building55 

צלם: תמיר רותם

 
הנדסת מכונות כוללת מחקר, תכנון, פיתוח, ייצור ותחזוקה של מערכות מכניות ומערכות אנרגיה. בין מערכות אלו ניתן למצוא למשל מנועים, כלי רכב, כלי תעופה, מכונות לשימוש ביתי יומיומי, מכונות ייצור בתעשייה, מערכות לשימושים רפואיים, מערכות להפקת אנרגיה, מערכות לניצול אנרגיה, מערכות מיזוג-אוויר, מערכות בקרה ואוטומציה, רובוטים ומערכות אלקטרו-מכניות משובצות מחשב (מערכות מכטרוניות) לשימושים שונים. תפקיד מהנדס המכונות הנו להביא ידע מדעי לכדי יישום במערכות מכאניות. בעבודתו משתמש מהנדס המכונות במדעי ההנדסה השונים, במחשבים, במעבדות ובאמצעי ייצור שונים. בנוסף למדעים הכלליים, מדעי ההנדסה המיושמים בהנדסת מכונות כוללים את מכניקת המוצק, מכניקת הזורמים, תרמודינמיקה ומעבר חום, תורת הבקרה ושיטות חישוביות וניסוייות שונות. בנוסף, צריך מהנדס המכונות להכיר את הרקע המאפיין את המערכת בה הוא עוסק.
 
המחלקה להנדסת מכונות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב הוקמה בשנת 1967 והיא תרמה ותורמת רבות בהוראה, מחקר, פיתוח וייעוץ לתעשייה. עד כה הוכשרו בה כ-4500 בוגרים. הבוגרים עוסקים בפיתוח, תיכון וייצור בתעשיית התעופה, התעשייה הכימית, תעשיית מכשור רפואי ותרופות, התעשייה הביטחונית, תעשיית האלקטרוניקה ורובוטיקה. בוגרים אחרים, המשיכו את לימודיהם לתארים גבוהים והשתלבו במחקר באוניברסיטאות, מכוני מחקר ובתעשיות עתירות ידע בארץ ובעולם. בוגרים נוספים עוסקים בחישובים הנדסיים בענפי התעשייה המוזכרים לעיל ובפיתוח תוכנות הנדסיות שמיועדות לחישובים ולתיכון וייצור בעזרת מחשב (תיב"ם). בהמשך הקריירה, עברו חלק מהבוגרים לתפקידי ניהול פרויקטים וניהול כללי בתעשייה.
 
 
תכנית הלימודים
 
תכנית הלימודים לתואר ראשון (B.Sc.) מקנה לבוגרים את התואר מהנדס. משך הלימודים המקובל לתואר ראשון הוא ארבע שנים. הלימודים משלבים הרצאות, תרגולים, מעבדות ופרויקטים. התכנית מספקת בסיס רחב המקנה לתלמידים את עקרונות מדעי ההנדסה ויכולת לימוד עצמית אשר ישמשו אותו בעבודתו כמהנדס. בשתי שנות הלימוד הראשונות מושם דגש על הקניית השליטה במקצועות המדע הבסיסיים כמו מתמטיקה, פיסיקה, כימיה ותכנות מחשבים וכן במקצועות מדעי ההנדסה הבסיסיים שהוזכרו לעיל. השנתיים המתקדמות מוקדשות להתמחות במסלולים לפי בחירת התלמיד. לקראת שנת הלימודים השלישית רשאי התלמיד לבחור באחד מתוך עשרת מסלולי ההתמחות. במסגרת מסלול ההתמחות התלמידים לומדים מקצועות שונים ומבצעים את פרויקט הגמר. תשעת מסלולי ההתמחות מפורטים בהמשך.
תחומי ההתמחות של חברי הסגל של המחלקה כוללים: מכניקת זורמים, זרימה דחיסה, גלי הלם, טורבולנציה, תורת הבקרה, אוטומציה, רובוטיקה, מכטרוניקה, תרמודינמיקה, מעבר חום, מיזוג אויר, מכניקת המוצק ומבנים, חומרים מרוכבים, תכונות מכניות של חומרים, תנודות, טכנולוגיה של חלקיקים ואבקות, ביומכניקה, הנדסה רפואית, ייצור, מנועי שריפה פנימית, תיכון מכונות, טכנולוגיות מיגון מבנים.
 
בתוכנית הלימודים קיימים 10 מסלולי התמחות:
 
  1. בקרה, מכטרוניקה ורובוטיקה
  2. מכניקת המוצק
  3. מערכות זרימה
  4. מערכות תרמיות
  5. הנדסה רפואית וביומכניקה
  6. תיכון מכונות
  7. מערכות הספק
  8. מיגון מבנים
  9. הנדסת חומרים
  10. אנרגיה גרעינית
 
כל מסלול מורכב מ- 3-4 קורסים המוגדרים בהמשך. תלמיד אשר ילמד את רצף הקורסים המגדירים מסלול יקבל תעודה נוספת. אין חובה לקחת שום מסלול וניתן להשלים את קורסי הבחירה מתוך קורסי הבחירה המסלוליים וקורסי הבחירה המחלקתיים. יחד עם זאת, יש להצהיר בסוף שנה ב' על בחירה במסלול מסוים (אם רוצים לבחור) אשר יקנה עדיפות בהרשמה לקורסים של המסלול.
בשנת לימודיו האחרונה מבצע התלמיד פרויקט הנדסי בהנחיה צמודה של חבר סגל בכיר מהמחלקה או מהנדס בכיר מהתעשייה. במסגרת הפרויקט על התלמיד לתכנן ולפתח מערכת או מתקן או לפתור ולחקור בעיה הנדסית מורכבת. הפרויקט מסוכם בדו"ח הנדסי מקיף ומוצג בכנס פרויקטים שנתי. בדרך זו ניתן לתלמיד לפתח את יכולת היצירה ההנדסית תוך שימוש בכלים אותם רכש בלימודיו. כמו כן ניתנת לו הזדמנות להציג את הישגיו בפני עמיתיו, מוריו וקהל מן התעשייה.
במשך כל תקופת הלימודים מושם דגש על התנסות מעשית בעזרת המעבדות השונות. במחלקה קיימות, בין היתר, מעבדות מחשבים ומיקרו-בקרים, מעבדת תרמודינמיקה, מעבדת זרימה, מעבדת חוזק חומרים, מעבדת מעבר חום, מעבדת תכונות מכניות של חומרים, מעבדת בקרה, מעבדת מכשור, מעבדת מנועים ובעירה, מעבדת רובוטיקה, מעבדה לתורת המכונות ומעבדה לאלקטרוניקה. הצדדים המעשיים של החומר הנלמד מומחשים באמצעות המעבדות ובעזרת מחשב. מטרת גישה זו היא לפתור בעיות הנדסיות ממשיות ובכך לאפשר את שילובם המהיר של הבוגרים בקבוצות ההנדסה בתעשייה.
 
תכניות מצוינות במחלקה להנדסת מכונות
 
במחלקה להנדסת מכונות קיימים מסלולי מצוינות המיועדים להכשיר את תלמידי התואר ראשון להנדסה עילית ולמחקר. המסלולים כוללים:
·         תואר כפול הנדסת מכונות – הנדסת חומרים
·         תואר כפול הנדסת מכונות – הנדסת חשמל ומחשבים
·         תואר כפול הנדסת מכונות ופיסיקה
·         תואר כפול הנדסת מכונות ומתמטיקה
·         מסלול מהיר לתואר שני
 
 
תארים גבוהים
 
הנדסת מכונות

 
לימודי התואר השני M.Sc. בהנדסת מכונות נועדו להעמיק את הידע של הסטודנטים במדעים ולהכשירם לעבודת מחקר. כמו כן, הלימודים מקנים לסטודנטים ידע מתקדם באחד התחומים המפורטים בהמשך.

קיימים 2 מסלולים בסיסיים:

1. מסלול מחקר – הסטודנט במסלול מחקר משתתף בקורסים מתקדמים ומבצע מחקר בהנחייתו של חבר סגל באחד התחומים בהם עוסקים חברי הסגל של המחלקה. במסגרת זו מבצעי הסטודנט מחקר פעיל, ניסויי, תיאורטי, נומרי או שילוב ביניהם המסתיים לרוב בפרסום מאמרים בכתבי עת מקצועיים והצגתם בכנסים

2. מסלול התמחות – הסטודנט משתתף במספר גדול יותר של קורסים מתקדמים ומכין עבודה סמינריונית. מסלול זה מיועד למהנדסים מהתעשייה ואינו מאפשר המשך לימודים לתואר שלישי.

מבנה הלימודים לתארים מתקדמים נקבע באופן אישי לכל סטודנט על ידי היועצים והמנחים. הסטודנטים לתואר שני במסלול המחקר יכולים להימנות על הסגל הזוטר של המחלקה ולמלא תפקידי הוראה, תרגול והדרכה במעבדות. משך הלימודים של סטודנטים הנמנים על הסגל הזוטר הוא שנתיים והסטודנטים שאינם נמנים על הסגל הזוטר שלוש שנים. סטודנטים מצטיינים יכולים לעבור למסלול המשולב לתארים שני ושלישי.

תחומי ההוראה והמחקר

תיכון מכני, מכניקת המוצק, מבנים, מכניקת השבר, מכניקת הרצף, מכניקת הזורמים, התעייפות, בקרה של מערכות ביורפואיות, בקרה וסימולציה, תכנון וייצור בעזרת מחשוב, רובוטיקה, בינה מלאכותית, מנועי שריפה, מעבר חום, בעירה, מכניקת חומרים מורכבים, מגנטיות והידרודינמיקה, תיכון תרמי של מערכות אלקטרוניות, מערכות דו-פאזיות, דינמיקת הגזים ותופעות הקשורות לגלי הלם, מיגון מבנים, טכנולוגיות מיגון, סימולציות של תרחישי פיצוץ, ביומכניקה, טכנולוגיה של חלקיקים ואבקות, יישומי מחשב במכניקת המוצק ובמכניקת הזורמים ועוד.

לפרטים נוספים ניתן לפנות למחלקה בטלפון: 08-6477044 או בדואר אלקטרוני: headmeng@bgu.ac.il

פרטים נוספים על מסלולי הלימודים לתארים מתקדמים ותנאי הקבלה

הנדסת מערכות

הנדסת מערכות הינה גישה רב תחומית ועקבית לפתוח מערכות טכנולוגיות מורכבות שבה נלקחים בחשבון כלל ההיבטים של המערכות. מרכיבי המפתח בהנדסת מערכות הן:

• עקרונות וקונספטים המאפיינים את המערכת: חומרה, תוכנה, אנשים, מידע, טכניקות, תשתיות, שירותים והשפעות סביבה

• תמיכה בגישה הרב בין תחומית

• תמיכה במחזור החיים הכולל של המערכת: ניתוח, הגדרות, תכן, מימוש, אימות תיקוף של פונקציונאליות המערכת, ממשקים, ביצועים, ומאפיינים פיזיקאליים ואיכותיים, עלות ואיזון בין פרמטרים

• לוודא שהמערכת ומרכיביה תואמים את ייעודה

הנדסת המערכות משולבת בפרויקט הנדסי מתמקדת במערכת רב-תחומית ומכסה את כלל פעילויות הפתוח שלה, תוך ניתוח הוליסטי של כלל הסוגיות שבעיה זו מציבה. חשיבות הנדסת מערכות הולכת וגוברת בעולם בכלל ובישראל בפרט. תחום זה מהווה כיום תשתית מרכזית בתעשייה לפתוח מערכות בכל תחומי ההנדסה. הן השוק הבטחוני והן השוק האזרחי זקוקים למהנדסי מערכת איכותיים. התוכנית המוצעת פותחת סיכויים מרתקים למוצרים והשירותים של המחר. האינטגרציה של תחומי המכניקה, האלקטרוניקה ותוכנה הנדסית הולכים וגדלים ועמה המורכבות של הדיסציפלינות והמערכות. המורכבות של vמערכות משקפת גם תכונות עתידיות של מוצרים המתוארים על ידי חברות ההי-טק וחברות תעשייתיות מתקדמות: (א) אינטליגנציה, (ב) רשתות, (ג) גידול בפונקציות, (ד) ידידותיות למשתמש.

התוכנית תכשיר את מהנדסי המערכות לשמש בארגונם 'כמנהיגים טכנולוגיים - הנדסיים'. התוכנית תקנה ידע תיאורטי ומעשי בתחום הנדסת המערכות. ידע זה כולל מרכיבים רבים כגון: חשיבה מערכתית, ניהול הדרישות, ניהול תהליכי אינטגרציה בין דיסציפלינות ובין מערכות שונות, כלי עבודה בצוות וניהולו וגישה רב-תחומית אינטגרטיבית.

התוכנית נבנתה כתכנית דגל יוקרתית ומושקעת באוניברסיטה, הנותנת מענה מיטבי לדיסציפלינה שבחוסר. קיים בה שילוב מיטבי בין תאוריה למעשה, והיא נועדה לאפשר מעבר מהיר מלימודים ליישום בשטח. נתנו דגשים בבניית התכנית לליווי צמוד של רכזי התוכנית תוך קשר עם הסטודנטים. חלק מהלימוד יבוצע בקבוצות קטנות והנחייה צמודה.

התוכנית להנדסת מערכות החלה בשנת תשפ"א (מחזור I) והיא מתקיימת בפקולטה למדעי ההנדסה במחלקה להנדסת מכונות עם תואר שני בהנדסת מערכות. הלימודים מתקיימים לאורך כל התוכנית בימי חמישי-שישי וזאת כדי לאפשר לסטודנט שילוב של עבודה ולימודים. קהל היעד של התוכנית הנו מהנדסים מצטיינים בעלי ניסיון שרוצים לשפר את יכולות הניהול, קבלת ההחלטות והמנהיגות הטכנולוגית. התוכנית נבנתה תוך הפקת לקחים מהארץ (טכניון, אורט-בראודה, אפקה, HIT חולון, אוניברסיטת תל אביב) ומהעולם. לתוכנית צורפו גם אנשי סגל מומחים בתחומם ובעלי ניסיון שחלקם אנשי סגל מהאוניברסיטה וחלקם מהתעשייה.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לד"ר מוטי ליבוביץ בטלפון: 050-6239064 או בדואר אלקטרוני: motileib@post.bgu.ac.il

הנדסת מכטרוניקה

מכטרוניקה הינו תחום הנדסי חדש הנובע משילוב מערכתי של תחומי ההנדסה הבאים: מכונות (מכניקה), אלקטרוניקה, בקרה ומחשבים.

תכנית ייחודית זו הינה תכנית בין-תחומית ללימודי תואר שני בהנדסת מכטרוניקה המבוסס על מחלקות וקורסים הקיימים בפקולטה תוך שימוש במשאבי המחקר וההוראה שלהן. בדרך זו מיושם בתכנית העיקרון הבין-תחומי שהוא הבסיס לתכניות דומות הקיימות בעולם.

תכנית חלוץ זו היא הראשונה בארץ המשלבת את הדיסציפלינות: הנדסת חשמל, אלקטרוניקה, מחשבים ומכונות, ועוקפת בכך תפיסות מסורתיות בחינוך ההנדסי. בתכנית מאורגנים מחדש קורסים בעלי אוריינטציה יישומית הניתנים במחלקות הפקולטה למדעי ההנדסה תוך ניתוב הידע לאפיק אחד לצורך הקניית כלים לפתרון בעיות הנדסיות בין-תחומיות מורכבות. התכנית פותחה כאמור תוך השוואה לתוכניות לימודים במכטרוניקה הקיימות במובילות שבין האוניברסיטאות בעולם ובהתייעצות עם מומחים בתחומי היסוד של המכטרוניקה בארץ.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לפרופ' אמיר שפירא בטלפון: 050-2029614 או בדואר אלקטרוני: ashapiro@bgu.ac.il​


חברי הסגל
 
חברי הסגל האקדמי הבכיר במחלקה מחלקים את זמנם בין מחקר, הוראה והדרכת סטודנטים בפרוייקטי הגמר והנחיית סטודנטים לתארים מתקדמים. תוצאות עבודתם של חברי הסגל מרחיבות את הידע ההנדסי והופכות לנחלת הכלל על יד פרסומן בכתבי עת מקצועיים, בספרים ובכנסים בינלאומיים.
תחומי ההתמחות של חברי הסגל של המחלקה רבים ומגוונים וניתן למצוא אותם ב אנשים->אקדמי