ביולוגיה חישובית היא תחום מדעי חדש, המתמודד עם מהפכת המידע שעוברת הביולוגיה בשנים האחרונות. טכנולוגיות חדישות מזרזות משמעותית ניסויים ביולוגיים ומאפשרות לאסוף כמויות ענק של נתונים, ולכן הניתוח של נתונים אלו הופך לאתגר מרכזי במחקר. מדובר באתגר מורכב מאוד, אבל המאמץ כדאי- המידע המתקבל על המערכות הביולוגית עשיר בפרטים, ומלמד אותנו על התהליכים שיוצרים אותן ומשנים אותן ללא הרף. ברמה המעשית, התובנות החדשות משמשות בסיס לדור הבא של טיפולים רפואיים וטכנולוגיות חקלאיות.
בחזית מהפכת המידע הביולוגי נמצאת היכולת לקרוא את המידע הגנטי של יצורים חיים ובפרט של האדם. כיום קריאת הגנים של אדם ספציפי (שישה מיליארדי אותיות), עם כל הייחודיות המבדילה אותו מכל שאר בני האדם, היא פעולה כמעט שגרתית שעלותה נמוכה יחסית. בהתאם לכך, הניתוח של המידע הגנטי והבנתו הם המשימה העיקרית שנטלה על עצמה הביולוגיה החישובית ותת התחום הזה קיבל שם משלו - ביואינפורמטיקה. בנוסף הביולוגיה החישובית חוקרת גם תהליכי ההתפתחות ביצורים חיים, אבולוציה מולקולארית, עיבוד המידע במערכת העצבים ורשתות שיתוף הפעולה והתחרות בין יצורים חיים בסביבתם הטבעית.
המחלקות למדעי החיים ומדעי המחשב מציעות תואר דו-מחלקתי המאפשר לסטודנטים לרכוש ידע נרחב בשני המקצועות. ההתמודדות עם האתגר של מהפכת המידע הביולוגי דורשת ארגז כלים שונה מזה שנרכש בלימודי ביולוגיה רגילים. הרקע המתמטי חייב להיות עמוק יותר ונדרשת שליטה בתכנות ובפיתוח אלגוריתמים. ביולוגים חישוביים משתמשים בעקרונות של מדעי המחשב, מתמטיקה וסטטיסטיקה כדי לפתח כלים לעיבוד מידע ביולוגי, ולהשתמש בהם בצורה מושכלת. כלים אלה כוללים מודלים מתמטיים, אלגוריתמים ותוכנות מחשב אשר כורים מידע מבסיסי נתונים גדולים, מוצאים בהם תבניות חוזרות ועוזרים לחוקרים להסיק מהם מסקנות.