תהליך ההרשמה ומסמכים נדרשים:
נרשמים לפסיכולוגיה קלינית יטופלו, רק באם נרשמו למגמה הקלינית בעדיפות ראשונה בלבד. המבקשים להגיש מועמדות למגמה הקלינית נדרשים להמציא את המסמכים הבאים:
1. תמונה עדכנית
2. שאלון אישי למועמד למגמה הקלינית על פי הפורמט בקישור.
3.מסמך הצהרת כוונות בין 2-1 עמודים, בו יפורטו (א) הסיבות להגשת מועמדות דווקא במגמה זו, (ב) רקע מובחן בעבודה עם אוכלוסיות קליניות מובהקות ג) רקע בהתנסות מחקרית (על אף שסעיפים ב' ו-ג' אינם בגדר חובה, יש להתייחס אליהם במידת האפשר)
4.שתי המלצות בלבד (אחת אקדמית ואחת מהשדה).
** הממליץ מהשדה צריך להיות אדם מתוך המקצוע הטיפולי, שסיפק לסטודנט הדרכה או מענה מקצועי דומה, או היה אחראי על הסטודנט.ית בעבודה/התנסות/התנדבות בסטינג טיפולי. רצוי שהמקצוע של הממליץ יהיה כמה שיותר קרוב לעולם הפסיכולוגיה הקלינית (למשל, פסיכולוג קליני, עו"ס, פסיכיאטרית). מכתב ההמלצה מהשדה צריך להיות עדכני, משלוש השנים האחרונות.
לשם הגשת מועמדות תנאי הקבלה הבסיסיים בהם יש לעמוד הנם: ממוצע בפסיכולוגיה 87 ומעלה, ממוצע תואר 85 לפחות, ציון מתא"ם 100 ומעלה, ציון אנגלית 75 לפחות בקורס מתקדמים ב', והשגת שתי המלצות שיישלחו ע"י הממליץ ישירות למוסד, אחת אקדמית ואחת מהתחום הקליני (המלצת שדה). יש לציין, כי מועמדים שעדיין לומדים לתואר ראשון ושהממוצע שלהם בפסיכולוגיה קרוב ל-87 (למשל, 86) בעת תקופת ההרשמה, ומעריכים במידה רבה של ביטחון שממוצע זה יגיע ל-87 בתום סמסטר א', רשאים להגיש את מועמדותם בכל מקרה, אך הם יהיו במעמד "על תנאי", מבחינה זו שזימון לראיון יהיה מותנה, בין השאר, בממוצע סף של 87 בפסיכולוגיה וממוצע תואר של 85 לפחות. בחירה באפשרות זו הנה באחריותו של הסטודנט.
ועדת חריגים
יש לציין כי אוניברסיטת בן-גוריון נוקטת במדיניות של אפליה מתקנת כלפי מועמדים מאוכלוסיות מודרות. לפיכך, מועמדים מאוכלוסיות מודרות שנתוניהם נופלים במעט מנתוני הסף שצוינו, מוזמנים להעביר בקשה לדיון להגשת מועמדות כחריג. את הבקשה יש להעביר לתיבת המייל המחלקתית (psychsec@bgu.ac.il) לכל המאוחר, עד שבועיים לפני תום הרישום.
בנוסף, אם אתם עומדים בדרישת הסף בחוג לפסיכולוגיה, אך אינכם עומדים בדרישת הסף הכללית של 85 בתואר, מכיוון שהחוג השני שלכם מתאפיין בציונים נמוכים (למשל פיזיקה, מדעי המחשב, וכו'), אזי, במידה ובחוג השני אתם מעל לחציון, אנו ממליצים לפנות אלינו (psychsec@bgu.ac.il).
כמו כן, מועמדים שחושבים שסיכויי הקבלה שלהם עלולים להיפגע בשל המלחמה (למשל, משרתי מילואים, מפונים, מועמדים שחוו אובדנים) מוזמנים לפנות לועדת חריגים במייל psychsec@bgu.ac.il אנחנו נדון בפניות ונעשה כמיטב יכולתנו להתחשב במועמדים שנפגעו. יש לפנות לכל המאוחר עד שבועיים לפני תום הרישום.
זה כולל גם אי-עמידה בקריטריונים הנדרשים להגשה. למשל, אם חסרה לכם המלצה או ציון מתא"ם בעקבות שירות מילואים ארוך (שלא איפשר לעשות מתא"ם או התנסות מחקרית/קלינית), אנא פנו לועדת חריגים במכתב הסבר ואישור רשמי על ימי שירות המילואים שבוצעו בפועל, ואנו נדון בבקשה. באם תקבלו אישור מועדת חריגים, תוכלו להירשם ולהיכנס להליך המיון. אישור שכזה אינו מבטיח זימון לראיון אלא רק קבלה להליך ההתמיינות.
ולבסוף, ראו למטה הערה המסומנת ב-*** בנוגע לסיפי המתא"ם המאפשרים את המשך התהליך.
דירוג מנחים
במגמה לפסיכולוגיה קלינית, ההנחיה בעבודת התיזה/דוקטורט יכולה להינתן ע"י חברי/ות סגל נוספים/נוספות מהמחלקה ואף מחוצה לה. רשימת המנחים/ות האפשריים לתיזה/דוקטורט מתעדכנת משנה לשנה. אנחנו מעודדים מועמדים/ות לבחור את המנחה לפי הנושא שמעניין אותם/ן לחקור. אנחנו לא נותנים עדיפות בקבלה לפי שיוך המנחה.
לפני תחילת התהליך, המועמדים יתבקשו לדרג כחלק מתהליך הרישום ובאמצעות מערכת הרישום ארבעה מנחים איתם הם היו מעוניינים לעבוד כאשר לפחות אחד מארבעת המנחים המדורגים, צריך להיות חבר סגל שאינו מהמגמה הקלינית. עצם ביצוע הדירוג לא מבטיח זימון לראיון. בחירת המנחים תעשה מתוך רשימת חברי הסגל שיקבלו סטודנטים להנחיה בשנת הלימודים תשפ"ו בלבד.
אנו מעודדים את המועמדים להשתמש באתר המחלקה ובמקורות דיגיטליים אחרים על מנת להכיר את חברי הסגל. תהליך זה יכול לכלול: קריאה על תחומי העניין של החוקר ופרויקטים עכשוויים שהוא מבצע, קריאת מאמרים שלו ומאמרים רלוונטיים אחרים, שיחות עם סטודנטים במעבדה הרלוונטית, וביקור במעבדה.
בשלב השני, המועמדים ידורגו על פי התאמתם לתכנית לפי התיק האישי (קורות חיים, מסמך הצהרת כוונות, והמלצות) וציון בחינת המתא"ם.
זימון לראיון
שימו לב, שבשנים קודמות עקב ריבוי נרשמים, ציון המתא"ם המינימלי של סטודנטים שהוזמנו לראיון קליני היה גבוה יותר (בכ- 10-20 נקודות) מזה הנדרש כרף להרשמה. סביר להניח כי גם בשנה זו, הסף המינימלי לזימון לראיונות יהיה גבוה מ – 100. יחד עם זאת, אנו מודעים לכך שהשנה יהיו מועמדים שציון המתא"ם שלהם עלול להפגע עקב נסיבות המלחמה. אנו נקח זאת בחשבון ונגמיש בהתאם את סף המתא"ם לזימון לראיונות. אין ביכולתנו להתחייב על סף מדוייק, מאחר והוא תלוי בכמות ואיכות המועמדים שמגישים מועמדות בכל שנה.
*** על אף שרף ההגשה הפורמלי עמו ניתן להירשם הוא 100, עקב ריבוי מועמדים ומשאבי ראיון מוגבלים בשנים האחרונות סף המתא"ם למרואיינים היה 115-120 (הסף המדויק משתנה משנה לשנה). שימו לב שאם ציון המתא"ם שלכם נמוך מ-120 בעקבות פגיעה משמעותית הקשורה במלחמה (למשל, שירות מילואים ממושך בתקופה שלפני ההיבחנות במתא"ם), מומלץ לפנות לועדת חריגים עם תיעוד מתאים, גם אם אתם עומדים בסף הפורמלי של 100. בקשה שאושרה בועדת חריגים מאפשרת להמשיך בתהליך ההתמיינות, אך האישור איננו מבטיח זימון לראיון.
בהתבסס על התרשמות הבודקים מהתיק האישי וציון המתא"ם, חלק מהסטודנטים יוזמנו לראיון אחד או שניים. לפחות ראיון אחד יערך ע"י אחד מארבעת המנחים הפוטנציאליים שהמועמד דירג. תהליך זה בא להבטיח שהסטודנטים יודעים עם קבלתם, כי ישנו חבר סגל אשר יכול להנחות אותם במחקר התיזה בתחום שמעניין אותם. כל אחד מהראיונות עשויים להתייחס הן ליכולות הקליניות של המועמד והן ליכולותיו המחקריות. יש לציין כי במקרים מסוימים אנו נזמן גם לראיון שלישי, למשל כאשר נדרשת חוות דעת נוספת לגבי היכולות הקליניות של המועמד.
בסיום התהליך המועמדים ידורגו לפי שני פרמטרים בסדר עדיפות זה: א. התאמה לעיסוק בפסיכולוגיה קלינית. ב. התאמה ספציפית לתכנית שלנו ומידת ההתאמה לעבודה עם מנחי המחקר.
ההחלטות הסופיות לגבי הסטודנטים שיבחרו יתקבלו ע"י סגל המגמה הקלינית ויתבססו על ההתרשמות הכוללת מהראיונות והתיק האישי בסיום, יש להדגיש כי אנו מנועים מלתת אינפורמציה לגבי זימונים לראיונות וקבלה תוך כדי התהליך. הודעות קבלה/דחייה סופיות יתקבלו בהתאם לתאריכים הארציים.
הציון בבחינת המתא"ם תקף ל-5 מועדי ההרשמה שלאחר הבחינה. לדוגמה, על מנת להתחיל את התואר השני בשנת הלימודים תשפ"ג (2022-2023), מועדי המתא"ם התקפים הינם מועדי אוקטובר 2017, 2018, 2019, 2020, ו-2021.
"במידה ולא זומנתי לראיון שני, האם ניתן להסיק מכך שהמראיין הראשון לא העביר אותי?"
לא בהכרח. בכל שלב (לפני ראיון ראשון, אחריו, ואחרי ראיון שני/שלישי) מתקיים שלב פנימי של דירוג המועמדים, כך שלשלב הבא עוברים המועמדים שדורגו במקומות הגבוהים ביותר.
"עברתי את כל הראיונות והגעתי לשלב "הפיינליסטים" שזומנו ליום היכרות עם המגמה. האם זה אומר שבטוח אתקבל??
לא בהכרח. כאמור, גם בשלב האחרון מתקיים דירוג. מכיוון שחלק מהסטודנטים שנרצה לקבל יתקבלו אולי גם לאוניברסיטה אחרת שאותה הם דירגו גבוה יותר, אנו לא יכולים לדעת מראש בדיוק את מי נקבל. לכן, תמיד נזמין מספר גדול יותר של מועמדים ליום ההיכרות ממספר המקומות במגמה.
"האם אפשר להחליף מנחה לתיזה אחרי הקבלה, בזמן התואר השני?"
אנחנו מייחסים חשיבות רבה לדירוגי המנחים. החלפת מנחה לאחר הקבלה ללימודים תתרחש רק במקרים יוצאי דופן, ובכל מקרה, איננו יכולים להבטיח כי המחלקה תוכל לספק מנחה אלטרנטיבי.
שאלות ותשובות נוספות ניתן למצוא כאן, במסגרת פרויקט "אתם שואלים - אנחנו עונים"