אילו סטודנטים צריכים טכנולוגיה לנגישות מידע?
סטודנטים בעלי לקות למידה/לקות גופנית הפוגעת ביעילות לימודיהם.
דוגמאות לסטודנטים שעשויים לצאת נסקרים מקבלת ייעוץ זה:
· סטודנטים שלא מצליחים להקשיב ביעילות להרצאות, לסכם אותן ביעילות או לעשות את שתי המשימות האלה בו זמנית בשל לקות ריכוז, דיסלקציה, לקות ראייה, לקות שמיעה או לקות תנועה.
· סטודנטים שלא מתמודדים עם חומר הקריאה ביעילות בגלל לקות ראייה או דיסלקציה.
· סטודנטים המתקשים בתפעול מחשבים בשל לקות ראייה, שמיעה, תנועה, למידה או לקויות אחרות.
· סטודנטים המתקשים לחבר מטלות כתובות בשל הפרעות בכתיבה (דיסגרפיה, לקות תנועה) או הפרעה בחישוב (דיסקלקוליה).
· סטודנטים המתקשים בהצגת מצגות בעל פה בשל לקות בדיבור.
· סטודנטים המתקשים בארגון זמן בשל בעיה בקשב וריכוז.
אילו סטודנטים זכאים לייעוץ בתחום הטכנולוגיה המסייעת לנגישות מידע?
כל סטודנט שהופנה על ידי המדור לקידום סטודנטים.
קיים מבחר רחב של טכנולוגיות שעשויות לעזור בנגישות מידע. מבחר זה הולך וגדל כל הזמן ולכן זו רשימה חלקית:
· מגוון מוצרים טכנולוגיים לנגישות מידע ללקויי ראייה ועיוורים, המצויים בחדר לקויי ראייה ולמידה (נמצא במרתף בית הסטודנט בתוך מרכז הלמידה) הניתנים לשימוש חינם לסטודנטים לקויי ראייה. דוגמאות: התוכנה ZoomText להגדלת המצגת שעל המרקע, להקראה קולית ממוחשבת ולמשוב הקולי בעת ההקלדה, צג ברייל, מדפסת ברייל וציוד להקראה קולית ממוחשבת של חומר מודפס.
· מכשיר הקלטת הרצאות דיגיטלי מתוצרת אולימפוס ותוכנה למניפולציה על קבצי קול הנקראת Transcribe! (סימן הקריאה הוא חלק משם התוכנה). הקלטת הרצאות ושמיעתן בעזרת טכנולוגיה זו היא קלה ונוחה (בניגוד, למשל, להקלטת הרצאות ושמיעתן בעזרת ציוד המיועד להקלטת מוסיקה). קהל היעד: סטודנטים עם לקויות תנועה, לקות ריכוז, לקות ראייה או דיסגרפיה.
· הקראה ממוחשבת. ישנן שלל תוכנות המסוגלות להקריא חומר המוצג על מרקע המחשב כתמליל. תוכנות אלה מיועדות עבור אנשים עם דיסלקציה או לקות ראייה. חלק מהתוכנות האלה, במיוחד אלו מהן המיועדות לאנשים שלקות הראייה שלהם אינה קשה ואלה מהן המקריאות תמלילים בשפות הנכתבות באותיות לטיניות ובמיוחד באנגלית, הן תוכנות די זולות. לתוכנת ההקראה NaturalReader, למשל, יש גרסה אנגלית חינמית למערכות Windows 98/Me/NT/2000/XP/Vista.
· OCR - תוכנה שהופכת תצלום של דף מודפס לקובץ של מעבד תמלילים על ידי פענוח סימני האותיות שבתצלום. תחום תוכנות זה הולך ומשתכלל כמו גם הולך ומוזל. ישנן תוכנות OCR יעילות בשפות רבות ותוכנות שיכולות לפענח תצלום מסמך המגיע מסורק או ממצלמה דיגיטלית זולה וקלה. לאחר העברת המידע לקובץ תמליל ניתן לקרוא אותו בהקראה ממוחשבת או לבצע עליו מניפולציות, להתאמתו ליכולת ראייתו של הקורא. תוכנות כאלה בצירוף סורק או מצלמה דיגיטלית יכולות להנגיש חומר מודפס לסטודנטים לקויי ראייה ודיסלקטים.
· שיפור המודעות לתוכנות נגישות המצויות בכל מחשב ולפונקציות נגישות המצויות בתוכנות מחשב רבות. דוגמא לתוכנה כזו - תוכנה להגדלת המצגת של המרקע המצויה בכל מחשב. קהל היעד של כלל התוכנות והפונקציות האלה הוא אנשים עם לקויות ראייה, תנועה, שמיעה ולקויות קוגניטיביות כגון לקויות למידה.
· מקלדות מרקע וירטואליות המתאימות ללקויי ראייה שאינם מקלידים בהקלדה עיוורת וללקויי תנועה. לדוגמא - מקלדת וירטואלית חינמית רב שפתית עם פונקציות נגישות רבות Click-N-Type. מקלדת זו מכילה, למשל,, פונקציות משוב קולי שונות להקלדה, פונקצית השלמת מילים רב שפתית עבור מי שהקלדת מילים שלמות דורשת ממנו מאמץ פיזי רב, אפשרויות מניפולציה רבות על מראה המקלדת כדי להתאימה ליכולות הראייה של המשתמש ואפשרות בחירת קלידים בעזרת סריקה עבור מי שלקות תנועה קשה מאלצת אותו לתפעל את המחשב בלחיצה על מתג בודד או מתגים בודדים.
· תוכנות להשלמת מילים בעת ההקלדה. תוכנות להשלמת מילים מציעות דרכים להמשיך את הקלדתה של מילה בלחיצת כפתור. תוכנות אלה חוסכות תנועות הקלדה לאנשים עם לקות תנועה וחוסכות את מאמץ האיות של חלקן השני של מילים רבות ממי שאיות אינו קל לו בשל דיסגרפיה. דוגמא לתוכנה אנגלית כזו, היא SoothSayer 4 - תוכנה זולה יחסית עם תקופת ניסיון חינם. תוכנה זו נותנת גם משוב קולי להקלדה שעשוי לסייע לסטודנטים עם דיסגרפיה.
· תוכנות למשוב קולי בעת ההקלדה מועילות לסטודנטים עם דיסגרפיה או לקות ראייה לזהות שגיאות הקלדה וגם להבין איזו שגיאה בדיוק הם עשו. ישנם סוגים שונים של משוב קולי וניתן לכוון את המחשב כך שישתמש בסוג הנוח ביותר למשתמש (למשל הקראת כל מילה אחרי גמר הקלדתה או הקראת כל משפט אחרי גמר הקלדתו). דוגמא לתוכנה אנגלית כזו היא SoothSayer 4 - תוכנה זולה יחסית עם תקופת ניסיון חינם. תוכנה זו נותנת גם הצעות להשלמת מילים שחלקן הראשון הוקלד, דבר היכול להואיל לסטודנטים עם דיסגרפיה או לקות תנועה.
· חומרה להנגשת מקלדות עבור אנשים עם לקויות תנועה - חומרה פשוטה שניתן לייצר בכל בית מלאכה שעוזרת לאנשים עם לקות תנועה להפחית את מספר שגיאות ההקלדה שלהם. לדוגמא, מגן מקלדת - לוח פלסטי שקוף עם חור מעל לכל קליד. לוח כזה מונע מאנשים עם לקות תנועה להניח את האצבעות בין הקלידים.
· הגדרות נגישות – מקש סמל Windows + u
· שינוי גודל התצוגה
· שינוי הגודל והצבע של מצביע העכבר
· שינוי סמן הטקסט
· מסנני צבע
· הגדרות זכוכית מגדלת
· הגדרות חדות גבוהה
· הגדרות קורא הטקסטים
קיצורי מקשים:
· הפעלת זכוכית מגדלת - מקש סמל Windows + (סימן החיבור +)
· ביטול זכוכית מגדלת - מקש סמל Windows + Esc
· שינוי גודל זכוכית מגדלת - מקש סמל windows + (סימן החיבור/חיסור)
לחילופין, הקש והחזק Ctrl + Alt וסובב את גלגל העכבר
· שינוי תצוגה של זכוכית מגדלת – הקש Ctrl + Alt + M
· הפעלת חדות גבוהה – מקש Alt שמאלי + Shift שמאלי + Print Screen
· הפעלה וכיבוי קורא הטקסטים - מקש סמל Windows + Ctrl + Enter
· הגדרות קורא הטקסטים – מקש סמל Windows + Ctrl + N
סרטון הסבר - הקלדה קולית (תמלול אוטומטי) בגוגל דוקס: