בעולם האומנות העכשווית מתפתחת הנטייה לקרב את תלמידי תולדות האומנות לתחום הפעילות המוזיאלית ולתחומי העשייה האומנותית לסוגיה, ולתת דגש על לימודי תיאוריה (בעיקר תיאוריה מודרנית ותיאוריה בת-זמננו) ועל נושאים הקשורים בתרבות החזותית לגווניה השונים.
התוכנית לתואר מוסמך בתולדות האומנות ותרבות חזותית, על שתי מגמותיה – המגמה העיונית ומגמת האוצרות – משקפת התפתחויות אלה ונבנית עליהן, ומציעה נקודות השקה רבות ככל האפשר בין שתי מגמות אלה, הן במסגרת הקורסים והן במסגרת
פרויקטים משותפים בנושאי מחקר ואוצרות.
אנו רואים את לימודי האוצרות, והדגשים המיוחדים שלהם, כחלק אינטגראלי ממכלול הלימודים העיוניים. הפעלתם של מספר חללי תצוגה באוניברסיטה (גלריית הספרייה ע”ש אברהם ברון, וגלריית הסנאט במרכז ג’ורג’ שרוט) ובגלריית טרומפלדור בעיר העתיקה, באחריותה של המחלקה לאומנויות, מאפשרת פעילות מעשית של הסטודנטים בתחום זה.
כחלק מתוכנית הלימודים מפיקים תערוכות בגלריות האוניברסיטה ובגלריית טרומפלדור בעיר העתיקה בבאר-שבע, מתקיימים מפגשים עם בכירים בשדה האמנות הישראלי וישנה אפשרות לסטאז' במגוון מוזיאונים ואתרי מורשת בארץ.
מגמות התוכנית:
לימודי אומנות במגמה העיונית (מסלול כללי ללא עבודת תזה או מחקרי)
הלימודים במגמה העיונית כוללים קורסים אשר מכשירים את הסטודנטים בגישות מחקר ובכתיבה מחקרית בתחום תולדות האומנות. במסגרת תחומי ההתמחות לומדים הסטודנטים בקורס המשלב ניתוח יצירות עם קריאת מקורות ראשוניים, ארכיונים, כתבי יד, מכתבים, חומר שלא פורסם וכד'. כן לוקחים הסטודנטים שני סמינרים בתחום ההתמחות.
במסלול הכללי ניתן ללמוד גם בקמפוס אילת (החל מתשפ"ג)
לימודי אומנות במגמת אוצרות (מסלול מחקרי בלבד)
תוכנית הלימודים במגמת האוצרות כוללת קורס אוצרות עיוני ומעשי, קורס מתקדם בנושא ההיסטוריה והתיאוריה של תערוכות ומוזיאונים, קורס בביקורת תערוכות וקורס תיאוריה וביקורת. קורסי הבחירה הנותרים והסמינר מתמקדים בתחום התמחות הרלוונטי לעבודת הגמר (תזה).
לימודי אומנות במגמת אוצרות במוזיאוני מורשת (מסלול מחקרי בלבד)
במגמה זו מושם דגש על המורשת החזותית של ארץ ישראל ועל המחשה של תכנים אוצרותיים באתרים ומוזיאונים היסטוריים בישראל. התוכנית, המתקיימת בשיתוף עם המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל ועם איגוד המוזיאונים בישראל, שמה לעצמה למטרה להכשיר אנשי מקצוע מיומנים. הקורסים כוללים התייחסות לאספקטים של שימור, איסוף, קטלוג ותצוגה במוזיאונים היסטוריים ונושאיים.
» הלימודים נערכים אחת לשבוע, בימי חמישי, במשך שנתיים אקדמיות
» התוכנית מוכרת ע"י משרד התרבות והספורט, מנהל התרבות, המחלקה למוזיאונים ולאומנות פלסטית.
תחומי מחקר:
» אומנות נוצרית ויהודית בימי הביניים
» אומנות העת החדשה המוקדמת
» תרבות חזותית בעת החדשה ובזמננו
מועמדים ומועמדות מוזמנים ליצור קשר עם המחלקה ולפגוש חברי סגל ותלמידי מחקר. המעוניינים מוזמנים לתאם פגישה עם ד"ר ניעה ארליך, יו"ר ועדת קבלה לתואר שני: neae@bgu.ac.il.