מסמך זה מפרט את נוהל הגשת הבקשה לוועדת האתיקה של הפקולטה לניהול בלבד -
כאמור, ועדת האתיקה של הפקולטה לניהול רשאית לאשר מחקרים, שאינם מקבלים מימון חיצוני, ואשר נמצאים בקטגוריה של שיפוט מזורז (expedite review) בלבד.
בקטגוריית שיפוט מזורז ((expedite review נמצאים מחקרים שאינם מערבים יותר מסיכון מינימאלי, לא כוללים הונאת נבדקים מכוונת, לא כוללים אוכלוסיות רגישות, לא כוללים נושאים רגישים, וכוללים מתן הסכמה מודעת של המשתתפים בניסוי. משמעותו של סיכון מינימאלי היא שהסיכוי ועוצמת הנזק או אי הנוחות הצפויה למשתתפים במחקר, אינה גדולה יותר מאלו שהנבדקים יחוו בחיי היום יום בעת ביצוע מטלות פיזיות או מבחנים פסיכולוגיים שגרתיים. אוכלוסיות רגישות כוללות, אולם אינן מוגבלות לילדים, אסירים, וכיוב'. נושאים רגישים כוללים, אולם אינם מוגבלים לסימפטומים קליניים, מיניות, וכיוב'. אנא זכרו כי מחקר אינו נחשב כסיכון מינימאלי רק משום שהוא מערב סיכון פיזי מינימאלי או לא חודרני. ישנם סוגי סיכון רבים הכוללים בין היתר סיכון כלכלי, תעסוקתי, פלילי, סטיגמות שונות היכולות לדבוק באדם, או הבכתו באופן כללי. אנא קחו בחשבון שיקולים אלו בעת שאתם מעריכים האם המחקר כולל סיכון מינימאלי ואם הועדה תוכל לאשרו.
מחקרים שאינם נופלים בקטגוריה של שיפוט מזורז, מסיבה זו או אחרת, יועברו לאישור הועדה האוניברסיטאית למחקר וניסויים בהשתתפות בני אדם. מחקר הממומן על ידי קרנות חיצוניות (למשל, ISF, BSF) ומצריך אישור אתי, חייב גם הוא לקבל אישור של הועדה האוניברסיטאית. על מנת שלא לבזבז את זמנכם, אנא שלחו מחקרים שאינם מתאימים לקטיגורית השיפוט המזורז ישירות לוועדה האוניברסיטאית.
שימו לב, החל משנת הלימודים תשע"ד, על-מנת להגיש בקשה לוועדה הפקולטית או האוניברסיטאית על המגיש לעבור
בחינת CITI - להלן הנחיות הרשמה Registration Instructions, ראו פרטים באתר הוועדה האוניברסיטאית.
כדי לוודא שעומס העבודה של הוועדה והעומס האדמיניסטרטיבי על החוקר יהיו מינימאליים, החוקר מתבקש לאגד את עבודת המחקר שלו תחת מספר מצומצם של קטגוריות או פרויקטים.
ניסויים יחידים, פיילוט, עבודת מחקר מודרך, עבודת מחקר לתואר שני וכן הלאה, העוסקים באותו התחום ונוקטים באותה שיטת מחקר יאוגדו תחת פרויקט כללי.
האישור האתי יינתן ברמת פרויקט מחקר כללי ויהיה תקף לתקופה של שלוש שנים לכל היותר.
כל שינוי מהותי בתוכן ו/או בשיטה מחייב קבלת אישור אתי חדש.
לאישור פרויקט חדש, אנא שלחו את הבקשה ל:
ד"ר אמיר שני shaniam@bgu.ac.il
על הבקשה לכלול:
1. טופס בקשה כללי >>
2. פרוטוקול המחקר (תיאור הפרוצדורה והכלים & עותק של חומרי המחקר
3. טופס הסכמה מדעת
יש לשים לב:
* טופס הסכמה מדעת הינו ברירת מחדל והתנאים בהם ניתן לוותר על טופס הסכמה קשיחים (ומפורטים בהמשך).
* כברירת מחדל יש להימנע מרמייה והטעייה של המשתתפים בניסוי. רמייה והטעייה יאושרו אך ורק במקרים קיצוניים בהם חשיבות המחקר עולה על הנזק הקיים ברמייה והטעייה ורק לאחר שהוכח כי אין דרך אחרת לערוך את המחקר.
* החוקר מחויב להסביר ולהדגיש כיצד הוא שומר על האנונימיות של הנבדקים, כיצד הוא מונע זיהוי בין פרטיהם האישיים לבין הנתונים שהם מספקים, כיצד הוא מאבטח את הנתונים (כתובים או אלקטרוניים).
* החוקר מחויב להדגיש בפני הוועדה ולהסביר למשתתפים במחקר כי במידה והמחקר מעורר בהם אי נוחות, זכותם לפרוש מן המחקר בכל עת.
* החוקר מחויב לציין האם ניתן פיצוי לנבדקים, את מהותו (כספי או אחר), ואת התנאים לקבלתו.
* החוקר מחויב לציין שם, טלפון או כתובת אלקטרונית אליהם יכול המשתתף לפנות במידה ויש לו שאלות לאחר השתתפות במחקר.
לחידוש פרויקט שאושר בעבר בו אין שינויים:
במידה ואין שינויים בפרויקט שחלפו שלוש שנים מאז אושר, יש לשלוח לפני תחילת הרצת ניסויים, בקשה לחידוש הפרויקט. כל שיש לעשות הוא להגיש את הטופס "בקשת אישור פרויקט ללא שינויים"
לחידוש פרויקט שאושר בעבר בו יש שינויים:
שימו לב, כל שינויי משמעותי בפרויקט מחייב אישור הוועדה. אין צורך באישור לשינויים מינוריים ללא השלכות אתיות. במידה ויש שינויים משמעותיים בפרויקט יש לשלוח לפני תחילת הרצת ניסויים, בקשה לחידוש הפרויקט. בקשה זו צריכה להתבצע על ידי הגשת הבאים: (1) טופס "בקשת אישור פרויקט עם שינויים"
(2) כל המסמכים, כאילו היה זה פרוייקט חדש וציון השינויים ע"י שימוש ב"עקוב אחר שינויים"