17 יונ' 2019

המסקנה: הפחתת השומן העודף בכבד- עמוד תווך מרכזי בהפחתת סיכוני התחלואה הנובעים ממשקל יתר​​. אנשים הסובלים מהשמנה חשופים לתחלואה בעיקר במחלות לב, כלי דם ובסוכרת.

​מחקר ישראלי יוצא דופן שנמשך על פני תקופה ארוכה במיוחד בקרב מאות נחקרים (מחקר מסוג  CENTRAL), הרואה אור בכתב העת היוקרתי בעולם לתחום חקר הכבד, Journal of Hepatology, השתמש לראשונה, במכשיר ההדמיה MRI על מנת למפות את הצטברות השומן העודף באזורים שונים בגוף האדם ולבדוק לאורך זמן האם דיאטות שונות משפיעות באופן נבדל על אותם מאגרי השומן העודף באיברים שונים בגוף.

החוקרים מצאו כי לדיאטה ים תיכונית מופחתת פחמימות הייתה השפעה מובהקת יותר על נסיגת השומן בכבד, סביב הלב ובלבלב בהשוואה לדיאטה דלת שומן שוות קלוריות - אף כי הירידה במשקל הייתה דומה. עוד נמצא כי פעילות גופנית מתונה הפחיתה את מצבורי השומן התוך בטני (ויסצרלי).

מאגרי השומן השונים בגוף האדם הגיבו שונה להתערבות: יחד עם ירידה מתונה במשקל, השומן הכיבדי הופחת ב 30%, השומן סביב הלב ב 11% (הפחתה נפחית של כ 70 מ"ל), השומן התוך בטני הופחת ב 25% ואילו מאגרי השומן בלבלב ובשריר ירדו רק ב 1-2% .

החוקרים דיווחו כי ההפחתה הדרמטית (30%!) שנצפתה באחוזי השומן בכבד תוך כדי ירידה מתונה במשקל, מהווה לטווח הארוך את הגורם המרכזי בהפחתת הסיכון הבריאותי הנובע מהשמנה. עוד הוכיחו החוקרים כי זהו אמצעי ניבוי טוב יותר מאשר ההפחתה בשומן התוך-בטני, שעד כה נחשבה למנבא העיקרי. הממצא תורם להבנה מתגבשת שאצל אנשים רבים הלוקים בהשמנה, צבירה עודפת של שומן בכבד אינה רק סמן, אלא עשויה להוות גורם סיכון לתחלואה הנובעת מהשמנה כגון: מחלות קרדיו-וסקולריות, וסוכרת.

קבוצת החוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אוניברסיטת לייפציג בגרמניה, והרווארד, בראשותה של פרופ' איריס שי מאוניברסיטת בן-גוריון, בשיתוף בית החולים סורוקה והקריה למחקר גרעיני דימונה, בחנה את משמעות ההפחתה בשומן הכבדי (לעומת השומן התוך בטני), כאשר כ-300 איש עם משקל יתר ו/או הפרעה במשק השומנים הונחו לצרוך אחת משתי דיאטות מופחתות קלוריות: דיאטה ים-תיכונית, ודיאטה דלת שומן. מעקב צמוד אחר המשתתפים במשך 18 חודש הדגים שאכן שינו את הרגלי התזונה שלהם בהתאם לקבוצת ההתערבות התזונתית אליה הוגרלו. בנוסף, בשיתוף הדוקטורנט, כיום ד"ר יפתח גפנר, חוקר צעיר באוניברסיטת תל-אביב, פרופ' אילן שלף וד"ר דן שוורצפוקס מביה"ח האוניברסיטאי סורוקה ופרופ' אסף רודיך מאוניברסיטת בן-גוריון, עבר כל משתתף סריקת תהודה מגנטית (MRI) כלל גופית לשם הערכת פיזור השומן בגוף לפני, במהלך ובתום תקופת ההתערבות.

מחקר הסנטרל CENTRAL נחשב לפורץ דרך באופן מציאת פרוטוקולים ייחודיים לטיפול תזונתי במאגרי שומן ספציפיים ושונים בגוף האדם תוך כדי שימוש בטכנולוגית MRI המדויקת ביותר כיום למיפוי וכימות מאגרי השומן באיברים השונים בגוף האנושי והבנת משמעותם ותפקידם.

מחקר ה "סנטרל", שהינו חסר תקדים בהיקפו ואורכו,  תרם ספריית מידע עצומה של אלפי שכבות הדמייה תוך גופית לאיתור ומיפוי מאגרי שומן בגוף האדם (מסתבר שישנה, במהלך החיים, זליגת תאי שומן לאיברים שונים ותפקידו של השומן שם נע במנעד של גורם מגן, דרך ניטרלי ועד רעיל),   ובמעקב אחר השינויים בהיקפם ובנפחם לאורך זמן. החוקרים הישראלים, שפיתחו טכנולוגיות כימות שומן ספציפי סללו את הדרך להבנה עמוקה ומדויקת יותר של דינמיקת ההרזיה במהלך דיאטה.