ד"ר יעל סגלוביץ אשל, המחלקה לספרויות זרות ובלשנות

שם הקורס: Contemporary Psychoanalysis and Anglo-American Culture


מתוך המעמסה המטלטלת של סגרי הקורונה הראשונים והמועקה הרגשית של הריחוק החברתי, התעורר אצל ד"ר יעל סגלוביץ הרצון לבנות נתיב חדש לדיאלוג שיפגיש בין ההוראה למחקר, בין סטודנטים לחוקרים, סביב ספרות ונפש. העניין המחודש בפסיכואנליזה במדעי הרוח בארצות-הברית, והצמיחה המפתיעה של סוגות חדשות של כתיבה ספרותית קווירית ופסיכואנליטית באנגלית היוו נקודת מפגש הולמת לאקספרימנטים פדגוגיים גם כן.

בעזרת מענק מהמרכז לקשרים בינ"ל של אב"ג החליטה ד"ר סגלוביץ לפתח קורס בינלאומי שינצל את ההזדמנות שכפתה המציאות, ולהתגבר על המרחק הגיאוגרפי באמצעות למידה מקוונת שתפגיש את הסטודנטים מאב"ג עם הוגות, סופרים, וחוקרות מובילים מהעולם. יחד עם פרופ' אנלין משלין מאוניברסיטת לובן, בלגיה, היא החלה לבנות קורס שדן בפסיכואנליזה בספרות האמריקאית העכשווית. התחום, שדעך תיאורטית ופרקטית באמצע המאה ה-20, חזר לחיים בשני העשורים האחרונים בכתיבה קווירית ודרך תיאורית יחסי אובייקט, וסגלוביץ ואנלין רצו לבחון יחד עם הסטודנטיות.ים בכיתה מה עורר את העניין המחודש הזה בפסיכואנליזה. כדי להתאים לקהל המגוון שנרשם לקורס – סטודנטים לתואר ראשון מאב"ג עם סטודנטים לתארים מתקדמים מאוניברסיטת לובן, בנו יעל ואנלין קורס שמתבסס על חומרים מגוונים:

-     הרצאות מצולמות על ההיסטוריה של הפסיכואנליזה: הרצאות אלה שימשו חומר רקע מקדים לדיונים בשיעורים 
      שעסקו בהתפתחויות התיאורטיות מאוחרות (הוקלטו, לדוגמה, הרצאות על הפסיכואנליזה הקלאסית של פרויד,
      התיאוריה של לאקאן, התיאוריה של יחסי אובייקט וכו).

-     סדרת פודקאסטים בשם Psychoanaliterature – כדי להפיח חיים בספרות המקצועית המורכבת שהתבקשו
      הסטודנטיות.ים לקרוא, יעל ואנלין פנו להוגות, סופרות וחוקרות מרכזיים בתחום בבקשה לראיין אותן, כדי שקולן
      יוכל להיות נוכח בכיתה. להפתעתן, החיפוש אחר הדיאלוג היה הדדי והפנייה, אפילו לחוקרות המוכרות ביותר
      בתחום, זכתה לידיים מושטות. התוצאה היתה סדרה של ראיונות על פסיכואנליזה וספרות שהתכנסה להסכת
      שהולך ומתרחב גם בימים אלו. הוגות וכותבות כמו הפילוסופית ג'ודית באטלר (Judith Butler), התיאורטיקן
      בנג'מין אוגדן (Benjamin Ogden), הסופרת מגי נלסון (Maggie Nelson), חוקרת הספרות ג'יין גאלופ (Jane
      Gullop) ואחרים, השתתפו בסדרה וניסו לענות על השאלה 'מדוע פסיכואנליזה? ומדוע עכשיו?'. סדרת ההסכתים
      הופקה בעזרת BGU Radio והיא זמינה לקהל הרחב דרך ספוטיפיי ופלטפורמות נוספות, וממשיכה להתרחב גם
      לאחר סיום הקורס, שאנלין ויעל עתידות ללמד יחד עוד פעמיים לפחות. העיסוק בתיאוריה ובמחקר בפורמט של
      ראיונות והסכתים התקבלה בהתלהבות רבה על ידי הסטודנטים.יות שחשו איך המושגים המופשטים מקבלים צורה,
      ואיך הטקסטים המורכבים שהם קראו מקבלים קול וגוון אישי.

-     משימות שיתופיות בין הסטודנטים מהאוניברסיטאות השונות: הסטודנטים משני המוסדות כתבו חלק מהמשימות
      יחד, ובעיקר שיתפו אחד את השני בכתיבתם וזכו למשוב עמיתים וליצירת קשר בינלאומי שהמשיך גם לאחר סיום
      הקורס.

השיעורים הראשונים בקורס התנהלו כך שהסטודנטיות.ים התבקשו לראות לבדם את השיעורים המוקלטים, ובשעת השיעור עצמה, התקיימה פגישה של 45 דקות כדי לנהל דיון על השיעור המוקלט ולענות על שאלות. אלו היו מפגשים חשובים ביותר, שנעו באופן מלא סביב דיאלוג והיכרות של הסטודנטיות.ים זה עם זו. בשיעורים המאוחרים יותר, הסטודנטיות.ים הגיעו מוכנים לאחר שקראו כתיבה עכשווית העוסקת בפסיכואנליזה (הסילבוס כלל בעיקרו חומרים שנכתבו בעשור האחרון), והשיעורים עסקו בחומרים אך גם כללו האזנה משותפת לראיון המוקלט עם ההוגה/סופרת אותה הם קראו. החוויה היתה מרתקת, בעיקר כי הסטודנטיות.ים התרגשו לשמוע את קולן החי של הכותבות, ואת הסיפור האישי שמאחורי כתיבתן ועיסוקן בפסיכואנליזה. לקראת סיום הסמסטר, הסטודנטיות.ים הקשיבו להסכתים לפני השיעור והגיעו מוכנים עם הערות ומחשבות אודות הראיון. את עבודתם הסופית בקורס התבקשו הסטודנטיות.ים לכתוב ברוח הראיונות והחומרים הכתובים, ולשלב בין עבודה מעמיקה עם מושגים פסיכואנליטיים ובין כתיבה אישית (ז'אנר שנידון בכיתה, ושלאחרונה קיבל את השם "אוטו-תיאוריה"). את העבודות האלו הסטודנטיות.ים חלקו ראשית כל עם קולגה מהמוסד המקביל ולאחר מכן הגישו למרצות. התוצאה היתה מסקרנת ביותר. 
    

הקורס זכה להצלחה בקרב הסטודנטים.יות. "כולנו היינו במצב חירום, והיה משהו מאוד אישי בקורס, במפגש, בהאזנה לקולות ובדיון בכתיבה אישית כל כך", מספרת יעל. "זוהי חווית הוראה שמעל לכל היתה מרגשת עבורי ועבור הסטודנטים".

הקורס ימשיך להתקיים במתכונת דומה גם בשנה הבאה. סדרת ההסכתים מתוכננת להתרחב ויתווספו אליה ראיונות נוספים עם הוגות וחוקרות שיעשירו את הסטודנטים בקורס בקולות חדשים ויפתחו עבורם זוויות התבוננות חדשות על חברה ונפש, על ספרות אנגלופונית וכתיבה.

אנלין ויעל חברו בסיום הקורס לכתוב מאמר משותף על ההתנסות הפדגוגית שלהן, אותו הן עתידות להגיש לכתב העת Profession, והספיקו להציג את עבודתן המשותפת בשני כנסים בינלאומיים (Modern Language Association Association for the Psychoanalysis of Culture & Society;).​ Contemporary Psychoanalysis and Anglo-American Culture​

להאזנה לסדרת ההסכתים:

https://open.spotify.com/show/43xctmwr1PIFgqcJiMrijT?si=8f05c65263244af1&nd=1


לקריאת רשומה של יעל ואנלין על הקורס בבלוג "Psyche on the Campus":

https://web.sas.upenn.edu/psycheoncampus/2021/06/03/psychoanalysis-as-argo-a-podcast-setting-sail-in-the-virtual-classroom/

 

 

  • סטודנטים מספרים על הקורס:


  • "In this weird new reality where is it too easy to feel disconnected from the world outside, this course found a unique way to connect students from all different paths. Not only was the material fascinating and influential but the discussions it produced became so much more profound and special as they we're shared from colleagues all over the globe".

 

  • "In times of distress, it was wonderful to connect with people from so many different nationalities.
    I was humbled by the generosity with which both students and professors shared their personal experiences in order to make the psychoanalytical concepts more concrete. The course material was highly interesting and will keep on resonating for quite some time. The podcasts in which the authors were interviewed, were a great added value. I was thankful for being able to hear their voices".