שאלות פתוחות
1. כתיבת השאלות:
א. לתת לנבחנים כמה שיותר מידע לגבי מה מצופה מהם, כולל איך התשובה צריכה להיראות, כמה נקודות יינתנו לכל חלק בתשובה. לא לפחד מרמזים (להגיד כמה גורמים צריך לכתוב, האם מצופה לתת דוגמאות, על מה ומי יש להתבסס, האם התשובה צריכה להיראות כחיבור א ו כרשימה, האם יש חשיבות לרהיטות וניסוח, ליצירתיות, לאלגנטיות/יעילות [במבחנים מתמטיים/הנדסיים] ועוד) ככל שתתנו לנבחנים יותר פרטים, כך יהיה להם קל יותר להביע את הידע שלהם בצורה שרציתם, והתשובות יהיו יותר דומות ובנות השוואה.
ב. לחלק את השאלה לסעיפים.
ג . בכל סעיף להשתמש בפועל אחד ברו ר.
2. בדיקת השאלות – השתמשו במחוון, שנכתב מראש!
א. מחוון תשובה מלאה – כותבים תשובה "אידיאלית" לשאלה, ומסמנים כמה נקודות יש לתת לכל מרכיב חשוב בה. את תשובות הנבחנים משווים לתשובת המחוון, ומנקדים בהתאם .
ב. מחוון בטבלה – מתכוננים לכל סוגי התשובות האפשריים וקובעים מראש כיצד לנקד אותם, כולל ניסיון לחזות מראש תשובות חלקיות ולקבוע מה הניקוד החלקי שמגיע להן, ותשובות שלא יקבלו ניקוד.
ג. מחוון אנליטי – לתשובות שאין להן תשובה אחת נכונה, מחוון שבוחן את מאפייני התשובה יותר מאת התוכן שלה. בנוי כטבלה, שמתארת את הרמות השונות של כל מימד/מאפיין שנבחן בתשובה (לדוג': חשיבה ביקורתית, שימוש נכון בדוגמאות, דיוק בנתונים, קשר לוגי בין הטיעונים וכו'). חשוב לכתוב תיאור מפורט של כל רמה בכל מימד. הרבה עבודה, אבל יכול להישאר אתכםן שנים .
רצוי לבדוק לרוחב: כל פע ם שאלה אחת בכל המבחנים, ולא כל מבחן מהתחלה ועד הסוף
חשוב להיצמד למחוון לכל אורך הבדיקה
מנחה: ענת שלם, עבדה במשך 12 שנה במרכז הארצי לבחינות והערכה בתור פסיכומטריקאית, כתבה ופיתחה את החלק המילולי של הבחינה הפסיכומטרית, כמו גם מבחנים רבים נוספים לגופים שונים. מדריכה סדנאות בפיתוח, כתיבה ובדיקה של מבחנים לסגלי הוראה באוניברסיטאות ובמכללות משנת 2016.