מציאת מנחה היא שלב חשוב ומהותי בהחלטה להירשם לתואר שני או שלישי מחקרי במוסד אקדמי. לזהות המנחה השפעה רבה על הדרך האקדמית שלכם, על היכולת לחקור באופן מוצלח את התחום שמסקרן אתכם, על קבלת משאבים חיוניים לעבודה האקדמית (מלגה, קשרים, כיווני מחקר שכדאי לבדוק, ציוד ועוד) ועל השלמת התזה או הדוקטורט בהצלחה.
לפורטל המחקר של בן-גוריון | חיפוש חוקרות.ים ומחקרים »
גיבשנו 9 טיפים שיעזרו לכם לעשות סדר בתהליך:
#1
חפשו נושא שמאוד מעניין אתכם. אתם הולכים להשקיע זמן רב בתואר השני או השלישי וכדאי שזה יהיה בתחום שיקר לליבכם. זהו עיקרון העל של חיפוש מנחה.
#2
זה הזמן לעבודת בילוש מעמיקה: הסתכלו באתר המחלקה שמעניינת אתכם וחפשו את רשימת חברי הסגל - אתרו מביניהם את אלו שעוסקים בנושאים שמעניינים אתכם. בחלק מהמחלקות מוצגת גם רשימה של מעבדות המחקר. זהו מקום נוסף שיאפשר לכם למפות את האפשרויות הרלוונטיות מבחינתכם.
#3
נעים מאוד: פנו למנחים אפשריים והציגו את עצמכם. ספרו כמה מילים על עצמכם, אמרו מה ההכשרה שלכם בתואר הראשון (והשני אם יש), מה מעניין אתכם באופן כללי ובדקו האם יש במעבדה של החוקר\ת מקום לסטודנטים נוספים.
#4
לצלול לעומק: בקשו מהמנחה הפוטנציאלי מאמרים או חומר קריאה אחר על הנושאים הנחקרים אצלו/אצלה במעבדה.
#5
פגישה ראשונה: בקשו להיפגש כדי לדון בהצטרפות אפשרית למעבדה. במהלך הפגישה כדאי להעלות נושאים חשובים: מהן השאלות המדעיות שעל הפרק, מהו אופי ההנחייה, מה אופי העבודה במעבדה, מה מצופה מתלמיד לתואר מתקדם וכל דבר אחר שעולה על דעתכם שחשוב להחלטה שלכם.
#6
מחוץ לקופסה: היו פתוחים לשמוע על דברים שלא ממש חשבתם עליהם, זה מהותה של הבין תחומיות שמאפיינת במידה רבה מאוד כיום את העשייה המדעית בכלל, ובאוניברסיטת בן-גוריון בנגב בפרט.
#7
המלצות ממי שכבר שם: דברו עם סטודנטים במעבדה כדי להתרשם מאופי המעבדה ומאופי העבודה במעבדה.
#8
זמן מחשבה: לאחר שמצאתם כמה אפשרויות, שיקלו אותן לפי הפרמטרים שחשובים לכם כמו נושא העבודה, עד כמה המעבדה מתאימה לתחום שמעניין אתכם, אופי העבודה, גובה המלגה, מקום מגורים וכיו"ב.
#9
אל ייאוש! דבר שכדאי לזכור: מנחים אפשריים הם אנשים עסוקים - לפעמים לוקח להם זמן לענות...
תודה רבה לפרופ' רונן שגב על עזרתו בהכנת המדריך.