רקע כללי:
במחלקה לספרות עברית ישנם שלושה מסלולים המיועדים לתארים מתקדמים:
להיות חלק מפעילויות המחלקה:
ארגון כנסים מחקריים בארץ ובעולם, ארגון סמינרים מחלקתיים וערבי ספרות ותרבות המתקיימים במחלקה. הם והן חלק ממערכת צעירה של כתבי עת מטעם המחלקה (מכאן, פנס, צריף...), הם עוזרי ועוזרות הוראה, מחקר ויכולים להשתלב בעבודה מטעם מכון הקשרים ושל מרכז גאון.
כנס מחקר:
תלמידי ותלמידות התארים המתקדמים, יחד עם חברי וחברות סגל המחלקה, מתכנסים מדי שנה (מאז 2001!) לכנס בן יומיים הכולל הרצאות מטעם המחלקה, לינה ומופע מרכזי בשעות הערב. בכל מושב מספר הרצאות של התלמידות והתלמידים אודות עבודת המחקר (תזה / דוקטורט), הקראות יצירות של המסלול לכתיבה יצירתית, קריאה ודיונים בטקסטים שונים, תרגום, תהליכי כתיבה...
זהו מפגש אקדמי-אינטלקטואלי פנימי וייחודי של המחלקה שלנו, המאפשר התנסות בהעברת הרצאה אקדמית, העלאת סוגיות ספרותיות רלוונטיות לדיון, פיתוח רעיונות למחקר ויצירה וחיזוק קשרי נטוורקינג בתוך המחלקה.
מי יכול/ה ללמוד במסלולי התארים המתקדמים?
המסלולים מיועדים לא רק לבוגרי ובוגרות תואר ראשון בספרות (למרות שאנחנו נשמח כן?). גם מי שלא מגיע/ה עם תואר ראשון מהתחום יכול/ה ללמוד במסלולים האלו. במהלך השנה הראשונה ללימודים ישנם שלושה קורסי השלמה של קורסי מבוא בסיסיים (המיועדים לתלמידי ותלמידות תארים מתקדמים) שיעזרו לצמצם את הפער. במקביל אליהם ניתן ללמוד גם קורסים / סדנאות לבחירה.
פירוט המסלולים:
- 1. המסלול המחקרי
-
מסלול שבסופו מגישים עבודת מחקר - עבודת תזה, בליווי מנחה מהסגל האקדמי. מסלול המכשיר לחשיבה ביקורתית, פיתוח יכולות מחקר, הקניית הרגלי קריאה מעמיקים, שאלת שאלות והסקת מסקנות. המסלול מקנה כלי מחקר תיאורטיים ופרשנים להתמודדות עם יצירות וסוגיות בספרות העברית ובכלל.
על מנת להעניק לסטודנטים והסטודנטיות את הכלים הנדרשים לכתיבת עבודת המחקר, תכנית הלימודים כוללת מבחר גדול ועשיר של קורסים העוסקים בספרות העברית לדורותיה בנושאים מגוונים. כמו כן, נלמדות גם שיטות מחקר קלאסיות, מודרניות ופוסט-מודרניות ומלבד מנחה התזה, ישנו גם ליווי של סדנת הכנה בקבוצות קטנות לכתיבת העבודה.
- :מלגות ופרסי לימוד מצטייני ומצטיינות המסלול המחקרי יזכו במלגות קיום ו/ או במלגות שכר לימוד מטעם הפקולטה, מטעם המחלקה ומטעם מכון הקשרים.
על מה כותבים תזה? יכולים לראות כאן. על מה כותבים דוקטורט? גם כן, ממש כאן.
-
- 2. המסלול הכללי
מסלול ללא כתיבת עבודת מחקר / גמר. נועד להעמקת הידע בתחום הספרות העברית לדורותיה, חידוד יכולות קריאה מעמיקות, ניתוח טקסטים ולמידת פרשנויות ותיאוריות שונות. סיום תואר זה מותנה בשתי בחינות גמר בסוף התואר.
- רוצים לראות למשל מה ההנחיות לבחינות הגמר? לחצו כאן.
3. המסלול לכתיבה יצירתית - במסלול בו מגלים וחוקרים אחר הישות היוצרת של כל אחד ואחת. עובדים על שיכלול הרגישות והמיומנות בכתיבה וביצירה. התוכנית פועלת בשיתוף סופרים/ות ומשוררות/ים ידועים, חלקם מהווים חלק מהסגל הקבוע, ואחרים מתחלפים מדי שנה המעניקים מגוון כלים וידע מתוך עולם הכתיבה והיצירה (שמעון אדף, אתגר קרת, נידאא חורי, רוני סומק...).
- בשנת תשע"ד ראה אור לראשונה "צריף" - כתב עת בעריכת תלמידי המגמה, ומאז מדי שנה יוצא גליון חדש עם יצירות נבחרות של תלמידי ותלמידי המסלול. למידע נוסף על הצריף - לחצו כאן.
פרויקט הסיום במסלול זה כולל ליווי צמוד לתלמידי ותלמידות המסלול בפרויקט הגמר, עד להשלמתו ככתב יד מוכן להגשה להוצאה לאור.
- :מלגות ופרסי לימוד גם במסלול זה ניתן להגיש יצירות למגוון תחרויות כתיבה, מלגות ומענקים מטעם המחלקה ומכון הקשרים.
נשמע מעניין? לפרטים נוספים:
סיגל אדרי - ממונה על המנהל ורכזת תואר שני ושלישי