​​

מחלקה: הנדסת ביוטכנולוגיה​
סטודנט: שחף לוי
מנחים: שושנה ארד ועופר דובינסקי

נטיית התעשייה היום היא לעבור מחומרים סינטתיים לטבעיים. חומצה היאלורונית (HA) והפוליסכריד הסולפטי ממיקרואצה אדומית Porphyridium sp. (P.sp) הם דוגמאות לפוליסכרידים טבעיים המשמשים בתעשייות שונות: קוסמטיקה, תרופות, מזון ועוד. חומצה היאלורונית היא פוליסוכריד לינארי המורכב מיחידות חוזרות של דו סוכר ומיוצר על ידי יונקים וחיידקים והיא בעלת משקל מולקולרי גבוה (3X106 Da). הפוליסכריד הסולפטי המקיף את תאי המיקרו-אצה האדומית P.sp מסיס במצע הגידול, ותפקידו כנראה הוא להגן על התאים מפני סיכונים סביבתיים וביולוגיים. פוליסכריד זה הוא משקל מולקולרי 3-5X106 Da ועליו אסטר סולפט (כ 9% מהפוליסוכריד) הוכח כי הוא בעל מגוון פעילויות ביולוגיות. בניגוד ל-HA הוא נמצא יציב מאוד בתנאים סביבתיים שונים(טמפ', pH ומליחויות) ועמיד לאנזים Hyaluronidase- הנמצא באופן טבעי בגוף ומפרק HA.  מטרת מחקר זה היא לפתח תערובת המשלבת חומצה היאלורונית ופוליסכריד סולפטי (modified) מהאצה  P.sp , ללמוד את תכונות התערובת והפוטנציאל הטמון בו. בנוסף לפתח שלב ניקוי נוסף לפוליסכריד. הבעיה העיקרית בניקוי הפוליסכריד היא צמיגותו הגבוה ולכן השתמשנו בפחם פעיל בגרגור גבוהה (לא באבקה שקשה להפרידה מהפוליסכריד).  ניקוי הפוליסכריד בעזרת פחם פעיל וסינון בPVDF 0.45µ היה יעיל והתקבלה תמיסה נקייה יותר פי 7-15. לתערובות HA-PS הנמצאות בפיתוח היתרונות הבאים: עמידות להיאלרונידאז, צמיגות גבוהה יחסית, עמידות לטמפרטורה. כל אלו בעלי חשיבות לפיתוח מוצר חדש בעל עדיפות לשימוש תרופתי. חשיבות מיוחדת לעמידות התערובת לפירוק על ידי האנזים היאלרונידאז המקנה לה יתרון ניכר על HA בלבד. ​