סדנת פרוזה למתחילים
מנחה: אתגר קרת
מצרכים: לב אחד לבן, טעם טוב, אבקת הומור להכנת אווירה נעימה, קצת מיץ תפוזים של העונה, וארצנו ידועה בגידול פרי ההדר הזה שמכיל הרבה ויטמין C אשר מחזק את מערכת החיסון שלנו. זה הזמן לקחת אותו, בייחוד בתקופת הקורונה.
התפוז של פלסטין המנדטורית כבש את הספרות היהודית והערבית באותו הזמן. ומה שאני זוכרת כרגע הוא הרומן המפורסם של ע'סאן כנפאני, أرض البرتقال الحزين ("ארץ התפוזים העצובים"), שמספר את סיפור העם הפלסטיני בזמן הנכבה ומתאר את חוויית הפליטוּת. כנפאני משחזר מהזיכרון שלו בתור ילד את ההתרחשות, שכבשו את הארץ ותקפו אותם בעירו עכו, ושהם ברחו ללבנון. בדרך, בעודם שרויים בהלם וכל אחד בשתיקתו חווה את הרגע הקשה בעולם המחשבות והרגשות שלו, המכוניות עברו ליד הפרדסים, ומראה התפוזים נדמה לו כאילו הם משתתפים בצערו, כל כך עצובים. לכן כינה את הרומן שלו أرض البرتقال الحزين. הם עזבו בתקווה שבתוך זמן קצר יחזרו לבתיהם, אבל זה לא קרה וכנפאני נרצח בהיותו בן 36 בביירות בלבנון. מי לא מכיר את כנפאני! שנשא בתוכו לב זהב, שאהב את העם שלו ואת המולדת, ומשם מביירות כתב את הרומנים הכי יפים על מולדתו: العائد الى حيفا ("השיבה לחיפה") ואת הרומן הראשון שלו رجال في الشمس ("גברים בשמש"), גם הוא על הפליטים הפלסטינים בשנת 1948, והרבה יצירות שתורגמו לשפות העולם.
אחד המצרכים החשובים לכל מתכון ומתכון הוא החמאה אבל עדיף להחליף אותה בשמן זית למען אורח חיים בריא. שמן הזית בעל סגולות וזאת העונה של הזית. הזית מחצר הבית. הוא מרכך את היובש שנגרם ממזג האוויר, כשלעיתים קרובות רוחות עזות נושבות ומסרבות לעזוב מבלי להשאיר בנו סדקים. הוא משכך את הכאב. כשהוא טרי הוא שורף את הכולסטרול המעיק על הלב. אפשר לאכול אותו. אפשר לשתות אותו. גם למרוח על העור. הוא מבורך! ואם לא יועיל בטח לא יזיק. שמן הזית כבש תרבויות ומיוחסות לו גם סגולות רפואיות רבות, ולא סתם נזכר בקוראן ולא סתם שימש סמל השלום.
אופן ההכנה:
מערבבים ביחד הכול. לא לשכוח להוסיף מעט אבקת אפייה כדי שהעוגה תתפח בתנור ותקבל צורה נאה ותעשה חשק, כי זה מתכון החיים, אמור להיות לנו חשק!
עכשיו נכניס את העוגה לתנור ולאחר זמן מה נוציא אותה. נמתין עד שתתקרר. כך החיים. בין החום ובין הקור הם משנים את התוכן והצורה, דורשים מאמץ ואנרגיה כדי להשיג משהו טעים. אלו שזוכים בהישגים והצלחות ירגישו את הטעם, כמו שוקולד בפה. ואם הלב שלך לבן ואתה אוהב עולם, צמח, חיה או אדם, אתה תזכה באהבת הזולת.
אלו שיש להם חוש הומור, האנשים אוהבים להיות בחברתם כי זה מיטיב את האווירה, והאווירה חשוב שתהיה נעימה כדי להרגיש טוב ולחשוב חיובי ולתפקד כמו שצריך, אם במשפחה ואם בחברה.
ואולי מה שעושה את החשק זה הציפוי. אז נכין ציפוי לעוגת החיים. באיזה צבע נבחר? אני מעדיפה לבן, צבע הקרמה. אבל אני אוהבת יותר את השוקולד, גם הצבע החום שלו מפתה. אין כמו טעם השוקולד. אומרים שיש לשוקולד השפעה על המזג שלנו ועל ההרגשה, אפילו אם זו רק אשליית חושים. השוקולד טוב לטמפרמנט למרות שהוא מזיק לבריאות. אבל מה שמזיק לבריאות יותר מהאוכל זה מצב הרוח שלנו המדוכא והמדכא. אז מה הבעיה לשחרר עם ביס קטן של שוקולד או עם חפיסה שלמה, לנטרל את טעם החיים המר. וזה מגרה. כל עוד אתה טועם אתה מבקש עוד.
אבל אל תאכל לבד, תן לאחרים לטעום. העוגה היא לא רק שלך. יש טעם אחר כשאוכלים ביחד, מהנה יותר, טעם חווייתי וחברתי, הטעם שנשאר בפה ולא נשכח, הוא טעם האחווה והשלום והדו־קיום.