15 נוב' 2016
מחקר מבית החולים סורוקה ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב, על הקשר בין שבוע הלידה במועד (מעל 37 שבועות של היריון) ותחלואה לבבית ארוכת טווח של היילודים, זכה בניקוד הגבוה ביותר בכינוס השנתי של החברה הישראלית לרפואת האם והעובר לשנת 2016.
העבודה שהוצגה על ידי ד"ר גיל גוטווירץ, בהנחייתם של  ד"ר אסנת ולפיש ופרופ' אייל שיינר מהחטיבה למיילדות וגינקולוגיה ובהשתתפות ד"ר תמר וינשטוק ומר רוסלן סרג'יאנקו מהמחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, וד"ר דניאלה לנדאו ממחלקת הילודים ופגים בבית החולים סורוקה, עסקה בקשר בין שבוע הלידה במועד (מעל 37 שבועות של היריון) ותחלואה לבבית ארוכת-טווח של הילודים.

חלוקה חדשה בעקבות המחקר
לידה ב"מועד״ מתייחסת ללידה המתרחשת בין שבוע 37+0 לשבוע 42+0, ואולם, מסתבר כי גם בתוך הטווח הזה של חמישה שבועות שלמים ישנם הבדלים בתוצאות בריאות הילוד בין שבוע לשבוע. בשנים האחרונות, לאור ההבנה הזו, הוכנסה תת חלוקה חדשה ל: מועד המוקדם (שבוע 37 עד 39), מועד מלא (שבועות39-41) ומועד מאוחר (שבועות 41-42).
המחקר מבית החולים סורוקה והפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון השווה תחלואה לבבית ארוכת טווח בכרבע מיליון ילודים שנולדו  בסורוקה בין השנים 1991 ו-2013 מצא שיעורי תחלואה גבוהים באופן משמעותי בקרב ילודים שנולדו במועד המוקדם. כל הילדים נולדו בטווח המועד אך כרבע מתוכם נולדו במועד המוקדם (37-39 שבועות הריון).
״מסתבר״ מספרת ד"ר אסנת ולפיש, אחראית היריון בסיכון נשים ב' בביה"ח סורוקה ״כי אותם ילדים שנולדו במועד המוקדם היו בסיכון מוגבר לתחלואה לבבית לאורך שנות הילדות ועד גיל 18 שנים. הממצא הזה נשאר מובהק גם כאשר נוטרלו פקטורים נוספים כגון תחלואה אימהית בהריון, משקל הילוד בלידה, ואפילו צורת הלידה (ניתוח קיסרי לעומת לידה רגילה)״. המשמעות היא בעצם שלידה במועד המוקדם דומה במובנים מסוימים ללידת פג. כמובן שהתחלואה היא בשיעור נמוך יחסית אך בכל זאת, יותר גבוהה במעט מהמועד המלא.
״נשים צריכות לדעת״ מציין פרופ' שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' בביה"ח סורוקה, ״כי כאשר הן פונות לרופא ומבקשות זירוז לידה פשוט כי נמאס להן או שהן עייפות, ללא סיבה רפואית ברורה, הרי שיכולה להיות לזה משמעות מבחינת תחלואה לבבית גם בממד ארוך הטווח. לכן, צריך לוודא שאכן קיימת סיבה רפואית אמיתית לקדם לידה במועד המוקדם, אחרת, עדיף כנראה לחכות עוד קצת."
 תמונה פרס סדובסקי.png
 בתמונה: ד"ר גיל גוטווירץ, ד"ר אסנת ולפיש ופרופ' אייל שיינר עם תעודת הפרס