​​

מחלקה: הנדסת תעשייה וניהול
סטודנטית: טל שושן
מנחה: פרופ' סיגל ברמן


תמר המג'הול הוא זן התמר העיקרי הגדל במדינת ישראל והיקפיו כבר מגיעים לכ-75% מכלל עצי התמר הנטועים. תהליכי העבודה בגידול תמרים דורשים כוח אדם וזמן רב, כאשר עיקר העבודה מושקע בשלב דילול הפרי. התמרים בזן המג'הול גדלים באשכולות ויש לדלל אותם כדי לקבל איכות פרי גבוהה לאורך זמן. כיום הפעולה נעשית באופן ידני בלבד. האוטומציה של תהליך זה הכרחית לשם שיפור התפוקות ואיכות היבול. 

פיתוח המערכת הרובוטית לדילול תמרי המג'הול הוא מיזם רב משתתפים הנעשה כשיתוף פעולה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב עם מכון וולקני, מו"פ ערבה דרומית ואוניברסיטת תל אביב. אחד השלבים הקריטיים במערכת דילול רובוטית הוא זיהוי וחילוץ מאפייני האשכולות. המערכת, בעזרת תמונה, יודעת לזהות אילו חלקים יש לדלל ולהכווין את המכונה היכן לחתוך.

תמונות של אשכולות תמר מג'הול במהלך תקופת הדילול אשכולות תמר מג'הול במהלך תקופת הדילול ​

טל שושן, סטודנטית שנה ד' במחלקה להנדסת תעשייה וניהול מספרת על הפרויקט: "זיהוי האשכולות הוא משימה מאתגרת מפני שהסביבה החקלאית היא סביבה דינמית בעלת תנאי תאורה משתנים, קיימות וריאציות שונות לצורת האשכול וכן ישנן הסתרות בשל חלקי הצמח האחרים. אתגר נוסף שעלה במהלך הפרויקט היה בבחינת ביצועי האלגוריתם, מאחר והתקופה הרלוונטית לבחינת האלגוריתם היא תקופת הדילול, אשר מוגבלת למספר שבועות בשנה במהלך חודשים מרץ-מאי".​

"איסוף הנתונים היה מורכב בשל המשך הקצר של עונת הדילול והעלות הגבוהה של מערכות התמיכה הנדרשות. לטובת איסוף הנתונים תוכנן ונבנה מתקן ייעודי להחזקת החיישנים והציוד הנדרש בשיתוף פעולה עם צוות הפרויקט ממכון וולקני".

חשיבות המחקר וחוזק תוצאותיו טמונים בעובדה שאלגוריתמים לזיהוי תמרים פותחו בעבר עבור זנים אחרים של תמר, אך לא עבור המג'הול, שנחשב כמלך התמרים, ולא למשימת הדילול. הפרויקט הוצג בכנס הנדסת תעשייה וניהול הלאומי של שנת 2019 ובהמשך השנה אף יוצג בכנס הרובוטיקה הישראלי. 

מעבר לחיסכון בכוח האדם, לזמן הדילול יש חשיבות כיוון שהוא מגביל במידה רבה את יכולת צמיחת השוק הישראלי. תקופת הדילול מוגבלת לכ-6 שבועות בשנה ומאחר שהוא דורש זמן עבודה רב, כיום החקלאים לא מספיקים לסיים לדלל את כל עצי המג'הול במסגרת הזמן האפשרית. בגלל לוח הזמנים הצפוף, חקלאים רבים מתחילים לדלל בשלב מוקדם מידי או מסיימים לדלל בשלב מאוחר מידי ואיכות פרי תמר המג'הול נפגעת. 

טל מסכמת: "מערכת שתוכל לדלל באופן מהיר יותר, לא רק תפחית את משך זמן העבודה, אלא תאפשר לדלל יותר עצי תמר במהלך עונת הדילול. היא תאפשר להגדיל את תפוקת הייצור ואת איכותו ותסייע בהרחבת שוק תמרי המג'הול הישראלי."

 

בתמונה: ענבר בן דוד, מהנדסת ​מכונות ממכון וולקני (מימין), טל שושן (משמאל)