חדשנות רפואית
שמי שרון ליבוביץ, סטודנטית לרפואה בשנה השישית ללימודים, מחזור מ"ב. נבחרתי בשנה שעברה, עם שני סטודנטים נוספים, לייצג את הפקולטה בקורס "חדשנות רפואית" שהוקם ע"י המחלקה לחדשנות ויזמות רפואית של ביה"ח אסותא אשדוד. בשנה זו הרצו בפנינו מרצים מובילים מדיסציפלינות שונות על רפואה דיגיטלית, טכנולוגיות וחדשנות רפואית, אתיקה בחדשנות ועוד.
רופאות ורופאים שכבר "עשו זאת בעצמם" שיתפו מנסיונם האישי על המסלול הארוך הכרוך בהקמת סטארט-אפ, על האתגרים, הקשיים וכן על הסיפוק שבהקמת מיזם רפואי חדשני. הועברו הרצאות תוכן מרתקות על מערכות AI ,רשתות נוירונים ו-innovation Disruptive .
כמו כן, הוקנה לנו ידע פרקטי בכל הנוגע לקניין רוחני ורישום פטנטים. השתתפנו בסדנאות -יישומיות, Thinking Design , ואתגרים, שהועברו ע"י מקימי HealthIL וסיורים ב-Lab Impact ובמשרדי AMAZON . בסדנאות אלו נחשפנו לטכניקות וגישות שונות לפתרון בעיות. ההתייחסות לכל בעיה היא כאל אתגר. למדנו כיצד מגדירים אתגר ואיך פותרים אותו בדרכים שונות.
הופתעתי לגלות שמיומנויות כמו חשיבה יצירתית ופתרון בעיות ניתנות לשיפור ממש כפי שניתן לשפר חוזק שריר בחדר הכושר. קורס "חדשנות רפואית" חושף את המשתתפים לעולם היזמות והחדשנות שהולכים יד ביד עם הרפואה המסורתית. עבורי, ההשתתפות בקורס הייתה חוויה ייחודית ומלמדת אשר עזרה לי לפתח מיומנויות שישמשו אותי בעתיד, גם במסגרת עבודתי כרופאה.
גם רופאים וגם יזמים
תוכנית חדשה ליזמות וחדשנות הושקה בבית הספר לרפואה, במסגרתה יתנסו הסטודנטים בפיתוח מיזם רפואי.
תוכנית ייחודית וראשונה מסוגה בארץ ליזמות וחדשנות ברפואה הושקה לאחרונה בבית הספר לרפואה ע"ש ג'ויס וארווינג גולדמן באוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף עם מנכ"ל חברת CDI Negev, שעסקה בקידום חדשנות בתחום הבריאות. התוכנית מצטרפת לרשימת תוכניות נוספות, כחלק ממהפכת היזמות החינוכית שעובר בית הספר לרפואה באוניברסיטה. הסטודנטים נחשפים לעולם העסקים והיזמות בהקשר הרפואי ומעודדת אותם לפתח מוצרים שישפרו את בריאותנו.
במסגרת התוכנית, אשר זכתה גם לתמיכה כספית
ממרכז יזמות 360 של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, התקיימו הרצאות ממרצים מובילים בתחומם אודות עולם היזמות והחדשנות בדגש על פרקטיקה. לאחריהן, הסטודנטים יעבדו בצוותים על פיתוח מיזמים בהנחיה משותפת של חבר סגל מהפקולטה למדעי הבריאות ומומחה מתחום תעשיית היזמות הרפואית.
התוכנית נועדה להעניק לסטודנטים ידע ומיומנויות לפיתוח מיזמים, משלב הרעיון ועד לשלב המוצר, אשר יקנו להם כלים ייחודיים להתמודד עם אתגרי המאה ה-21.
"בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב רואה את בוגריו מובילים בחזית הרפואה, המחקר, ההוראה, הניהול והיזמות בעולם הרפואה בפרט ובעולם הבריאות בכלל. אנו חייבים לחדש, להתחדש ולמצוא דרכים להתאים את רופאי העתיד לעולם הדינמי. לכן, הכשרת הסטודנטים שלנו חייבת להיות מקיפה, מעשירה ופורצת דרך. תכנית זו היא אחת ממגוון עשיר של תכניות שאנו מובילים במטרה לחנך את דורות הרופאים הבאים של ישראל" אומרת פרופ' רלי הרשקוביץ, מנהלת בית הספר לרפואה.
התוכנית היא פרי יוזמה משותפת של
פרופ' רלי הרשקוביץ, מנהלת בית הספר לרפואה וסגנית דיקן הפקולטה למדעי הבריאות,
ד"ר כנרת אורן, מנהלת האסטרטגיה של הפקולטה למדעי הבריאות,
ד"ר יאיר צדקה, נוירולוג ויזם ומר אדי גנדלר, מנכ"ל CDI Negev.
******
שמי נדב, סטודנט בפקולטה מזה 5 שנים במסלול לתואר משולב לתואר ברפואה והנדסה ביורפואית. במקביל ללימודיי האינטנסיביים הבנתי, כבר בשלב מוקדם שחסר מרכיב נוסף בסדר יומי מלבד ההשקעה בלימודיי. התחלתי לחפש מסגרות נוספות להשתלב בהם ודרך חברה ללימודים הגעתי לסניף באר שבע של ה -'ועד למלחמה באיידס'. במהלך חופשת הקיץ עברתי הכשרה והתחלתי להתנדב בסניף. בשנה הרביעית ללימודים החלפתי את מנהלת הסניף. ההתנדבות והעבודה בסניף הועד למלחמה באיידס בבאר שבע אפשרו לי להיחשף לעולם מסקרן. עולם שמשלב קליניקה וחיבור בלתי אמצעי עם אנשים. ההתנדבות במרכז אפשרה לי, כבר כסטודנט, לעזור בצורה ישירה להרבה מאד אנשים.
******
שמי נדב, סטודנט בשנה החמישית בבית הספר לרפואה. במהלך השנה השנייה ללימודיי, בעקבות שיעורי החשיפה הקלינית והשבועות הקליניים של שנה א', יזמתי פרוייקט ייחודי לסטודנטים בפקולטה למדעי הבריאות תחת הכותרת אולפן קיץ לערבית מדוברת. כשאנו, כקלינאים ומטפלים, לא מצליחים לתקשר בצורה ישירה עם המטופלים שלנו, אנו פוגעים באיכות הטיפול. חסרון השפה מורגש מאד כבר משלב החשיפה הקלינית הראשונה. חברתי להתאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית וארגון פר"ח, וביחד עם אסר"ן הקמנו בבאר שבע פיילוט ראשון להדרכת ערבית מדוברת בסיסית לסטודנטים במקצועות מדעי הבריאות. בשיעורים נתנו דגש מיוחד לשיחות תשאול רפואי (אנמנזה) וכן להבנת התרבויות השונות והמגוונות של החברות הערביות בארץ. לאור הצלחת הפרויקט, הפרויקט התרחב גם לאוניברסיטת תל-אביב, חיפה, והאוניברסיטה העברית בירושלים.
- ******
-
- אני הילה מרין, סטודנטית שנה א' לרפואה באוניברסיטת בן גוריון. נכדה לניצול שואה, שאול מרין ז"ל, שנולד בפולין, ברח מתחנת הרכבת לאושוויץ והתחבא שנתיים בבית של אישה פולניה בשם אניאלה יחד עם אחותו הקטנה עד שהצבא הרוסי שיחרר אותם. לימים, אותה אישה הפכה לחסידת אומות העולם. סבי עלה לארץ ולמד רפואה, עסק ברפואת עיניים עד שקנה לו שם כפרופסור לרפואת עיניים מהבולטים בישראל. סבי עסק בנתינה במשך כל חייו. כדוגמא: אחת לשבוע ביצע ניתוחי עיניים על בסיס הומניטרי במרכז רפואי במזרח ירושלים. בנו(ואבי), עופר, למד רפואה גם הוא וכיום ממשיך את השושלת בבית החולים שערי צדק בירושלים. לאור חשיבות הנושא בעיניי, לקראת יום השואה השנה החלטתי לעשות משהו לציון יום חשוב זה בכדי לציין את היום הזה בקרב ניצולי השואה בבאר שבע. יחד עם חבריי ללימודים (יובל עזריה וזוהר גורני המדהימים) השתתפנו בפרויקט "לא לבד בצפירה", בשיתוף עם הקרן לרווחת שורדי השואה. במסגרת הפרויקט סטודנטים הגיעו לעמוד עם ניצולים בזמן הצפירה. כל סטודנט קיבל מאיתנו פרח ועוגה שאנשים יקרים מבאר שבע הכינו ותרמו.
ראוי לציין כי ההיענות לפרויקט הייתה מחממת את הלב. אחת המתנדבות אף הכינה 30 עוגות בעצמה. בשלב מסוים היינו צריכים לעצור את ההרשמה מכיוון שמספר המתנדבים היה מעל ומעבר למצופה.
התרגשתי ביום זה כפי שלא התרגשתי מזה זמן רב. לא הפסקתי לקבל הודעות ממתנדבים על כמה הניצולים התרגשו, בכו, הקריאו להם דברים שהם כתבו והתרגשו לספר את הסיפור שלהם לדור ההמשך. עמדתי היום עם אישה מדהימה שברגע שהתחילה הצפירה היא פרצה בבכי, זה היה רגע עוצמתי ביותר.
כולי תקווה שהפרויקט יהווה פתח להמשך המסורת ושמירה על קשר עם הניצולים כאן בבאר שבע.
בנימה אישית, אני בטוחה שסבא שלי היה מתרגש מאוד לראות את שאירע כאן היום. אני בטוחה שעשינו טוב לאנשים רבים ומקווה שנמשיך כך בעתיד. אני מודה לכל מי שהיה חלק, זה לא מובן מאליו!
איפה דפי ?
"בטרם הת חלתי את לימודי הרפואה, עסקתי באופן לא מקצועי ב- WEB ובעיצוב תוכן וחווית משתמש. בשנת הלימודים הראשונה, נחשפתי לתחרות אב״ג בשיתוף עם GOOGLE
״חדשנות במגזר הציבורי״. תוך שבועות בודדים מצאתי את עצמי בקבוצה עם ארבעה חברים מוכשרים לתחרות זו. לאחר תהליך מייגע ומאתגר זכינו בתחרות במקום השני. הרווח היה כפול. נוצרה קבוצת חברים מדהימה, ונוצרה אפליקציה חדשה תחת הכותר ״איפה דפי?" שהוא בעצם מיזם למטרת מיפוי ואיתור דפיברילטורים ברחבי המדינה, שזהו צורך ממשי ויומיומי, המציל חיים."
"תהליך הפיתוח עדיין נמשך, ובמהלכו זכינו למלגת מימון מחקר ופיתוח של המדען הראשי, ובמענק מטעם קרן קקטוס של האוניברסיטה, לעידוד מיזמים וסטרטאפים של סטודנטים ובוגרי אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היום הפרויקט נכנס לשנת הפעילות הרביע ית, עם כ-1500 דפיברילטורים ממופים מדן ועד אילת ואלפי משתמשים פעילים, ובהם ארגוני הצלה וחברות סטרטאפ והיד עוד נטויה!"
אריאל חסידים, סטודנט לרפואה שנה ה׳ באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.
PharmaSee
"עודני זוכרת את יומי הראשון בלימודי הרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מסע שהתחיל בספר של מלקולם גלדוול ותחושת בטן שזהו מקומי.
לא האמנתי, כשהמזכירה ידעה את שמי, כשסטודנטים עצרו את המרצה באמצע השיעור לשאול שאלה, את האמירה הזו של מרצים שאנחנו, הכיתה שלנו, בסירה הזו יחד.
האנושיות הזו שמצאתי בין כתלי בית הספר הפעימה את לבי. כמה פעמים הפטרתי ביני לבין עצמי בזלזול שהאנושיות הזו בטח ממלאת מקומם של דברים אחרים, אולי במקום מקצוענות. שהרי כיצד באמת יכולים לדור שניהם יחד במוסד אקדמי? וכמה התבדיתי.. ההיפך הוא הנכון. שכן רק מתוך אותה רגישות לזולת, מתוך ראיית האחר צומחת מצוינות אמיתית.
המצוינות הזו מדבקת. היא בסיס ההשראה לכל אותם מיזמים ושותפויות פורצות דרך שצמחו כאן בבן-גוריון בנגב. מעטים המקרים בהם אתה זוכה לראות כיצד תוצאות בחירתך נפרשות לפניך, גוללות דרך שרק עתה נזרעה. אין זה מובן מאליו שבהיותי בעיניי בשנה החמישית ללימודי הרפואה, עודני מברכת על המסע שבחרתי לצעוד דווקא כאן.
שירן שרעבי, B.sc, Bmed.sc, סטודנטית לרפואה שנה חמישית, מייסדת-שותפה לאפליקציית Pharmasee , המבצעת זיהוי תרופתי עבור אנשים בעלי לקות ראייה ומי יסדת-שותפה במיזם Vaxseen שעוסק בדיגיטציה של פנקסי חיסונים.