$$News and Reports$$

14 פבר' 2022

​​​

הדיאטה הים תיכונית הירוקה גורמת לשינויים חיידקים יחודיים במעי ומשפיעה על מסלולים גנטיים המעורבים בהפחתת סיכון מחלות לב וסוכרת

כך מסביר חקר המיקרוביום את התועלות שנלמדו בדיאטה ים תיכונית ירוקה

לתזונה הים תיכונית הירוקה יש השפעה בולטת על אוכלוסיית החיידקים של המעי האנושי (המכונה גם, "מיקרוביום המעי"). בניסוי התערבותי קליני רחב היקף שבוצע בישראל, מיקרוביום המעי של נחקרים שהקפידו על הדיאטה הירוקה הועשר בחיידקים שידועים כבעלי השפעות משמעותיות על משקל גוף ובקרת סוכר. בנוסף התגלה כי ההשפעות הבריאותיות הידועות של הדיאטה מתווכות למעשה על ידי השינויים באותם חיידקי מעי.

המחקר, בהובלת פרופ' איריס שי, פרופסור מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובית הספר לבריאות הציבור בהרווארד, יחד עם הדוקטורנט ד"ר אהוד רינות, פרופסור אילן יונגסטר מהמרכז הרפואי שמיר ואוניברסיטת תל אביב ומספר מומחים בינלאומיים, פורסם לאחרונה ב Genome Medicine, כתב עת בינלאומי מוביל המתמקד ברפואה מתקדמת, מבוססת גנטיקה.

צוות המחקר של ניסוי הDIRECT-PLUS ברשות פרופ' שי היה הראשון שהציע את הקונספט של  הדיאטה הם-תיכונית הירוקה . דיאטה זו, המבוססת על הדיאטה הים-תיכונית, מועשרת פי 2 בפוליפנולים תזונתיים עם הפחתה בצריכה של בשר אדום בהשוואה לדיאטה הים תיכונית המסורתית. בנוסף לצריכה יומית של אגוזי מלך (28 גרם), משתתפי המחקר צרכו 3-4 כוסות תה ירוק ליום, עם צריכה יומית של 100 גרם של שייק ירוק המבוסס על צמח המים מסוג duckweed, העשיר בחלבון זמין, ברזל, B12, ויטמינים, מינרלים ופוליפנולים, ולמעשה היווה תחליף לצריכת בשר יומית.

הממצאים החדשים עשויים להסביר את השפעות המיטיבות של הדיאטה הים תיכונית הירוקה שפרסמה בעבר קבוצת המחקר, שהראו שדיאטה עתירת פוליפנולים ומנקאי יוצרת במעי תנאים מתאימים להליך השתלת צואה עצמית למניעת עליה חוזרת במשקל (https://www. gastrojournal.org/article/S0016-5085(20)35111-8/fulltext) , שתזונה ים תיכונית ירוקה יכולה לסייע בהחלמה מכבד שומני (https://gut.bmj.com/content/70/11/2085), שבהשוואה לתזונה ים תיכונית מסורתית, הדיאטה הירוקה מפחיתה את רמות ה"כולסטרול הרע" LDL, משפרת בקרת סוכר ורמות לחץ דם (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33234670/) וכפי שפורסם ממש לאחרונה, לדיאטה ים תיכונית ירוקה יתרון בהגנה על ההזדקנות הטבעית של אנטומיית המוח https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35021194/ .

תוצאות המחקר הראו שבעוד שכל הדיאטות גורמות לשינויים בולטים באוכלוסיית חיידקי המעי, השינויים תחת דיאטה ים תיכונית ירוקה משמעותיים הרבה יותר. באופן מעניין, השינויים המועילים במעי של אלו שהקפידו על הדיאטה הירוקה יוחסו לנטייה של דיאטה חדשה זו להשפיע באופן ספציפי על החיידקים הנדירים במעי הנבדקים. תופעה זו נבעה ככל הנראה מהעובדה שהמרכיב המרכזי של הדיאטה, צמח המים מסוג דאקוויד, הינו רכיב חדש בתזונה המערבית, דבר שגרם לחיידקים סמויים ונדירים בדרך כלל לשגשג תחת הסביבה האקולוגית החדשה שיוצר הצמח במעי.

התזונה הים תיכונית הירוקה גרמה לשינויים חיידקיים ספציפיים, כולל העשרה במין החיידקי Prevotella, חיידק הידוע בהשפעותיו החיוביות על מטבוליזם סוכר ורגישות לאינסולין, תוך קידום מסלולים גנטיים חיידקיים המעורבים בהפחתת חומצות אמינו מסועפות, תרכובות הקשורות לסכרת ותנגודת לאינסולין. לבסוף, המחברים הצליחו להראות כי על ידי שינוי חיידקי מעי ספציפיים באמצעות דיאטה, המיקרוביום מהווה מתווך בולט בין התזונה הירוקה, להשפעותיה על ירידה במשקל והפחתת הסיכון הלבבי.

"הממצאים האלו מחזקים את ההבנה שלנו לגבי הקשר החזק שיש בין הצריכה התזונתית שלנו, מיקרוביום המעי והתוצאות הרפואיות של דפוסי תזונה בריאים". אומרת החוקרת הראשית פרופ' איריס שי. "שאפנו לגלות כיצד בדיוק הדיאטה הים תיכונית הירוקה משפיעה על בריאותם של אלו שמקפידים לצרוך אותה. התוצאות הקליניות שראינו היו טובות מכדי פשוט להתעלם מהן", אומר ד"ר אהוד רינות, מחבר המאמר. "אנחנו מקווים שעל ידי גילוי תפקידו של מיקרוביום המעי בהשפעת התזונה על האדם, נוכל לשפר ולהתאים אישית את דיאטות העתיד".

"תוצאות אלו הן דוגמה נוספת המאירה את התפקיד המרכזי של המיקרוביום של המעי שלנו בבריאות ובחולי, ובתקוה ישפרו את ההבנה שלנו בתחום המרתק הזה", אומר פרופ' אילן יונגסטר.

 

gastroenterology.png



The effects of the Green-Mediterranean diet on cardiometabolic health are linked to gut microbiome modifications; a randomized controlled trial, Genome Medicine 2022 Ehud Rinott1, Anat Yaskolka Meir1, Gal Tsaban1, Hila Zelicha1, Alon Kaplan1, Dan Knights2,3, Kieran Tuohy4, Matthias Uwe Scholz4, Omry Koren5, Meir J Stampfer6,7, Dong D. Wang6, Iris Shai1, 7,*, Ilan Youngster8,9,*.    

* equal contribution

 

1 Faculty of Health Sciences, Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva, Israel

2 BioTechnology Institute, University of Minnesota; Saint Paul, MN 55108, USA

3 Department of Computer Science and Engineering, University of Minnesota, Minneapolis, MN 55455, USA

4 Department of Food Quality and Nutrition, Research and Innovation Centre, Fondazione Edmund Mach, Via E. Mach 1, San Michele all'Adige, Trento 38016. Italy.

5 Azrieli Faculty of Medicine, Bar Ilan University, Safed, Israel

6 Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA

7 Harvard T.H. Chan School of Public Health.

8 Pediatric Division and Center for Microbiome Research, Shamir Medical Center, Be'er Ya'akov, Israel

9 Sackler School of Medicine, Tel-Aviv University, Tel-Aviv, Israel

 

 

This work was funded by grants from the Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG, German Research Foundation) – Project number 209933838 – Collaborative Research Center SFB1052 “Obesity Mechanisms", to I Shai (SFB-1052/B11); the Rosetrees trust (grant A2623); Israel Ministry of Health grant 87472511 (to I Shai); Israel Ministry of Science and Technology grant 3-13604 (to I Shai and I Youngster); California Walnuts Commission (to I Shai) and the European Commission JPI-HDHL project (CABALA_Diet&Health: CirculAting Bile Acids as biomarkers of metabolic health- Linking microbiotA, Diet and Health) -  MIPAAF Decree n. 31965/7303/16 of 29/12/2016 (https://eventi.fmach.it/CABALA; ERA-Net Cofund ERA-HDHL N696295; to K Tuohy). None of the funding providers were involved in any stage of the design, conduct, or analysis of the study and they had no access to the study results before publication.

 

לפרטים נוספים ותיאום ראיון - דוברות אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

ירדן חיון | נייד: 054-8064757 |  דוא"ל: bguspokes@bgu.ac.il
שמואל דברת | דובר - נייד: 054-4655857 | משרד: 08-6461802 | דוא"ל: dovrat@bgu.ac.il

​