חשוב לנו לציין שבמקרים חריגים ניתן לתאם פגישת התערבות במשבר בתיאום מראש במייל או טלפונית ותקבלו מענה.
סטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון החווים מצוקה נפשים מוזמנים ליצור אתנו קשר לשם ייעוץ וטיפול. השירות הפסיכולוגי מציע מגוון שירותים הכוללים: טיפול פרטני וקבוצתי, ייעוץ פסיכיאטרי, והערכה פסיכולוגית. כל השירותים המוצעים מוכוונים על ידי מחקר קליני עכשווי ועקרונות עבודה עדכניים, על מנת להבטיח שהסטודנטים מקבלים טיפולים אפקטיביים, המותאמים לצרכיו של האינדיבידואל.
כל פנייה לשירות הפסיכולוגי, וכל מידע שנמסר לצוות השירות, נשמרים תחת סודיות קפדנית. רק לצוות היחידה יש גישה למידע זה, על מנת לספק לסטודנטים חיסיון וטיפול מקצועי. גורמים מחוץ לשירות לא יקבלו שום מידע לגבי סטודנט שיצר קשר עם השירות, או לגבי השירותים שהסטודנט מקבל מהשירות, ללא בקשה/היתר מפורש ובכתב מהסטודנט. [יש יוצאים מן הכלל נדירים לכלל זה, במקרים של משבר חמור או איום מיידי לשלומו של הסטודנט].
לשאלות ובירורים, או על מנת להשאיר הודעה, אנא התקשרו לטלפון 08-6461088, או שלחו אימייל ל-vip+pserv@bgu.ac.il
צוות המטפלים
שירותי היחידה ניתנים על ידי צוות פסיכולוגים בכיר, וצוות של מטפלים מיומנים בעלי רקע בפסיכולוגיה קלינית או בעבודה סוציאלית קלינית. היחידה מוכרת על ידי מועצת הפסיכולוגים של משרד הבריאות כאתר התמחות רשמי עבור מתמחים וסטודנטים במהלך הפרקטיקום בפסיכולוגיה קלינית. הדרכה שוטפת ניתנת למטפלים שעדיין בהכשרה.
פנייה לשירות הפסיכולוגי
לאחר שנקבל פנייה לפגישת ייעוץ, ייצור אחד מאנשי הצוות קשר עם הסטודנט, על מנת לתאם מפגש ראשוני קצר ('סקרינינג'). בהמשך למפגש זה, יינתנו המלצות מתאימות להמשך טיפול. בשל היקף הפניות הגבוה, יתכן וסטודנטים ישובצו לרשימת המתנה עד שיתפנה מקום לטיפול המתאים, ו/או יקבלו מידע בנוגע לספקי שירות חליפיים. כל הטיפולים בשירות מוגבלים בזמן. תעריף מסובסד עבור השירותים.
בנושאים הקשורים לדיור, סיוע כלכלי, התאמות אקדמיות או ייעוץ תעסוקתי, אנא פנו לגורמים המתאימים בדיקנאט הסטודנטים.
.
מפגשים בקבוצות:
עלות מפגשים קבוצתיים נעה בין 800 ₪ ל-1,000 ₪ בהתאם לקבוצת טיפול.
טיפול בקבוצה יתקיים רק בסמסטר ב' למעוניינים ניתן לפנות החל מ-1.2.24
1) התמודדות עם לחץ אקדמי על ידי שיפור התפקוד הרגשי-חברתי (אינטגרטיבי CBT-IPT)
מטרת הקבוצה היא להוביל להתמודדות יעילה עם הקשיים האקדמיים, לנהל את העומס הלימודי והמצוקה הנגמרת כתוצאה ממנו. בקבוצה נזהה את הקשר בין התפקוד האקדמי, לבין התפקוד החברתי והבינאישי. זאת תחת ההנחה שקושי בהתמודדות עם מטלות אקדמיות יכול להשפיע על המצב הרגשי, למשל - לגרום ללחץ ולפגוע במצב הרוח, כמו גם בתפקוד הבינאישי – בין אם בניתוק, בבידוד, או בעימותים עם אנשים קרובים. מאידך, תמיכה חברתית יכולה להקל על לחץ, לשפר את מצב הרוח, וכן לשפר את התפקוד האקדמי; והטבה במצב הרגשי יכולה לשפר, בתורה, את הפניות ללימודים, ומכאן גם את ההישגים. באמצעות טכניקות המבוססות על הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, ועל פסיכותרפיה בינאישית העוסקת בתקשורת בין אנשים, הסטודנטים בקבוצה ירכשו כלים שצפויים לשפר את תפקודם בכל אחד מן התחומים הללו.
הקבוצה מיועדת לסטודנטים מתוכנית מעלה.
2) קבוצות פסיכותרפיה בינאישית (IPT) להפחתת מצוקה, חרדה ודיכאון.
מטרת הקבוצה היא לשפר את התפקוד הבינאישי דרך למידה של מיומנויות תקשורת יעילות יותר, וגיוס תמיכה חברתית. זאת על מנת לאפשר הסתגלות לחיים הסטודנטיאליים, בפרט לאחר ההשפעות של מגפת הקורונה, בכל הנוגע לתפקוד בחיי היום יום (תקופות של בדידות, בידוד, ריחוק מאנשים קרובים, השפעה על התפקוד האקדמי והמקצועי).
3) קבוצה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) לטיפול בחרדה חברתית.
מטרת הקבוצה היא להוביל להתמודדות מותאמת עם מצבים חברתיים, תחת הנטיה להימנע מהם לאור חרדה, מבוכה או לחץ. בקבוצה נלמד טכניקות שיכולות לסייע בהתמודדות עם תסמיני חרדה חברתית. בפרט, התנסויות בחשיפה ישמשו על מנת לסייע לסטודנטים לגשת ולהתמודד עם מצבים, שהם נוהגים להימנע מהם (למשל, מצגות בפני הכיתה, יצירת קשר עם סטודנטים אחרים, השתתפות במפגשים חברתיים וכיו"ב)
4) טיפול קבוצתי להתמודדות עם חרדה (מבוסס גוף-נפש, CBT בשילוב ביופידבק)
הקבוצה מיועדת לסטודנטים הסובלים מחרדת בחינות ולחצים שונים, הבאים לידי ביטוי בקשיים גופניים (דפיקות לב מואצות, כאבי בטן, הזעה יתרה וכיו"ב). הטיפול נסמך על תיאוריות העוסקות בקשר בין הגוף לנפש. במסגרת הטיפול הקבוצתי נעבוד יחד, נעזר אחד בשני, ונלמד טכניקות שונות להתמודדות עם הלחצים והחרדות. טכניקות אלו כוללות כלים פיזיולוגיים, כלים התנהגותיים וכלים מחשבתיים-רגשיים, המאפשרים שליטה טובה יותר בגוף, שיפור היכולת לרגיעה, ושיפור הקשב. מתוך אלו גוברת היכולת להתמודד עם חוויות של לחץ וחרדה. על מנת לראות באופן מידי חלק מהשפעות כלים אלו, נעשה שימוש בביופידבק, שהינו כלי המאפשר משוב מידי על המתרחש בגוף, ומדגים/מלמד על הקשר גוף-נפש.
הקבוצה תכלול 10 מפגשים, של כשעה ו-45 דק' כל אחד.
5) טיפול קבוצתי להתמודדות עם המעבר לחיים הסטודנטיאליים (סכמה תרפיה)
הקבוצה מיועדת לסטודנטים המתמודדים עם קשיי הסתגלות סביב המעבר לחיים הסטודנטיאליים. קשיים אלו יכולים לבוא לידי ביטוי בבדידות והימנעות חברתית, קושי בריחוק מן הבית והמשפחה, בעצמאות ובתפקודי היום יום ובריחוק מן הבית, קושי בהתמודדות עם העומס הלימודי, וכיו"ב. הטיפול נסמך על גישת סכמה תרפיה לפיה אנו חווים ומארגנים את עצמנו ואת העולם לפי תבנית מסוימת, על סמך החוויות המוקדמות שלנו. תבניות אלה (סכמות) יכולות להיות לעיתים נוקשות ולא מאפשרות הסתגלות יעילה, אז הן מובילות לקשיים רגשיים ולפגיעה בתפקוד האישי והבינאישי. במפגשים נזהה סכמות בלתי מועילות בתפיסת העצמי, והעולם, וננסה להמירן בסכמות יעילות יותר, במטרה לקדם תפקוד מותאם יותר, ולהקל את ההתמודדות עם השינויים והקשיים שהמעבר לחיים הסטודנטיאליים מזמן.
חלופות לטיפול שידונו לאחר הפגישה הראשונית:
1) מערך הייעוץ הזמין ע"ש סילביה א. ברודסקי.
מערך הייעוץ הזמין ע"ש סילביה א. ברודסקי מיועד להגיב במהירות לסטודנטים המצויים במשבר, ומתמודדים עם בעיות דחופות. מערך זה יכול להציע התערבויות קצרות, בדגש על הערכה, תמיכה, ומיון ראשוני (בזום או בטלפון). במקרים מסוימים, יומלץ כי הסטודנטים ישובצו להתערבות קצרה עם אחד מאנשי הצוות (3 מפגשים). מטרתן של התערבויות קצרות אלה היא לאפשר הקלה מסוימת של המצוקה, במהלך ההמתנה לטיפול מקיף יותר בשירות. התערבויות קצרות מסוג זה יכולות לסייע לסטודנטים עם מצוקה עכשווית, ובכלל זה תסמיני דכאון או חרדה קלים עד מתונים.
2) ייעוץ פסיכיאטרי
סטודנטים המטופלים על ידי אחד מאנשי הצוות בשירות, יכולים להיפגש גם עם הפסיכיאטר של השירות להתייעצות. מטרתן של פגישות התייעצות אלה היא להעריך את רמת התסמינים הנוכחיים ולבחון את האפשרות להתערבות תרופתית. התייעצות שכזו אינה מחליפה את הצורך לפגוש פסיכיאטר או רופא משפחה (דרך קופת החולים או באופן פרטי) כדי לקבל או לחדש מרשם, וכן כדי לנהל מעקב וניטור של הטיפול התרופתי והתסמינים באופן רציף.
3) הערכה פסיכו-דיאגנוסטית (4-3 מפגשים)
לעיתים, רצוי לאסוף מידע נוסף בתהליך הערכה מרוכז שיכול לעזור לבחור טיפול אפקטיבי ומותאם אישית לצרכי הסטודנט. לפיכך, כאשר יש צורך, מטפלים עשויים להמליץ לסטודנט לעבור הערכה פסיכו-דיאגנוסטית על ידי אחד מאנשי הצוות. הערכה כזו יכולה לאמוד את הכוחות של הסטודנט, כמו גם את האתגרים והלחצים העומדים בפניו. ההערכה יכולה לסייע בהבהרת סוגיות הקשורות להתנהגות, ליחסים בינאישיים, לתפקוד רגשי, ולתסמינים עליהם מדווח הסטודנט. בהערכה שכזו נעשה שימוש בכלים שונים ובהם שאלונים, מבחני אינטליגנציה ומבחנים השלכתיים. לאחר ההערכה תתבצע שיחת משוב.
4) פסיכותרפיה דינאמית קצרת מועד (16 מפגשים)
פסיכותרפיה דינאמית ממוקדת מתייחסת למחשבות ורגשות מטרידים המעיבים על יחסים, תקשורת ותפקוד יומיומי. המטרה של הטיפול היא לקדם את תחושת הרווחה הפסיכולוגית. על מנת להיטיב עם תחושה זו, בטיפול מתחקים אחר המקורות של המצוקה, על בסיס הבנה של אירועים משמעותיים בעבר ובהווה. על ידי יישום של עקרונות פסיכואנליטיים, סוג זה של טיפול מחפש להבין את הדינאמיקות העמוקות, שהן לעיתים קרובות לא מודעות (היינו, מחוץ למודעות של המטופל), העומדות בבסיס הקשיים שהמטופל מתמודד עימם.
5) טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – (16 מפגשים)
טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול פסיכולוגי מוגבל בזמן, מובנה, מוכוון הווה, המתמקד בפתרון בעיות עכשוויות. המטפל והמטופל עובדים יחד כדי לזהות את דרכי החשיבה וההתנהלות העיקריים של המטופל, וכדי לזהות ולחזק מיומנויות שיכולות לשנות דפוסי חשיבה לא אדפטיביים, והתנהגויות שליליות. טיפול בחשיפה, סוג מסוים של CBT, מוצע לעיתים על מנת לסייע למטופלים לבוא במגע ולהתמודד – כלומר, לא להימנע מהתמודדות – עם פחדים ספציפיים.
6) פסיכותרפיה בינאישית (IPT) – (16 מפגשים)
פסיכותרפיה בינאישית היא טיפול ממוקד, מבוסס ראיות ומוגבל בזמן, הנותן מענה לאנשים הסובלים מהפרעות מצב רוח. המטרה העיקרית של הטיפול הוא לשפר את איכות היחסים הבינאישיים של המטופל, ואת תפקודו החברתי, על מנת להפחית את המצוקה בה הוא שרוי. לדוגמא, פסיכותרפיה בינאישית יכולה לסייע בהתמודדות ובהפחתת תחושות של בדידות וניתוק, שהועצמו במהלך תקופת הקורונה, ולסייע לסטודנטים לשוב להיות יחד עם אחרים ובסביבתם.
7) טיפול זוגי ממוקד רגש (EFT) – (16 מפגשים)
אנו מציעים טיפול זוגי עבור זוגות סטודנטים המתמודדים עם מגוון בעיות הקשורות ליחסים כמו: מריבות חוזרות, קשיים בתקשורת, ופערים בכל הנוגע לציפיות מיחסים. המטפל מסייע להגדיר את הקשיים והמטרות של שני הצדדים, ולהבין את המעגלים השליליים המשמרים את התקיעות של בני הזוג, ואת הקונפליקטים ביניהם. תרפיה ממוקדת רגשות מסייעת לכל אחד מבני הזוג להבין טוב יותר כיצד הוא מרגיש ולמה הוא זקוק, ומה בן הזוג מרגיש וצריך. לתרפיה ממוקדת רגשות יש פוטנציאל לא רק להפחית את המצוקה ולשפר את הרווחה הנפשית של בני הזוג, אלא גם לשנות את היחסים ולכוון את בני הזוג לכיוון בריא ופרודוקטיבי יותר.
8) התערבויות קבוצתיות
לעיתים, צוות היחידה יציע לסטודנטים הפונים לשירות התערבות קבוצתית. משך הקבוצות הוא בדרך-כלל שמונה מפגשים, והן ממוקדות בנושא מסוים כמו לחץ אקדמי, יחסים בינאישיים או חרדה חברתית. בהמשך יש תיאור של הקבוצות המתקיימות בשירות הפסיכולוגי. תהליך ההצטרפות לקבוצה מתחיל במילוי טופס המידע של השירות, וממשיך בפגישת הערכה ('אינטייק') אישית עם אחדממדריכי הקבוצה הרלוונטית. בהמשך מפורטות הקבוצות שמתקיימות בשירות.
במקרה חירום
"הקו הכתום" קו חם לדיווח אודות מצבי חירום דחופים בענייני בטיחות/ בטחון/ בריאות, רק עבור סגל וסטודנטים. הקו פתוח כל ימות השבוע, 24 שעות ביממה. 08-6461555 / 08-6461888
ער"ן עזרה ראשונה נפשית, טלפון: 1201
מוקד חירום טלפוני של ער"ן - יעודי לסטודנטים של אוניברסיטת בן גוריון בנגב מס הטלפון 09-8891301
נט"ל מרכז הטראומה והחוסן של ישראל, קו סיוע 1-800-363-363
מרכז רפואי 'סורוקה' – הקליניקה לבריאות הנפש, חדר חירום וייעוץ פסיכיאטרי - 08-6400351
המרכז לבריאות הנפש בבאר שבע: 08-6401401