המחלקה לספרות עברית מציעה מגוון של פעילויות מחקריות בשיתוף פעולה הדוק עם מכון “הקשרים” לחקר הספרות והתרבות היהודית והישראלית. המחלקה והמכון מארגנים כנסים וימי עיון בשיתוף עם אוניברסיטאות מובילות. במחלקה לספרות עברית לומדים עשרות תלמידים לתארים מתקדמים, והם שותפים בארגון הכנסים המחקריים בארץ ובעולם, משמשים כחברי המערכת הצעירה של כתב העת “מכאן”, כתב עת מחקרי ספרותי ושל סדרת הספרים המחקרית “מסה קריטית”, בשיתוף עם הוצאת הספרים "כנרת, זמורה, דביר" ושותפים מלאים בהפקתם. סטודנטים במסלול המחקרי יכולים לעזור בהוראה, במחקר ובפרויקטים של מכון “הקשרים”.
מלגות ופרסי לימוד:
סטודנטים מצטיינים במסלול המחקרי יזכו במלגות קיום ו/או במלגות שכר לימוד מטעם הפקולטה, מטעם המחלקה ומטעם מכון הקשרים.
מסלולי הלימוד:
» מסלול מחקרי או מסלול כללי (ללא תזה)
» כתיבה יצירתית
נתיב מחקרי – לסטודנטים המעוניינים להרחיב את יכולתם המחקרית לקראת לימודים לתואר שלישי
הלומדים בנתיב זה נדרשים לכתוב עבודת גמר. נתיב זה מכשיר את הסטודנטים לחשיבה ביקורתית למחקר עצמאי בספרות. הוא מקנה להם כלי מחקר תיאורטיים ופרשנים להתמודדות עם יצירות ספרות על פי אסכולות ותיאוריות מקובלות בחקר הספרות.
תוכנית הלימודים כוללת מבחר גדול ועשיר של קורסים העוסקים בספרות העברית לדורותיה ובנושאים מגוונים, הנבחנים באמצעות שיטות מחקר קלאסיות, מודרניות ופוסט-מודרניות.
נתיב כללי – נועד לסטודנטים המעוניינים להעמיק את הידע בתחום התמחותם ולהרחיב את השכלתם האקדמית.
המגמה לכתיבה יצירתית
המגמה מציעה, בנוסף לשיעורי המחלקה מגוון סדנאות לכתיבת סיפורת, שירה וביקורת בהנחייתם של מיטב היוצרים הפועלים היום בארץ. במגמה זו מלמדים מורי המחלקה ויוצרים אורחים, המתחלפים כל שנה.
המגמה מתאימה לכותבים בעברית ובערבית, המבקשים להתפתח בכתיבה כקריירה. כולם ילוו באופן מקצועי על ידי יוצרים פעילים בשוק הספרות העברית.
השקת כתב העת "צריף" על ידי הסטודנטים מביאה אותם להתנסות בעריכת כתב עת ספרותי. בנוסף, פרויקט הגמר שלהם יהיה מוכן להוצאה לאור בסיום לימודיהם.
המעבדה למדעי הרוח הדיגיטליים
המעבדה למדעי הרוח הדיגיטליים במחלקה לספרות עברית חותרת לשלב פרספקטיבות חישוביות בחקר הספרות ובכל תחומי הדעת במדעי הרוח. הטמעת פרספקטיקות אלה פותחת אופקים חדשים ומפתיעים, שלא נצפו בעבר. המעבדה משמשת חממה לסטודנטים ולחברי סגל, ומסייעת להם לערוך פרוייקטים חישוביים במסגרת מחקרם השוטף. במסגרת זו, המעבדה שואפת לפרוץ את דגם החוקר הבודד האופייני למדעי הרוח; היא מנהיגה דפוסי עבודה שיתופיים יותר, שבהם קבוצת חוקרים ותלמידי מחקר מובילים פרוייקט משותף ביחד. כך, התלמיד שוב אינו לבד מול הספר והמחשב, אלא חלק מצוות תומך המתמודד כולו עם אתגרים דומים.
המעבדה למדעי הרוח הדיגיטליים מנוהלת על ידי ד"ר איתי מרינברג-מיליקובסקי, חוקר ספרות עברית ומומחה למדעי הרוח הדיגיטליים. המעבדה היא גוף מחקרי חדשני, אך כזה המקפיד על דיאלוג מעמיק עם דרכי המחקר המסורתיות: אחרי הכל, המחשב הוא כלי המאפשר עיבוד 'אובייקטיבי' של נתונים שבני אדם אינם יכולים לערוך בעצמם, אך מצד שני אין הוא יכול להחליף את התובנות היצירתיות הסובייקטיביות של החוקר; המחשב יודע אמנם לאתר מילים ולסווגן בהתאם להגדרות מוקדמות שהוזנו לתוכו, אך אין הוא יודע לעמוד על משמעות הנתונים. בירור היחסים בין התיאוריה של החוקר לבין הנתונים העולים מן הטקסט פותח פתח לשאלות רבות נוספות.
המחלקה לספרות עברית מציעה שני קורסים במדעי הרוח הדיגיטליים לתואר שני .