​מחלקה: הנדסת חשמל ומחשבים
סטודנטים: מאור אסייג ורפאל שטרית
מנחים: פרופ' הוגו גוטרמן וד"ר אריאל לוצאטו

כיום, חיים בישראל כ-1,400 אנשים בעלי לקות כפולה בשמיעה ובראייה, כשהגורם המוביל לחירשות-עיוורון בישראל היא מחלה חשוכת מרפא הקרויה "תסמונת אשר" שהיא תסמונת גנטית המאופיינת בחירשות מולדת ומלווה בצמצום הדרגתי של שדה הראייה, עד כדי עיוורון מוחלט בסביבות גיל ה 40. פרט למגבלה הכפולה עימה הם מתמודדים, אוכלוסיית החירשים-עיוורים דומה לאוכלוסייה הכללית מבחינה קוגניטיבית. כמו כולנו, גם להם רצונות, שאיפות ותקוות, אולם כל אלו נחבאים לרוב בשל המגבלה הקשה עימה הם מתמודדים ורבים מהם סובלים מבדידות נוראה. 

כך חירש-עיוור יתקשה לתקשר בחברת חירשים מפני שלא יוכל לראות את שפת הסימנים בעזרתה הם מתקשרים האחד עם השני. מהצד השני, אותו אדם ייתקל בקשיים אחרים כאשר ינסה להשתלב בחברת העיוורים מפני שהוא לא יוכל לשומע אותם. התקשורת מסובכת עבורם גם עם אנשים נטולי לקויות, ועליהם נמנים אפילו בני משפחתם הקרובים. מרבית אוכלוסייה זו מצליחים להיות בקשר רק עם מי ששולט בשפת סימנים מיוחדת המועברת בעזרת מגע. מרבית החירשים-עיוורים נפלטים מכל מסגרת ונותרים כלואים באפילה ובדממה, מנותקים מערוצי תקשורת טבעית עם הסביבה.

​​


"ניצבה מולנו מטרה אחת: לעזור באמצעות הכלים שלמדנו במהלך התואר"

מאור אסייג ורפאל שטרית מהמחלקה להנדסת חשמל ומחשבים הם הסטודנטים שנבחרו להוביל את פיתוח המערכת במסגרת פרויקט הגמר ההנדסי בשנה הרביעית ללימודי ההנדסה. "לאורך תהליך הפיתוח, ניצבה לנגד עינינו מטרה אחת – לעזור לאוכלוסייה זו באמצעות הכלים שלמדנו במהלך התואר. עוד בתחילת הדרך,  נפגשנו עם נציגי הקהילה במכון בית דוד להבנת מורכבות הבעיה. המצב הנוכחי, בו החירשים-עיוורים מאולצים לתקשר באמצעות שפת מגע המדמה את שפת הסימנים, מותיר אותם מנותקים ממשפחתם, מסביבתם ופוגע בעצמאותם", אומר רפאל.  

​"כשמפתחים מוצר עבור אוכלוסייה בעלת מוגבלויות, אין מדובר רק בהוכחת מסוגלות טכנית טכנולוגית לביצוע פעולות המערכת, אלא גם חשוב לאורך כל תהליך העיצוב והפיתוח להתחשב בחיווי-נגישות מותאמים לפעולות השונות כך שמשתמש שאינו רואה או שומע יכול להבחין בנעשה, כגון רטט בתבניות שונות, חיווים קוליים עבור האדם הדובר ועוד", מוסיף מאור.

אז איך זה עובד?

הסטודנטים פיתחו אפליקציה שמתאימה בשלב ראשוני למכשירים בעלי מערכת הפעלה "אנדרואיד" שמחוברים למקלדת ברייל נישאת. המערכת החדשנית מאפשרת לעיוור-חירש לשוחח בחופשיות עם אדם רגיל והרעיון הבסיסי שלה פשוט: עיוור-חירש מסוגל לקרוא כתב ברייל, הבנוי מתווים בולטים, שאותם הוא מרגיש במגע אצבעותיו, והוא מסוגל גם לכתוב בהקלדה עיוורת על מקלדת רגילה. שורה של תווים בולטים מציגים בצג הברייל בדיוק את מה שכתוב במסך הסמארטפון. 

"כשאדם רגיל מדבר האפליקציה מתרגמת את דיבורו לטקסט שמוצג על גבי צג הטלפון הנייד והעיוור-חירש יכול לקרוא את המשפטים שנאמרו", אומר פרופ' גוטרמן. את תשובתו כותב העיוור-חירש בעזרת המקלדת. הכתב מופיע על גבי הפלאפון ומתורגם לדיבור על-ידי האפליקציה, וכך אדם רגיל יכול "לשמוע" את מה שהעיוור-חירש אמר. 

תכונות האפליקציה והממשק של המערכת תומכים בעברית ואנגלית ותהליך הפיתוח נעשה בשיתוף עם המרכז לחירש-עיוור בישראל, מכון בית דוד ועמותת 'מגדל אור' המתמחה בטיפול בעיוורים. גרסת האבטיפוס של מערכת נוסתה בשיתוף פעולה עם קהילת החירשים-עיוורים בישראל והמשוב שהתקבל היה חיובי מאוד והוביל לעדכונים ושיפורים נוספים באפליקציה.  

תוכניות להמשך פיתוח בעתיד יתרכזו בפיתוח גם גרסה עבור מערכת ההפעלה iOS והמשך תכנון ופיתוח הרעיון למוצר נישא שישלב צג ברייל ותבנית מקלדת רגילה, באופן שיאפשר לאדם חירש-עיוור לתקשר באופן עצמאי ויעיל.