מחלקה: התוכנית להנדסת תוכנה
סטודנטים: שירה עזרא, איתמר ביטון, שי בן חיים וניב בן שבת
מנחה: מירב מימון
בעוד שרובנו מסתדרים בקלילות בעידן ה"Online Only", שירה עזרא, איתמר ביטון, שי בן חיים וניב בן שבת מהמחלקה להנדסת תוכנה ומידע שחיפשו נושא לפרויקט הגמר שלהם ראו לנגד עיניהם את אותם האנשים המתמודדים עם מוגבלויות פיזיות שמונעות מהם להשתמש במחשב, ועד כמה המגבלה הזו מקשה עליהם בחיי היום יום.הם החליטו שבמסגרת פרויקט הגמר שלהם, הם יפנו את מאמציהם ליצירת שינוי משמעותי שיסייע לבעלי המוגבלויות וישפר את חייהם לאור המעבר ההולך וגובר להתנהלות בעולם האון- ליין. לשמחתם של הארבעה, תחום מחקרה של ד"ר מירב טייב-מימון, המנחה האקדמית שלהם, הוא אינטראקציית אדם-מחשב, ובפרט פתרונות טכנולוגיים לעזרה לאנשים בעלי מוגבלויות.
לפרוץ את גבולות הדפדפן
במפגש הראשון בין ארבעת הסטודנטים לד"ר טייב מימון היא הציבה בפניהם את האתגר: "פרויקט שחנכתי בשנה שעברה בנה תוסף לגוגל כרום, אשר משתמש ברצועת ראש הקוראת EEG ומאפשרת לאנשים לנווט בין דפי אינטרנט רק בעזרת הראש. פרויקט זה היה מאוד שאפתני, אך היו לו מספר בעיות שהפכו את השימוש בו ללא פרקטי. כעת אני מחפשת סטודנטים אשר יצליחו להוציא לפועל את הרעיון בצורה טובה יותר".
כאשר החלו הארבעה לחקור את הנושא לעומק הם מצאו 2 בעיות מרכזיות בפרויקט משנה שעברה:
מספר רב של מצמוצים שהתפספסו עקב בניה של אלגוריתם זיהוי סטטי ולא מותאם למשתמש. הדבר גרם להבדל משמעותי בין ביצועי משתמשים שונים במוצר והשפיע על חווית המשתמש הירודה, יחסית.
ממשק המשתמש הגביל את אופציות השימוש בפיתוח והוא הוגבל אך ורק למעבר בין דפים בדפדפן האינטרנט כרום.
לאחר חשיבה מרובה כיצד יוכלו להתגבר על הבעיות, הגיעה פריצת הדרך שזכתה לשם Blink😉
Blink היא אפליקציה המספקת אלטרנטיבה ראויה וזולה לשימוש בעכבר ומקלדת עבור כל מי שמתמודד עם מגבלה בידיו ואינו יכול להשתמש בעכבר ובמקלדת כראוי.
טלפתיה במקום עכבר?
באמצעות שימוש ברצועת Muse, רצועה אשר מנגישה לאנשים עם מוגבלות גפיים את כל פונקציות המחשב הביתי, ולאחר ששיפרו מאוד את אחוזי הדיוק שלה בהשוואה לאלגוריתם ברירת המחדל שלה, ארבעת הסטודנטים בנו אלגוריתם ניתוח לזיהוי קריצות ותנועה, אלגוריתם כיול שבודק את תזוזות הראש ותנועות העיניים של המשתמש וממשק משתמש משופר. רצועת הMuse מכילה 4-5 חיישני EEG, חיישן תנועה וחיישן סיבוב, ומחירה זול מאוד ביחס למתחרים בתחום.
השימוש "בעכבר ובמקלדת" פשוט: המשתמש מזיז את ראשו בכיוון מסוים כדי לדמות תנועת עכבר באותו הכיוון, כאשר מהירות תנועת העכבר תואמת באופן תמידי לזווית ראשו של המשתמש. על מנת לבצע לחיצה על העכבר, המשתמש ממצמץ בעין שמאל, ובכך לגרום לשינוי משמעותי בגל ה-EMG אשר ייקלט ברצועת הMuse וינותח על ידי האלגוריתם שלנו.
ומה לגבי הקלדה? כדי להשלים את חוויית המשתמש, יצרו הסטודנטים מקלדת וירטואלית נגישה אשר נפתחת לבקשת המשתמש ויש לה מנגנון השלמת מילים אשר מקל על השימוש במקלדת. במהלך השימוש במוצר, גילו חברי הקבוצה כי עוצמת הקריצה משתנה ממשתמש למשתמש ולכן הם גם פיתחו אלגוריתם כיול אשר מחשב את רעשי הרקע הקיימים באותה נקודת זמן ואת עוצמת וצורת גל הקריצה של אותו המשתמש, מה ששיפר דרמטית את ביצועי המשתמש. השיפור המשמעותי באלגוריתם וההתאמה האישית לכל משתמש פותחים בפני אנשים המתמודדים עם מוגבלות פיזית בידיהם גישה חופשית לעולם המקוון וישפיעו לטובה על איכות חייהם.