תהליך ההרשמה ומסמכים נדרשים:
מסמכים נדרשים לתהליך ההרשמה ותנאי קבלה תיקי הנרשמים לפסיכולוגיה קלינית יטופלו, רק באם רשמו בקשתם בעדיפות ראשונה. המבקשים להגיש מועמדות למגמה הקלינית נדרשים להמציא את המסמכים הבאים:
1. שאלון אישי למועמד למגמה הקלינית על פי הפורמט בקישור.
2. מסמך הצהרת כוונות בין 2-1 עמודים, בו יפורטו (א) הסיבות להגשת מועמדות דווקא במגמה זו, (ב) רקע מובחן בעבודה עם אוכלוסיות קליניות מובהקות, (על אף שסעיף ב' אינו בגדר חובה רשמית, יש להתייחס אליו במידת האפשר).
3. שתי המלצות בלבד (אחת אקדמית ואחת מהשדה).
** הממליץ מהשדה צריך להיות אדם מתוך המקצוע הטיפולי, שסיפק לסטודנט הדרכה או מענה מקצועי דומה, או היה אחראי על הסטודנט.ית בעבודה/התנסות/התנדבות בסטינג טיפולי. רצוי שהמקצוע של הממליץ יהיה כמה שיותר קרוב לעולם הפסיכולוגיה הקלינית (למשל, פסיכולוג קליני, עו"ס, פסיכיאטרית).
לשם הגשת מועמדות תנאי הקבלה הבסיסיים בהם יש לעמוד הנם: ממוצע בפסיכולוגיה 87 ומעלה, ממוצע תואר 85 לפחות, ציון מתא"ם 100 ומעלה, והשגת שתי המלצות שיישלחו ע"י הממליץ ישירות למוסד, אחת אקדמית ואחת מהתחום הקליני (המלצת שדה). יש לציין, כי מועמדים שעדיין לומדים לתואר ראשון ושהממוצע שלהם בפסיכולוגיה קרוב ל-87 (למשל, 86) בעת תקופת ההרשמה, ומעריכים במידה רבה של ביטחון שממוצע זה יגיע ל-87 בתום סמסטר א', רשאים להגיש את מועמדותם בכל מקרה, אך הם יהיו במעמד "על תנאי", מבחינה זו שזימון לראיון יהיה מותנה, בין השאר, בממוצע סף של 87 בפסיכולוגיה וממוצע תואר של 85 לפחות. בחירה באפשרות זו הנה באחריותו של הסטודנט.
כמו כן יש לציין כי אוניברסיטת בן-גוריון נוקטת במדיניות של אפליה מתקנת כלפי מועמדים מאוכלוסיות מודרות. לפיכך, מועמדים מאוכלוסיות מודרות שנתוניהם נופלים במעט מנתוני הסף שצוינו, מוזמנים להעביר בקשה לדיון להגשת מועמדות כחריג. את הבקשה יש להעביר לתיבת המייל המחלקתית (psychsec@bgu.ac.il).
בנוסף, אם אתם עומדים בדרישת הסף בחוג לפסיכולוגיה, אך אינכם עומדים בדרישת הסף הכללית של 85 בתואר, מכיוון שהחוג השני שלכם מתאפיין בציונים נמוכים (למשל פיזיקה, מדעי המחשב, וכו'), אזי, במידה ובחוג השני אתם מעל לחציון, אנו ממליצים לפנות אלינו (psychsec@bgu.ac.il).
במגמה לפסיכולוגיה קלינית, ההנחיה בעבודת התיזה/דוקטורט יכולה להינתן ע"י חברי/ות סגל נוספים/נוספות מהמחלקה ואף מחוצה לה. רשימת המנחים/ות האפשריים לתיזה/דוקטורט מתעדכנת משנה לשנה. אנחנו מעודדים מועמדים/ות לבחור את המנחה לפי הנושא שמעניין אותם/ן לחקור. אנחנו לא נותנים עדיפות בקבלה לפי שיוך המנחה.
לפני תחילת התהליך, המועמדים יתבקשו לדרג שלושה מנחים איתם הם היו מעוניינים לעבוד )מתוך רשימת חברי הסגל שיקבלו סטודנטים להנחיה בשנת הלימודים תשפ"ב ). שימו לב, כי אנו מתחשבים בדרוגים אלה רק החל מהשלב השני של תהליך הקבלה. אנו מעודדים את המועמדים להשתמש באתר המחלקה ובמקורות דיגיטליים אחרים על מנת להכיר את חברי הסגל. תהליך זה יכול לכלול: קריאה על תחומי העניין של החוקר ופרויקטים עכשוויים שהוא מבצע, קריאת מאמרים שלו ומאמרים רלוונטיים אחרים, שיחות עם סטודנטים במעבדה הרלוונטית, וביקור במעבדה.
בשלב הראשון, וללא קשר לדירוג המנחים, נזמן לראיון קליני כ-90 סטודנטים על בסיס התרשמות מהתיק האישי וציוני המתא"ם. שימו לב, שבשנים קודמות עקב ריבוי נרשמים, ציון המתא"ם המינימלי של סטודנטים שהוזמנו לראיון קליני היה גבוה יותר (בכ- 10-20 נקודות) מזה הנדרש כרף להרשמה. סביר להניח כי גם בשנה זו, הסף המינימלי לזימון לראיונות יהיה גבוה מ – 100. הראיונות הקליניים יערכו ע"י חברי הסגל של המגמה הקלינית. כ-60 מועמדים שימצאו כמתאימים ביותר לתוכנית ההכשרה הקלינית שלנו, יעברו שלב ויוזמנו לראיון השני, כאשר הפעם הראיון יתקיים עם (לפחות) אחד משלושת המנחים הפוטנציאליים שהמועמד דירג. תהליך זה בא להבטיח שהסטודנטים יודעים, עם קבלתם, כי ישנו חבר סגל אשר יכול להנחות אותם במחקר התיזה בתחום שמעניין אותם. כל אחד מהראיונות עשויים להתייחס הן ליכולות הקליניות של המועמד/ת והן ליכולות המחקריות שלו/שלה. יש לציין כי במקרים מסוימים אנו נזמן גם לראיון שלישי, למשל כאשר נדרשת חוות דעת נוספת לגבי היכולות הקליניות של המועמד/ת.
ההחלטות הסופיות לגבי הסטודנטים שיבחרו יתקבלו ע"י סגל המגמה הקלינית ויתבססו על ההתרשמות הכוללת משני (או שלושת) הראיונות והתיק האישי.
לסיום, יש להדגיש כי אנו מנועים מלתת אינפורמציה לגבי זימונים לראיונות וקבלה תוך כדי התהליך. הודעות קבלה/דחייה סופיות יתקבלו בהתאם לתאריכים הארציים.
תשובות לשאלות נפוצות
- "במידה ולא זומנתי לראיון שני, האם ניתן להסיק מכך שהמראיין הראשון לא העביר אותי?"
לא בהכרח. בכל שלב (לפני ראיון ראשון, אחריו, ואחרי ראיון שני/שלישי) מתקיים שלב פנימי של דירוג המועמדים, כך שלשלב הבא עוברים המועמדים שדורגו במקומות הגבוהים ביותר.
- "עברתי את כל הראיונות והגעתי לשלב "הפיינליסטים" שזומנו ליום היכרות עם המגמה. האם זה אומר שבטוח אתקבל?"
- לא בהכרח. כאמור, גם בשלב האחרון מתקיים דירוג. מכיוון שחלק מהסטודנטים שנרצה לקבל יתקבלו אולי גם לאוניברסיטה אחרת שאותה הם דירגו גבוה יותר, אנו לא יכולים לדעת מראש בדיוק את מי נקבל. לכן, תמיד נזמין מספר גדול יותר של מועמדים ליום ההיכרות ממספר המקומות במגמה.
- "האם אפשר להחליף מנחה לתיזה אחרי הקבלה, בזמן התואר השני?"
אנחנו מייחסים חשיבות רבה לדירוגי המנחים. החלפת מנחה לאחר הקבלה ללימודים תתרחש רק במקרים יוצאי דופן, ובכל מקרה, איננו יכולים להבטיח כי המחלקה תוכל לספק מנחה אלטרנטיבי.