11 יול' 2013
הקבלה לאוניברסיטאות מתבססת על נתוני המבחן הפסיכומטרי וממוצע הבגרות או מרכיביהם השונים בשקלולים שונים בהתאמה למקצועות הלימוד.

לפני למעלה משנתיים יזם רקטור אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' צבי הכהן, פניה לכל האוניברסיטאות במסגרת ור"ה והועדה הבין-אוניברסיטאית לקבלה בה הציע חלופה למבחן הפסיכומטרי. החלופה נדונה בועדה שמינתה ור"ה לעניין, שבסיכום הדיונים הוחלט שאוניברסיטת בן-גוריון תבצע פיילוט להצעה אשר ילווה על ידי המרכז הארצי לבחינות והערכה. זאת בנוסף לפטורים ממבחן פסיכומטרי, הקיימים כבר כיום, והמאפשרים קבלה על סמך ממוצע ציוני בחינות הבגרות בלבד.

כיום, בעלי ממוצע 90 בבגרות יכולים להתקבל על בסיס ממוצע הבגרות בלבד, ללא מבחן פסיכומטרי, למחלקות:  פילוסופיה, מחשבת ישראל, מקרא, אמנויות, היסטוריה כללית, היסטוריה של עם ישראל, לשון עברית, ספרות עברית, לימודים רב תחומיים במדעי הרוח.
בנוסף, בעלי ציון ממוצע 100 בבגרות יכולים להתקבל על בסיס ממוצע הבגרות בלבד, ללא מבחן פסיכומטרי, למחלקות: גיאוגרפיה ופיתוח סביבתי, לימודי המזרח התיכון, לימודים רב תחומיים במדעי החברה.

מועמדים מעל גיל 40 בעלי תעודת בגרות או מכינת 30+למדעי הרוח בלבד, חייבים בהשלמת 24 נק"ז בש​נה הראשונה בממוצע 75

test.png

בהתאם להחלטה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב תקיים תכנית "מסלול הכנה לאוניברסיטה", שתהווה חלופה למבחן הפסיכומטרי (כך שבצירוף ציוני הבגרות, ישוקללו ציוני הקורסים בתכנית לחישוב הנתונים האישיים של המועמדים לצורך הקבלה לאוניברסיטה).

במסגרת התכנית יתקיימו מספר קבוצות לימוד ברמות שונות, ויכללו בה המקצועות: מתמטיקה, אנגלית וכתיבה מדעית (ייתכן כי יתווסף גם מקצוע מדעי נוסף או מקצוע כללי נוסף בתחומי הרוח או החברה).

התכנית תתנהל לאורך סמסטר אחד (13-14 שבועות) בלימודי בוקר או ערב. הקריטריונים לכניסה לתכנית ייקבעו ע"י ועדה מקצועית. בסוף הלימודים בתכנית יתקיימו מבחני הערכה שייכתבו ע"י צוותי המקצוע (למעט באנגלית – עבורם ישתמשו במבחנים אמיר/אמירם/פנימית).בנוסף למתן ציונים "רגילים" למשתתפים בתום התכנית, "ינורמלו" הציונים של בחינות הגמר בתכנית לציונים השקולים במבנה שלהם לציוני הפסיכומטרי וזאת בשיתוף המרכז הארצי לבחינות והערכה.

החלופה לפסיכומטרי תהיה תקפה אך ורק לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ולמקצועות שיאושרו ע"י האוניברסיטה לשם כך (בשלב ראשון, מדובר במקצועות המדעיים).

במקביל, אישרה האוניברסיטה שינוי במדיניות הענקת בונוסים על בחינות הבגרות, לפיו יינתן בונוס מוגדל למקצועות מדעיים מוגברים ולמקצועות כגון אנגלית, תנ"ך ועוד.
לכל מועמד יחושב ציון הבגרות המיטבי על סמך הבונוסים בשתי השיטות (השיטה הנהוגה כיום והשיטה המבוססת על הבונוסים החדשים).

מקצוע יחידות לימוד בונוס ישן בונוס חדש
מתמטיקה 5 25 30
מתמטיקה 4 15 20
פיסיקה 5 20 25
כימיה 5 20 25
ביולוגיה 5 20 25
ספרות 5 20 25
תנ"ך 5 20 25
היסטוריה 5 20 25
אנגלית 5 25 25
אנגלית 4 12.5 15
ערבית (לדובריערבית( 5 20 25

תוקף השינויים לעיל החל משנת הלימודים תשע"ה (כלומר, יחולו על מועמדים שיגישו מועמדותם לשנת הלימודים תשע"ה).