19 מרץ 2024

​​​​

מחקר פורץ דרך שנעשה על ידי חוקרים  מאוניברסיטת בן-גוריון וסורוקה המרכז הרפואי האוניברסיטאי מפריך תפיסה רווחת שניתוח שקדים גורם להשמנה בילדים. החוקרים מצאו  כי ניתוח שקדים בילדים הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה אינו מעלה את הסיכון להשמנה בבגרותם.

הממצא פורסם בכתב העת היוקרתי "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine" וזכה לתהודה רבה בקרב אנשי מקצוע ובתקשורת ברחבי העולם ולדירוג גבוה באתר Altmetric, מדד המצביע על השפעתו הרבה. ביום פרסומו דורג המאמר ב-5% מהעבודות המצוטטות ביותר באתר.

דום נשימה בשינה, תופעה שפוגעת בכ-6% מהילדים, נובעת מהגדלת השקדים ועלולה לגרום למחלות במחזור הדם ולהפרעות התנהגות וקשיי למידה. בעבר, דווח כי ילדים שעברו ניתוח שקדים נמצאים בסיכון מוגבר להשמנה בטווח הקצר.

המחקר, שבראשו עמדו פרופ' אביב גולדברט, פרופ' אריאל טרסיוק וד"ר רן אבוחצירה, בחן לראשונה את ההשפעה ארוכת הטווח של כריתת שקדים. במסגרת המחקר נותחו 132 ילדים שאובחנו ב-1998 עם דום נשימה חסימתי בשינה. 20 שנה לאחר מכן נמצא כי אין הבדל משמעותי בשיעורי ההשמנה בין קבוצה זו לבין קבוצת ביקורת של 127 ילדים שלא עברו ניתוח.

ממצאים אלה פורצי הדרך מסירים חששות רבים בקרב הורים ורופאים בנוגע לסיכונים בריאותיים עתידיים אצל ילדים הסובלים מדום נשימה בשינה. תוצאות המחקר תומכות בביצוע ניתוח שקדים בילדים הסובלים מהתופעה, תוך הדגשת היתרונות הרפואיים הרבים של הניתוח והיעדר קשר להשמנה בבגרות.

המחקר בוצע בשיתוף פעולה עם: ד"ר יעקב אבן צור, מחלקת ילדים ב' סורוקה ועדי שילה, סטודנטית MD-PhD בפקולטה למדעי הבריאות, במימון  הקרן הלאומית למדע (ISF).

(A) Flow diagram of study groups. (B) Baseline z-scores plot during childhood. (C) Body mass index (BMI) plot during adulthood.