$$News and Reports$$

12 דצמ' 2021


מחקר חלוצי שנערך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב הדגים יעילות ובטיחות של טיפול באמצעות חמצן בקרב חולים עם דיכאון קל עד בינוני. במחקר שנמשך כשש שנים  השתתפו מעל 50 מטופלים באופן אקראי, ביניהם קבוצה שקיבלה טיפול בחמצן וגם קבוצת ביקורת. במהלך  הטיפול בחמצן לא דווח כלל על תופעות לוואי. "להיפך, חלק מהחולים אף ביקשו להשאיר אצלם את מחולל החמצן לתקופה ממושכת יותר", ציינו החוקרים. 

הממצאים פורסמו בכתב העת המדעי Scientific Reports​.

המחקר בוצע בהובלת הדוקטורנטית יהודית בלוך, בהנחיית פרופ' יולי ברסודסקי מהחטיבה הפסיכיאטרית וד"ר עבד נ. עזב מהמחלקה לסיעוד, כולם מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. 

ד"ר עבד נ. עזב ויהודית בלוך, צילום: שי שמואלי
ד"ר עבד נ. עזב ויהודית בלוך | צילום: שי שמואלי


55 חולים חולקו לשתי קבוצות: הראשונה טופלה באוויר מועשר בחמצן (35% חמצן) והשנייה באוויר חדר/רגיל (21% חמצן) במשך 7-8 שעות בלילה למשך חודש. לאחר הטיפול, הודגמו תסמיני דיכאון וחומרת מחלה מופחתים במספר סולמות מדידה. על פי סולם המילטון לאומדן חומרת דיכאון נבדקו סימפטומים כגון: חומרת דיכאון, תסמיני חרדה, תחושות אשמה, מחשבות אובדניות, שינויים בתיאבון ובמשקל, הפרעות שינה וכיוצא בזה, זאת בנוסף לסולם ההתרשמות הקלינית הכללית (Clinical Global Impression). החמצן ניתן בתנאים אטמוספריים רגילים, כך שנמנעו הסכנות הקיימות בטיפול בתאי לחץ. 


פרופ' יולי ברסודסקי​ | צילום: אלבום פרטי​​
פרופ' יולי ברסודסקי​ | צילום: אלבום פרטי​​


"מצאנו שהטיפול פשוט, זול ובטוח. הגדלת אחוז החמצן באוויר הנשאף הפחיתה את הסימפטומים של דיכאון, ללא תופעות לוואי כלל", מסביר החוקר הראשי-שותף ד"ר עבד נ. עזב, "כעת יש צורך להרחיב את המחקר למקומות נוספים ולהגדיל את מספר המשתתפים, על מנת לנסות לשחזר את התוצאות, אך הפוטנציאל של השיטה הוא גדול". 

צוות המחקר כלל את: יהודית בלוך, פרופ' חיים בלמקר, פרופ' פסח שוורצמן, ד"ר פנינה רומם ז"ל, ד"ר ארקדי בולוטין ופרופ' יולי ברסודסקי.

מענק מחקר מטעם ה-National Alliance for Research on Schizophrenia & Depression בארה"ב ניתן לפרופ' ברסודסקי.