השינויים הגלובליים מהווים בעיה עכשווית המשפיעה על כל תחומי חיינו. מאז החלו המדידות הרציפות של ריכוז פחמן דו-חמצני באטמוספירה בשנת 1959, ריכוז זה עלה ביותר מ-33%. ביולי 2023 הכריז האו"ם כי תקופת ההתחממות הגלובלית הסתיימה, והחלה תקופת הרתיחה הגלובלית. הבעיה היא מיידית ודורשת פתרונות דחופים.
בספר בראשית פרק ב', פסוק ט"ו, מוזכר התפקיד שהוטל על האדם בשמירה על כדור הארץ: "וַיִּקַּח ה' אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם וַיַּנִּחֵהוּ בְּגַן עֵדֶן לְעָבְדָהּ וּלְשָׁמְרָהּ". פסוק זה מדגיש את האחריות המוטלת עלינו לשמור על העולם.
הפתרונות לבעיה מורכבים ומחייבים שילוב של מחקר, חינוך וקידום מדיניות. יש לחבר את הכוחות השונים באקדמיה עם המערכות הציבוריות, מערכת החינוך, התעשייה וכלל האוכלוסייה. המאמץ המשותף נדרש לטובת הדורות הבאים.
בית הספר לקיימות ושינויי אקלים ע"ש גולדמן זוננפלד הוקם כגוף על-פקולטי ייחודי, המאפשר שילוב בין תחומים שונים כדי ליצור חוסן אקלימי בר קיימא. אנו מחויבים לספק פתרונות שיאטו את השינויים הגלובליים ויאפשרו לנו להסתגל לעולם המשתנה. האתגרים רבים, ורק גישה רב-תחומית, הלומדת מהעבר ומההווה, תאפשר לנו להגיע לקיימות בעתיד. כראש בית הספר, אני מחויב למצוינות במחקר ובהוראה, ולקידום קשרים עם הקהילה, התעשייה וקובעי המדיניות, כדי להיות גורם משפיע ומשמעותי בישראל ובעולם. אני מקווה שאוניברסיטת בן-גוריון תהיה נושאת דגל הקיימות ושינויי האקלים בישראל.
בברכה,
פרופ' שמעון רחמילביץ'
ראש בית הספר לקיימות ושינויי אקלים ע"ש גולדמן זוננפלד