08 יונ' 2016

נושא שימור הפוריות בקרב בנים צעירים לפני גיל ההתבגרות שעוברים טיפולים כימותרפיים אגרסיביים,  נחשב למורכב מאד. המגבלה העיקרית לבנים בגיל זה היא שאינם מייצרים זרע (לעומת המבוגרים) ולכן אי אפשר לשמור להם זרע לשימוש להפריה בעתיד. הפתרון הקיים היום בעולם הינו שימור רקמת אשך לפני הטיפולים הכמותרפיים/רדיותרפיים בתקווה לפיתוח שיטות וטכנולוגיות עתידיות שיאפשרו שימוש ברקמות אלו לייצור זרע, כמו גידול תאי זרע מרקמת אשך במעבדה או גילוי שיטות שתאפשרנה הפרדת תאי הסרטן מתאי רקמת האשך דבר שיאפשר את החזרת תאי רקמת האשך לגוף המטופל, להתפתחות תאי זרע בצורה בטוחה ללא סיכון בחזרת מחלת הסרטן.

carer.png
מימין לשמאל: פרופ' מחמוד חליחל, פרופ' קייל אורויג, פרופ' איתן לוננפלד

יום עיון מיוחד התקיים בסורוקה בנושא זה, פרי יוזמתם של פרופ' מחמוד חליחל, מנהל שותף למרכז CARER ומהמחלקה למיקרוביולוגיה, אימונולוגיה וגנטיקה בפקולטה למדעי הבריאות ופרופ' איתן לוננפלד, מנהל שותף למרכז CARER ויו"ר החטיבה למיילדות וגינקולוגיה, המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה ובשיתוף החטיבה לרפואת ילדים בראשותו של פרופ' מתי ליפשיץ ופרופ' יוסף קפלושניק מנהל המחלקה להמטו אונקולוגיה ילדים בסורוקה.
יום העיון שהתקיים בסורוקה בחסות האגודה הישראלית לחקר הפוריות והאגודה הישראלית להמטואונקולוגיה ילדים התמקד בהצגת תוצאות של מחקרים עדכניים בתחום שיפור פוריות בקרב ילדים החולים במחלה ממארת המועמדים לטיפולים כמותרפים אגרסיביים.
במסגרת יום עיון זה הוצגו טכנולוגיות וממצאים עדכניים בנושא כולל התיחסות לדלמות ומגבלות מדעיות ואתיות ע"י פרופ' מחמוד חליחל, פרופ' איתן לוננפלד, ד"ר איריס הר-ורדי (מנהלת המעבדה לפוריות והפריה חוץ-גופית, בסורוקה ובפקולטה למדעי הבריאות), פרופ' יוסף קפילושניק (מנהל המחלקה להמטואונקולוגית לילדים, בסורוקה ובפקולטה למדעי הבריאות), ופרופ' קייל אורויג מאוניברסיטת פיטסבורג, ארה"ב.
פרופ' אורויג נחשב לאחד המדענים המובילים בעולם בנושא יצור תאי הזרע ושימור פוריות הזכר. פרופ' אורויג היה אורח קרן דוזור של הפקולטה למדעי הבריאות ומקיים מזה מספר שנים שיתוף פעולה מדעי עם הקבוצה של פרופ' חליחל ופרופ' לוננפלד.
ממצאים ראשוניים במעבדה של פרופ' חליחל ופרופ' לוננפלד בהם השתמשו בתאי אשך לגידול תאי זרע בתרבית מעודדים מאוד ונותנים תקווה לעתיד לחולים אלו.
ביום עיון ארצי זה ברכו פרופ' צבי הכהן, רקטור האוניברסיטה, פרופ' פואד עאזם, יו"ר האגודה הישראלית לחקר הפוריות וד"ר שיפרה אש, יו"ר האגודה הישראלית להמטואונקולוגיה ילדים.
פרופ' מחמוד חליחל ופרופ' איתן לוננפלד, מהווים יחד את חוד החנית בשימור פוריות אצל בנים לפני גיל ההתבגרות, בתקווה שיהיה אפשר לבשר בשנים הקרובות על פריצת דרך בהחזרת הפוריות לילדים שעוברים טיפולים כימותרפיים אגרסיביים.