דלג לתוכן העמוד
המחלקה
להנדסה ביורפואית
הירשמו ללימודים להרשמה

מחקר על תפיסת קשיחות במוח פורסם בשער של כתב העת היוקרתי Journal of Neuroscience

30 אוק' 2016

כאשר אנחנו ניגשים לבחור פרי אנחנו בוחנים האם הוא בשל או לא ע"י בחינת הקשיחות שלו. למרות שהפעולה של בחינת קשיחות של חפצים מתבצעת באופן יומיומי, כמו בדוגמא של בחירת פירות, בידיים שלנו אין חיישנים אשר מסוגלים למדוד קשיחות ואותו חישוב נעשה רק במוח. דר' רז לייב ודר' אילנה ניסקי מהמחלקה להנדסה ביורפואית ומרכז זלוטובסקי לחקר המוח יחד עם שותפים מ University College of London מצאו את אחד האזורים במוח האחראים על תפישת קשיחות של חפצים. במחקר שהתפרסם החודש בכתב העת היוקרתי Journal of Neuroscience ואף הופיע על השער של כתב העת הם הראו כי אזור במוח הנקרא Posterior Parietal Cortex (PPC)  קשור למנגנון שמשערך את הקשיחות של חפצים על ידי שילוב של מידע אודות מיקום היד והכוח שאנחנו מרגישים תוך כדי מישוש החפץ. כדי לעשות זאת, הם נעזרו בעירור מגנטי (TMS) של ה- PPCובכך השפענו על חישוב הקשיחות וגרמנו לנבדקים לחשוב שהחפצים בהם הם נוגעים רכים יותר בהשוואה לקשיחות האמתית שלהם. תוצאות אלו מראות לראשונה כי ה- PPCהוא אזור במוח שבו נבנה הייצוג שלנו לקשיחות. תוצאות אלו חשובות במיוחד כיוון שהם הראו כי אזור זה במוח קשור לתפישה ולא רק בהקשר של תכנון תנועות כפי שחשבו בעבר. בעתיד, הם מקווים כי יוכלו להעזר בתוצאות אלו על מנת להשפיע על תפישת הקשיחות, למשל במערכות רובוטיות לניתוחים מרחוק, או בפיתוח של אמצעים לשיקום אנשים הסובלים מתפקוד לקוי של המערכת התחושתית.

המחקר בוצע בשיתוף פעולה עם פרופ' אמיר קרניאל ז"ל, פרופ' עופר דונחין, דר' פיראס מואסי שהיה אז סטודנט באוניברסיטת בן-גוריון והיום נמצא בהשתלמות בתר דוקטוראט בJohns Hopkins University שבארה"ב, ועם דר' מרקו דוורה ופרופ' ג'ון רות'וול מUniversity College of London . המחקר מומן על ידי מענק מחקר מהקרן הלאומית למדע ועל ידי היוזמה לרובוטיקה חקלאית, ביולוגית, וקוגנטיבית (ABC Robotics) של אוניברסיטת בן גוריון.

 

תמונת השער של כתב העת צולמה על ידי דני מכליס, צלם האוניברסיטה​