29 אוק' 2013
​צמצום פערי בריאות בפריפריה:
סיכום הדיון שנערך בכנסת במסגרת השקת השדולה למען שוויון בבריאות ב- 23.10.13

פרופ' נדב דוידוביץ', ד"ר קרן דופלט ו-פרופ' גבי בן-נון מהמרכז לחקר מדיניות הבריאות בנגב ומהמחלקה לניהול מערכות בריאות בפקולטה למדעי הבריאות ובפקולטה לניהול ע"ש גילפורד גלייזר, חברו לחה"כ שולי מועלם רפאלי ול-חה"כ אילן גילאון, יושבי ראש השדולה למען שוויון בבריאות בכנסת, ובשיתוף עם עו"ד נעמה דהן, מנכ"לית קרן מיראז' לפיתוח הנגב, יזמו דיון בנושא דרכים לצמצום הפערים בבריאות בפריפריה במסגרת השקת שדולת הבריאות של הכנסת ה- 19. הדיון התקיים במעמד מר דיוויד מיראז', נשיא קרן מיראז'.
פעילות זו הינה חלק מפעילות רחבה של החוקרים בתחום צמצום הפערים בבריאות בנגב במהלך ארבע השנים האחרונות, אשר כללה קיום ימי עיון וסדנאות, דיון בשדולת הבריאות במושב הכנסת הקודם וארגון שני "כנסי מצפה רמון לשוויון בבריאות בנגב" שעיקרי הממצאים וההמלצות שעלו מן הכנסים הוצגו והופצו במפגש בכנסת בחוברת מיוחדת. כיום נערכים החוקרים ל"כנס מצפה" השלישי אשר ידון בעיקר בהשלכות מעבר בסיסי צה"ל דרומה על שירותי הבריאות בדרום.
הדיון בכנסת החל במפגש של הסטודנטים לתואר ראשון במחלקה לניהול מערכות בריאות עם ח"כ הרב יעקב ליצמן, סגן שר הבריאות לשעבר, ועם ח"כ דב חנין. לבסוף נכחו התלמידים בדיון במסגרת השדולה. ב"שולחן העגול" השתתפו מנכ"ל משרד הבריאות, מנכ"לי קופות החולים, יו"ר ההסתדרות הרפואית, מנהלת אגף נגב במשרד לפיתוח הנגב והגליל, ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' גבי שרייבר דיקן הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, המשנה לדיקן הפקולטה למדעי הבריאות בגליל המשויכת לאוניברסיטת בר-אילן, ארגוני חולים, אנשי אקדמיה ובכירים נוספים במערכת הבריאות ומומחים בתחום מדיניות הבריאות. כמו כן, נכחו בדיון שר הכלכלה, נפתלי בנט; השר לאזרחים ותיקים, אורי אורבך; סגן שר החינוך, מיקי רוזנטל, אברהם מיכאלי, שלמה אוחיון, אורית סטרוק, זבולון כלפה, פנינה תמנו-שטה ומירב מיכאלי; סגן שר הדתות, הרב אלי בן דהן; יו"ר ועדת הכספים, ניסן סמוליאנסקי; כמו גם חברי הכנסת: מיקי רוזנטל, אברהם מיכאלי, שלמה אוחיון, אורית סטרוק, זבולון כלפה, פנינה תמנו-שטה ומירב מיכאלי.
2.jpg

המשתתפים הסכימו כי ישנם פערים בבריאות בין המרכז והפריפריה בכל תחום: בכוח האדם, בתשתיות ובתוצאי הבריאות. מנכ"לי הקופות שיתפו בתוכניותיהם לצמצום הפערים בבריאות בין תושבי המרכז לבין תושבי הפריפריה. בתוכניות אלה מקצות הקופות משאבים באזורי הפריפריה (הגיאוגרפית והחברתית) וניכר צמצום בפערים במדדי האיכות הקליניים באזורים אלה. בנוסף, משקיעות הקופות כספים לתמרץ רופאי קהילה לעבוד באזורי הפריפריה. המשתתפים בדיון התריעו מפני מצוקה תקציבית גדולה שצפויה להיות בשנת 2014 עקב הקיצוץ בתקציבי הבריאות, וקראו לחיזוק הרפואה הציבורית בארץ.

ההמלצות שעלו מן הדיון כללו קריאה לתוכנית ממשלתית לצמצום הפערים בבריאות בשילוב כל משרדי הממשלה הרלוונטיים, הגדלת תקציב המענקים לרופאים העוברים לפריפריה והחלתו גם על הרופאים בקהילה, מתן תקציבים ייעודיים לקופות החולים לתוכניות לצמצום פערים, חיוב רופאים צעירים לעשות חלק מהתמחותם בפריפריה ובעיקר לשנות את סדר העדיפויות הלאומי כדי שכל תושבי מדינת ישראל יזכו לקבל שירותי רפואה שוויוניים. בנוסף, הודגש הצורך בשינוי תפיסתי ותודעתי של תחושת הפריפריאליות הן בקרב תושבי הפריפריה עצמם והן בקרב כלל הציבור.

בין המשתתפים ניטש ויכוח באשר להקמת בית חולים נוסף בנגב בצומת להבים. נראה כי נדרש דיון ציבורי מעמיק באשר לאופיו ואף לנחיצותו.
בסיכום הדיון הצביעו הנוכחים על החשיבות באירועים מסוג זה המשמרים את נושא הבריאות בפריפריה בראש סדר היום הציבורי, מציפים את הבעיות ויוצרים מודעות ציבורית לנושא, ומכאן מגיעים גם הפתרונות והשינויים שנעשים במטרה להתמודד עם אי השוויון. חה"כ אילן גילאון שיבח את דיקן הפקולטה למדעי הבריאות, פרופ' גבי שרייבר, על ה"ציונות הרפואית" המתרחשת בפקולטה למדעי הבריאות בכלל, ובביה"ס לרפואה בפרט.

לקבלת חוברת סיכום כנס מצפה לשוויון בבריאות ניתן לפנות למרכז לחקר מדיניות הבריאות בנגב באמצעות הדוא"ל: chprnegev@gmail.com