עבורכם! אם מדובר בפעם הראשונה שאתם עוזבים את הבית – אל תדאגו, זה הרבה יותר פשוט ממה שזה נראה ותוך זמן קצר תרגישו כמו דיירים ותיקים בעיר :)