09 פבר' 2017
מחקר חדש מצא קשר ישיר בין השמנת יתר בהיריון לבין סיבוכים אנדוקרינולוגים ארוכי טווח של הילודים

בשנים האחרונות נרשמת עלייה משמעותית בשכיחות הסובלים ממשקל עודף והשמנת יתר בעולם המערבי. עלייה כלל עולמית זו פוגעת באנשים בני כל הגילים, כולל נשים בגיל הפוריות. בארה"ב קרוב לשליש מהנשים בגיל הפוריות (20-39) מוגדרות כסובלות מהשמנת יתר, ורבע נוסף מהנשים בשכבת גיל זו הינן בעלות משקל עודף.
משקל עודף והשמנת יתר תורמים משמעותית לנטל הבריאות ממחלות כרוניות. הם קשורים למספר מצבים בריאותיים ומחלות כגון מחלות לב וכלי דם, מספר סוגי סרטן, סוכרת, שבץ, בעיות נשימה ועוד.  משקל עודף והשמנת יתר נקשרו עם סיכון מוגבר למספר סיבוכי הריון ולידה וביניהם עליה בשכיחות סוכרת הריונית ויתר לחץ דם הריוני, לידות מוקדמות, ניתוחים קיסריים וסיבוכיהם (כמו זיהום בצלקת), הפרעות תסחיפי דם, וכן סיבוכים ליילודים וביניהם משקלי לידה גבוהים וטראומה בלידה.

ניתוח בריאטרי: השפעה חיובית על ההיריון
מאחר ושינויים בתזונה וסיגול אורח חיים ספורטיבי, כמו גם השימוש בתרופות להרזיה, זכו בטווח הארוך להצלחה מוגבלת בלבד, יותר ויותר נשים בגיל הפוריות הסובלות מהשמנת יתר, נוטות לבחור באלטרנטיבה של ניתוחי השמנה (ניתוחים בריאטריים). נמצא כי היריון לאחר ניתוח בריאטרי תחת מעקב תזונתי נאות ונטילת תוספי תזונה, נחשב לבטוח ושיעור הסיבוכים בו נמוך. מחקרים הראו ירידה בסיבוכי היריון כמו סוכרת הריונית, יתר לחץ דם הריוני ומשקלי לידה גבוהים לאחר ניתוחים אלו.
יחד עם זאת טרם נחקרו ההשלכות ארוכות הטווח של יילודים לנשים שמנות לעומת נשים לאחר ניתוחים בריאטריים. מחקר חדש שבוצע ע"י חוקרים מבית החולים סורוקה ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב והוצג בכנס המרכזי לרפואת אם-עובר שהתקיים בלאס וגאס, ארה"ב, בחן קשר זה.
צוות המחקר כלל את ד"ר פיני דמתי, סטז'ר בביה"ח האוניברסיטאי סורוקה ובוגר התוכנית לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בהנחיית פרופ' מיכאל פריגר מהמחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב,  ד"ר דניאלה לנדאו מחטיבת הילדים בביה"ח האוניברסיטאי סורוקה, ופרופ' אייל שיינר מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' בבית החולים.
 המחקר כלל נתונים של כרבע מיליון יולדות שילדו בביה"ח סורוקה עד שנת 2014, מהן 2,275 נשים שענו להגדרה של השמנת יתר טרם הריונן, ו- 1,001 יולדות לאחר ניתוחים בריאטריים. קבוצת הביקורת היתה 21,7287 נשים ללא השמנת יתר או ניתוחים בריאטריים.

אי אפשר לברוח מהגנטיקה
יילודים לנשים לאחר ניתוחים בריאטריים, בדומה ליילודים לנשים עם השמנת יתר, סבלו באופן מובהק מיותר תחלואה אנדוקרינולוגית ארוכת טווח לאורך השנים: שיעור התחלואה בקבוצות אלה היתה 2.3% בקבוצת הנשים לאחר ניתוחים בריאטריים ו- 1.5% בקרב הנשים עם השמנת יתר, לעומת שיעור נמוך של 0.5% בקבוצת הביקורת. מבין התחלואות בלטו סוכרת והפרעה בשומני הדם, אך המובהקות הייתה בשיעורי השמנת היתר של הילודים: 1.8% בקבוצת הנשים לאחר ניתוחים בריאטריים ו 1.2% בקרב הנשים עם השמנת יתר, לעומת שיעור נמוך של 0.2% בקבוצת הביקורת. התוצאות נותרו מובהקות גם לאחר ניטרול מערפלים כמו גיל האם, סוכרת הריונית ויתר לחץ דם הריוני.
מסכם פרופ' שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה: "תוצאות מחקר זה מראות כי להשמנת יתר יש השפעה ארוכת טווח, לאו דווקא מידית על הילודים, ובמקרה הזה עלייה באשפוזים בשל מחלות אנדוקרינולוגיות. יש לזכור שפרט לסביבה הרחמית יש ללא ספק השפעות סביבתיות וגנטיות שיש לקחת בחשבון".

שיינר ודמתי.jpg
ד"ר פיני דמתי, ופרופ' אייל שיינר בכנס לרפואת אם-עובר בלאס וגאס, ארה"ב