$$News and Reports$$

12 דצמ' 2024

משלחת מביה"ס לרפואה ע"ש ג'ויס וארווינג גולדמן, שבה לאחרונה מגאנה, שם הכשירה רופאים מקומיים בטכנולוגיות רפואיות מתקדמות. בראשות המשלחת עמד פרופ' ליאור פוקס, סגן מנהל ביה"ס לרפואה, ורופא במחלקה לטיפול נמרץ  פנימי בביה"ח סורוקה, לצד שלושה סטודנטים – נטע קודיש (שנה ד'), תומר פולג (שנה ה') ומשה שמואלי (שנה ו') – וכן רופא נוסף מביה"ח סורוקה, ד"ר תומר גת, בוגר הפקולטה.


במסגרת הנסיעה, המשלחת ערכה ביקורים קליניים בבתי חולים והעבירה שני קורסים בני שבוע ל-30 רופאים מקומיים בדגש על אולטרסאונד למצבי חירום, טראומה, אקו-לב, ריאות ובטן. במוקד הכשרה שימוש  ב POCUS - אולטרסאונד ממוקד מטרה ליד מיטת המטופל. כחלק מהפרויקט, נתרמו ארבעה מכשירי אולטרסאונד לבתי החולים, מה שיאפשר למקומיים ליישם את הידע שרכשו. המשלחת מתכננת קורסים נוספים ושואפת להקים מרכז מצוינות רפואי ראשון מסוגו בגאנה.

"הפרויקט בגאנה הוא דוגמה לאופן שבו רפואה יכולה לחולל שינוי חברתי ולהעצים את הסטודנטים שלנו כרופאים בעלי רגישות חברתית. זוהי התגשמות חזוננו להכשיר רופאים אנושיים, רגישים חברתית ומחויבים לקהילה". ציינה פרופ' רלי הרשקוביץ, דיקנית הפקולטה למדעי הבריאות

"עבור הסטודנטים שלקחו חלק במסע, זו הייתה חוויה יוצאת דופן. הם למדו רבות על רפואה בתנאים מאתגרים, נחשפו לפתולוגיות שלא היו פוגשים בארץ. אני גאה בסטודנטים שלנו ברצינות, במחויבות בנתינה במקצועיות ואיכות ההוראה שנתנו". אמר פרופ' פוקס.

נטע קודיש שיתפה: "האמנתי בלב שלם שהבאנו איתנו כלי שיביא לשינוי אמיתי בחייהם. הרופאים כבר משתמשים בטכנולוגיה יום-יום כדי לדייק את האבחון, לעקוב אחרי החולים ולקבל החלטות רפואיות מושכלות. מבחינה מקצועית למדתי אילו דברים חשובים לי כסטודנטית לרפואה ואילו כלים , ערכים וגישות אני לוקחת איתי הלאה"

תומר פולג הדגיש את ההשפעה המיידית: “המפגש עם הרופאים והצוות היה מעורר השראה. בתנאים לא תנאים, אתה פוגש אנשים שאוהבים את המטופלים שלהם ועושים הכל גם כשהמציאות מושכת אותם מטה. כבר אחרי יומיים-שלושה של קורס, יצאנו עם הרופאים למחלקות וראינו כיצד הכלי נותן תמורה מיידית".

משה שמואלי סיכם: "יש כל כך הרבה הזדמנויות לעשות דברים טובים ולא תמיד אנו זוכים לקחת אותן. אני מודה לכל הגורמים שאפשרו את המסגרת והתמיכה במשלחת".

משלחת זו מדגימה כיצד שילוב של ידע, טכנולוגיה ואכפתיות יכול לחולל שינוי דרמטי במערכות בריאות ברחבי העולם. היא מהווה תזכורת עוצמתית לכוחה של הרפואה לגשר על פערים ולשנות חיים, גם במקומות הנידחים ביותר.

ghana1.jpg