תואר שני בהנדסת מערכות מידע עם התמחות ברפואה חישובית (Medical Informatics)

 

Master of Science in Information Systems Engineering Specializing in Medical Informatics

 

רפואה חישובית, או מערכות מידע רפואיות (Medical Informatics) הוא תחום ידע ומחקר חדש יחסית, אשר צובר תאוצה רבה בשנים האחרונות, ומשנה את פני הרפואה במאה העשרים ואחת. מדובר בשלוב  בין-תחומי של מחקר, פיתוח ויישום חדשני של טכנולוגיות מידע שונות מתחומי ה  Hi-Tech(מערכות מידע, מדעי המחשב, סטטיסטיקה, בינה מלאכותית, למידת מכונה וניתוח נתוני עתק [Big Data], ניתוח קבלת החלטות ועוד) לצורך מחקר, פיתוח ויישום מערכות חישוביות בתחום הרפואה ובתחומים קרובים לו, כגון רוקחות וסיעוד.

 

מצד אחד, כמויות הולכות וגדלות של מידע רפואי מצטברות ונעשות נגישות דרך רשומות רפואיות אלקטרוניות ומסדי עתק של נתונים רפואיים הכוללים מידע מגוון כגון תוצאות בדיקות מעבדה, מכתבי שחרור והפניות, מידע חזותי מאמצעי הדמיה שונים (כגון בדיקות סורק ממוחשב הדמיה ע"י תהודה מגנטית), אותות אלקטרוניים (כגון רישומי פעילות לב, מח, ושריר) ועוד. מצד שני, כמויות הולכות וגדלות של ידע רפואי נעשו נגישות אלקטרונית וניתנות לייצוג ממוחשב ואפילו ייצוג שמובן למחשב הכולל מאמרים מחקרים, מאמרי סקירה, קווים מנחים ((Evidence-based clinical guidelines של אגודות רפואיות מקצועיות. מצד שלישי, ניתוח כמויות מידע כאלו לצורך קבלת החלטות קלינית אינדיבידואלית, תוך שימוש בידע הרפואי הקיים המלא; או עיבוד כמויות מידע כאלו לצורך הפקת ידע רפואי חדש, הוא מעבר ליכולת האנושית, ודורש כלי חישוב מתקדמים.

 

על מנת לפתח ולתחזק כלי חישוב ומערכות מידע מתקדמות אלו בשירות הרפואה, ולענות על צרכים רבים ומגוונים (ולעתים, בלתי נצפים מראש), יש צורך בהכשרה בין תחומית הכוללת:

•         הבנה עמוקה של מתודולוגיות המידע הבסיסיות המעורבות (כגון מערכות מידע, מדעי המחשב, סטטיסטיקה, בינה מלאכותית, למידת מכונה, הנדסת נתונים, וניתוח קבלת החלטות);

•         הכרת התחומים השונים של מדעי הבריאות בהן ייושמו מערכות אלו, צרכיהם, והשפה המיוחדת לכל אחד מהם, כגון מבוא למדעי היסוד הרפואיים ומבוא לרפואה קלינית;

•         התמחות רב-תחומית ייחודית בישום מתודולוגיות חישוביות לתחומי הרפואה השונים.

 

המסלול לתואר שני ברפואה חישובית הינו מחקרי ומחייב הגשת תזה. המסלול משותף לפקולטה להנדסה והפקולטה למדעי הבריאות.

בדרך כלל יהיה לתלמיד מנחה מהמחלקה להנדסת מערכות תוכנה ומידע, ומנחה נוסף מהפקולטה למדעי הרפואה.

 

למי מתאימה התכנית?

לימודי המגמה מיועדים בעיקר לבוגרי תואר ראשון בהנדסת מערכות מידע, הנדסת תוכנה, מדעי המחשב או תכניות דומות, או לבוגרי תואר ראשון לפחות ברפואה, במדעי הרפואה או במקצועות הבריאות שמעוניינים להתמחות ברפואה חישובית.

 

 

תכנית הלימודים

המגמה כוללת 24 נק"ז של ארבעה קורסי חובה, וארבעה קורסי בחירה (בעיקר מהנדסה ומדעי הרפואה), ו 12 נק"ז של תזה. סך הכל 36 נק"ז.

קורסי השלמה: מועמדים עם רקע רפואי שחסרים להם קורסים בסיסיים במדעי המחשב ישלימו את החסר בשנה הראשונה. מועמדים עם רקע חישובי יצטרכו בשנה הראשונה להשלים שני קורסי מבוא ברפואה: מבוא למדעי הרפואה ללא רפואנים, מבוא לרפואה קלינית ללא רפואנים.

 

 

תנאים להרשמה:

בוגרי תואר ראשון בהנדסת מערכות מידע, בהנדסת תוכנה, במדעי המחשב, ברפואה, במדעי הרפואה, או במדעי הבריאות מאוניברסיטת בן-גוריון, או בוגרי תוכניות דומות מבחינת התוכן והרמה האקדמית במוסדות אקדמיים מוכרים בארץ או בחו"ל, שממוצע ציוניהם בתואר ראשון הוא 80 לפחות והם נמצאים ב- 20% העליונים במדרג.

 

בוגרי ראשון במקצועות אחרים של הנדסה ומדעי הטבע הנמצאים באחוזונים העליונים (מדרג 3% ומעלה) של מחלקותיהם ידונו על ידי ועדת הוראה ללימודי מוסמכים כמקרים מיוחדים.

 

ועדת הקבלה גם תדרג את המועמדים על פי קריטריונים נוספים, כגון: מדרג המועמד ביחס לבוגרים אחרים שלמדו לאותו תואר, ניסיון מקצועי של המועמד, עמידה בתנאי הקבלה לתואר ראשון, ועוד.

 

ועדת הקבלה רשאית לדרוש השלמה של עד ארבעה קורסים מתואר ראשון בהתאם ללימודיהם הקודמים. מועמדים שהשכלתם דורשת השלמה של יותר מארבעה קורסים לא יתקבלו ללימודי ההשלמה לקראת תואר שני.​

למידע נוסף
שנתון המחלקה