אחד התחומים החמים ביותר היום הוא כלכלת המימן

העיתונות הכלכלית מוצפת במאמרים שמתארים את חזון המעבר מדלקי מאובנים מזהמים לדלק מימן, שהוא חומר ששריפתו אינה משחררת מזהמים ולכן אינה תורמת לזיהום האוויר. דלק המימן יכול לשמש להנעת רכבים פרטיים וגם לתעשייה, וכדי לייצר אותו באופן ירוק ובהיקפים גדולים יש לפתח חומרים חדשים להפקה, לאחסון ולשחרור שלו על פי הצורך, וכל זאת באופן בטוח וזול. 

כבר כיום ישנם רכבים שמונעים במימן במקומות שונים בעולם, והצפי שהנושא יתפוס מקום מרכזי גם בארץ. צוואר הבקבוק של התהליך הוא התכנון המדויק של חומרים ייחודיים, שיתאימו ליצור ולאחסנת המימן באופן ירוק וזול, משימה מורכבת, מרתקת וחדשנית, שעוסקים בה בעיקר כימאים.  

​​
תעשייה ותיקה שלא מפסיקה להתפתח ולהפתיע


הכימיה היא מדע שמטרתו פיתוח שיטות להכנת חומרים – חומרים טכנולוגיים מוצקים ופעילים, חומרים מולקולריים בעלי חשיבות בתעשייה וגם פיתוח תרופות חדישות שיפעלו באופנים ייחודיים מול מחלות שמקשות על המין האנושי. כמדע בסיסי ורחב, הידע בכימיה משמש מקפצה למחקר עכשווי ופורץ דרך בתחומים רבים. הכימאים עוסקים במגוון רחב של משרות ותפקידים, כך שהבוגרים והבוגרות משתלבים במקום ובתחום שמעניין אותם. 

ישראל אמנם ידועה בחברות הענק שצמחו בה, ובתעשייה הכימית הוותיקה שמתמקדת בייצור תרופות וכימיקלים, אך בשנים האחרונות ישראל גם משופעת בחברות סטארטאפ שמתמקדות בפיתוח של חומרים חכמים. כימאים בתעשיות אלו יוצרים גלאים מתוחכמים, סופר קבלים וחומרים שמגיבים לאור בצורות שונות. הידע בכימיה הוא בסיס לפרויקטים מדעיים מרתקים, שמספקים לחברה חומרים חדשים המעוצבים לפי הצרכים הטכנולוגים המשתנים.

​​​Jוקר וסטודנטית במעבדה

חווית לימודים מרתקת


הסטודנטים במעבדות המחקר במחלקה לכימיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב מגיעים כל יום להתמודד עם אתגרים חדשים – החל מפיתוח אנטיביוטיקות חדשות, דרך תכנון פולימרים ועד חומרים גבישיים לתעשיית המיקרואלקטרוניקה ולחברות המתמחות באנרגיה ירוקה. 

המחלקה לכימיה בבן-גוריון היא בית למספר קבוצות מחקר שמתמחות בתכנון הדור הבא של החומרים החדשים הדרושים לטכנולוגיות האנרגיה הירוקה, שהפקת המימן היא רק חלק ממנה. זהו נושא מחקר רחב שכולל בתוכו משפחות רבות של חומרים ותגובות חשובות, והתקדמות בתחום תאפשר לספק לאנושות אנרגיה ירוקה ממקורות מתחדשים וגם אויר ומים נקיים לכל אוכלוסיית העולם. 

חברי הסגל במחלקה הם בעלי פרויקטים משותפים עם חברות בתעשייה, כך שסטודנטים מעורבים כבר משלב לימודיהם בתחומים נדרשים בתעשיה ואחרי סיום הלימודים משתלבים בקלות בשוק העבודה.


small20210310_109.jpg


מתחדשים, גם בתוכנית הלימודים


במבט קדימה, תוכנית הלימודים במחלקה לכימיה גם צופה את המגמות העתידיות בשוק העבודה, ולכן מכילה מסלולי לימוד חדשים:

אינפו​כימי​​ה

כפי שהעולם נוכח לדעת רק לאחרונה, במגיפת הקורונה, במגוון תחומים ובייחוד אלו שנושקים לפיתוח תרופות וחיסונים חדשים, החוקרים מקבלים נתונים עתק (ביג דאטה) ועליהם מוטלת האחריות לעבד אותם ולמצות מהם את התובנות החדשות, שיהוו בסיס לפיתוח הבא. תוכנית זו היא תוכנית דו-מחלקתית, כימיה וסטטיסטיקה, שמלמדת את הסטודנטים כלים חישוביים חדשניים לטיפול בבעיות בחזית המחקר בכימיה. שילוב ייחודי זה מבוקש מאד בתעשיה. למרות שנפתח רק השנה, תוכנית זו כבר מעוררת ענין בחברות שונות, שעד כה נאלצו לנסות ולהכשיר אנשים קיימים למסלול זה.

כימיה של חומר​ים​ מתקדמים

מסלול חדש שמאפשר לסטודנטים להכיר את תחום החומרים המתקדמים לעומק, ולסיים את לימודיהם עם הבנה מקצועית שתשמש אותם בעתיד, בתעשייה או במחקר מתקדם. במסלול מתמקדים בהכנת חומרים על פי תכנון מראש ואפיון שלהם בשיטות המתקדמות ביותר שקיימות כיום, על מנת להשתלב בתעשיות שבהן נדרשות תכונות אלקטרוניות, אופטיות ומגנטיות, ומאפיינים חשובים של פני השטח.


כימיה פיזיקלי​ת​ קוונטית

במסלול זה רוכשים רקע נרחב יותר בפיזיקה שמאפשר לעסוק בתחום המרתק שמשלב כימיה ופיזיקה, תחום שמבוקש מאד בתעשיה כיוון שהוא מגשר בין הכנת החומרים לבין חישובי התכונות הייחודיות שלהם והבנה באופן שבו ניתן להשתמש בהם כאבני בנין להתקנים מתוחכמים. 


בסופו של דבר, לימודי כימיה בבן-גוריון יחשפו אותך למגוון העולמות המרתק שהכימיה רלוונטית להם ויכינו אותך טוב יותר לביקושים העתידיים בשוק העבודה. הלימודים במסלולים הייחודיים של המחלקה מבטיחים קריירה מותאמת להתפתחויות ולחידושים טכנולוגיים ומדעיים פורצי דרך. 


​​​