ספרדית היא שפה ממשפחת השפות הרומאניות וקרובה במיוחד לשפה הפורטוגזית והגליסיאנית המדוברת על ידי תושבי גליסיה שבצפון מערב ספרד. השפה הספרדית החלה להתפתח לאחר נפילת האימפריה הרומית (המאה החמישית לספירה) כאחת הווריאציות של השפה הלטינית בחצי האי האיברי. בתקופת ימי הביניים התפתחה השפה הקסטיליאנית שהושפעה מהשפה הלטינית, הערבית, הבסקית והשפה הגרמנית של הוויזיגותים. ברבות הימים שימשה השפה כשפתה של ממלכת קסטיליה. באמצע המאה ה-13 עמל אלפונסו העשירי מלך קסטיליה וליאון להפוך את השפה הקסטיליאנית משפה של ההמון לשפה של האליטה. למטרה זו המלך הזמין לחצרו בטולדו מלומדים ופקד לכתוב טקסטים משפטיים וספרותיים בשפה זו. בשנת 1492 נכתב ספר הדקדוק הראשון של השפה. במאות החמש עשרה והשש עשרה במהלך כיבוש אמריקה הלטינית, התפשטה השפה הקסטיליאנית ממקסיקו ועד ארגנטינה – למעט ברזיל, בה דוברים פורטוגזית. במהלך תהליך ההתפשטות היא קיבלה את השם השפה הספרדית. לאחר הכיבוש המשיכה השפה להתפתח הודות למפגשם של הכובשים עם שפותיהם של התושבים האינדיאנים המקומיים.
ספרדית כשפה חיה: לפי הדוח של מכון סרוונטס (2019), כיום קיימים כ-580 מיליון אנשים הדוברים ספרדית כשפת אם או כשפה נרכשת ברחבי העולם. באותה שנה כ-22 מיליון סטודנטים למדו ספרדית במוסדות לימוד שונים כגון באוניברסיטאות בארה"ב, אנגליה, באיחוד האירופאי, בברזיל ובישראל.
למה ללמוד ספרדית ? השפה הספרדית היא השפה השלישית בגודלה במספר דובריה וכבשה את המקום השלישי בעולם בפייסבוק ובטויטר. היא נחשבת גם כשפה רשמית באיחוד האירופאי ובאו"ם. בנוסף נכתבו בשפה זו מחקרים רבים, בעיקר בספרד ובמקסיקו שתרומתם חשובה מאוד לתחום הרפואה, מדעי הטבע, הנדסה וכמובן במדעי הרוח וחברה.
ספרדית בישראל ובאוניברסיטת בן-גוריון בנגב: בשנים האחרונות התעניינות בשפה הספרדית במדינת ישראל בכלל ובאוניברסיטת בן-גוריון בפרט הולכות וגוברות. דרך לימוד השפה נחשפים הסטודנטים למגוון רחב של תרבויות של המדינות הדוברות הספרדית. זאת באמצעות קריאת טקסטים היסטוריים, ספרותיים ומחקריים, כמו גם באמצעות צפיה בסרטים והאזנה למוסיקה. כלים אלו מעוררים את הסקרנות ומשפרים את החוויה האינטלקטואלית של למידה השפה הספרדית.
שמי דבי חיימוביץ ואני בעלת תואר שני בלימודים ספרדיים ולטינו-אמריקניים מהאוניברסיטה העברית בירושלים. כרגע אני מועמדת לדוקטורט בתחום הגירה ועליה מאמריקה הלטינית. במשך לימודי נחשפתי להיסטוריה, לתרבות ולספרות של השפה הספרדית. עבורי הוראת השפה הספרדית היא דרך להעניק לסטודנטים שמראים סקרנות וחשק, ידע רחב ומגוון על תרבויות אחרות, במיוחד על התרבות וההיסטוריה של העולם הדובר ספרדית.
יש לי ניסיון רחב בהוראת השפות הספרדית והפורטוגזית. לימדתי ספרדית במסגרות שונות, ואני משתתפת בכנסים, השתלמויות וסדנאות הן בארץ והן בחו"ל, על מנת ליעל ולשפר את הוראת השפה הספרדית.
הקורס ספרדית מתחילים מיועד לסטודנטים ללא רקע בשפה. במהלך הקורס ירכשו הסטודנטים מיומנויות בסיסיות בשפה הספרדית בעיקר בקריאה, בכתיבה ובדיבור. כמו כן הם ילמדו להכיר את הדקדוק של השפה דרך הבנת טקסטים הקשורים לתרבות, היסטוריה, וספרות של המדינות הדוברות הספרדית. כלים אלו יאפשרו לסטודנטים להשתמש בשפה הספרדית לצורך מחקר וגם לצרכי היומיום.
הקורס ספרדית למתקדמים מיועד לסטודנטים שמכירים כבר את השפה ולמדו או בקורס מתחילים או במסגרות אחרות. נדרש מבחן רמה כתנאי קבלה לקורס. במהלך הקורס הסטודנטים ירכשו מיומנויות נוספות בשפה הספרדית, ילמדו את הזמנים המורכבים, ויוכלו להתבטא באופן חופשי בשפה הן בכתב והן בעל-פה. כמו כן הם יוכלו להעמיק בדקדוק של השפה דרך הבנת טקסטים הקשורים לתרבות, היסטוריה, ספרות של המדינות הדוברות ספרדית. עם גמר הקורס יוכלו הסטודנטים להשתמש בחומר הנלמד לצורך לימודיהם ומחקריהם.
המבחן: המבחן מורכב מטקסטים ומשאלות תוכן, כמו גם מתרגילים בדקדוק. בנוסף לכך, ידרשו הסטודנטים לכתוב חיבור ואף לתרגם קטע מקור בספרדית. המבחן תואם את דרישות הרמה של תכנית הלימודים ללימוד השפה הספרדית של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב.
אומנים, סופרים, אנשי תרבות:
הוגי דעות: פרנסיסקו דה ויטוריה - אבי מדע המשפט הבינלאומי במאה ה-16; ברטולומאו דה לס קאסס היה אחד מהראשונים שנלחם על זכויות האדם בהגנת האינדיאנים והשפעתו מגיעה עד תאולוגית השחרור של ימינו.
אומנים: אומנים רבים ששפת אימם ספרדית, תרמו להתפתחותם של אסכולות שונות באומנות. בין האומנים המוכרים ביותר: דייגו וסלסקס (ברוקו), פרנסיסקו דה גויה (המאה ה-18), פבלו פיקסו, סלבדור דאלי, זיאון מירו, פרידה קאלו – מקסיקו (המאה ה-20).
סופרים: סופרים רבים ביניהם זוכי פרס נובל כתבו את יצירתם בספרדית. הידועים ביותר הינם: מיגל דה סרוונטס, חוליו קורטאסר, גבריאל גרסיה מרקס, חורחה לואיס בורחס, רוברטו בולינה ועוד.
תרבות: השפה הספרדית משמשת כשפת יצירה לאנשי תרבות רבים כגון הבמאי פדרו אלמודובר, הזמרת מרסדס סוסה ועוד.
קישורים
אתר של האקדמיה ללשון הספרדית – RAE
קישור למערכת קורסים
קישור לסילבוס