אירוע ערב חגיגי בנושא:

סיפורי תרבות ואוכל בעולם משתנה ומורכב​

17 בדצמבר 2017  | אולם הסנאט, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

שלושה סיפורים מרתקים על מזון ועל תרבות:

מה הוא "המטבח הישראלי" ומה הוא אומר עלינו, הישראלים?

 לאן נעלמו זני החיטה אשר התפתחו לאורך השנים במקביל לתרבות העולמית ומדוע חשוב להשיב אותם לכאן?

 כיצד עובר האוכל שאנו אוכלים אבולוציה תרבותית לאורכה של אחת מדרכי המסחר המפורסמות בעולם?​

תכנית האירוע

17:30

התכנסות והדלקת נרות

18:00

הגודל כן קובע: שפים ישראלים מבשלים לאומיות

 ניר אביאלי.jpg

פרופ' ניר אביאלי,  המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן גוריון

ניר אביאלי הוא אנתרופולוג תרבותי אשר עוסק בעיקר באוכל וביחסי הגומלין שבין אוכל ואכילה להיבטים תרבותיים אחרים כגון מבנה חברתי, מגדר, דת ופוליטיקה. בשנים האחרונות מחקרו בוחן את היחסים שבין אוכל וכוח בחברה ובתרבות הישראלית.

תקציר: האם "המטבח הישראלי" קיים? ומהם מאפייניו? בשנים האחרונות התמודדו עם שאלות אלו שפים, גסטרונומים ומבקרי אוכל בארץ ובעולם. בהרצאה זו, המבוססת על מחקר אתנוגרפי שאני עורך מאז שנות תשעים המאוחרות, ארצה לטעון כ המטבח הישראלי אינו מבוסס רק על חומרי גלם, סגנונות בישול ותיבול מסוימים ועל מנות ידועות, אלה גם על מאפיינים סוציולוגיים ובראשם ההעדפה למנות גדולות במחיר נמוך. העדפה זו חוצה גבולות מעמדים ואתניים, והיא מאפיינת את המרחב הציבורי והפרטי כאחת. ההעדפה למנות גדולות נידונה ביחס לתפישת השובע הישראלית - אשר מוצגת כתופעה תרבותית ולא ביולוגית, אשר נגזרת מחוויות הגולה השונות. הדיון מתמקד בקשר שבין ההעדפות הקולינריות של הישראלים לבין הדילמות התרבותיות והחברתיות עמן הם מתמודדים.  

18:30

המסע אחר 'ארץ  חיטה'

 בי זי 1.jpg

ביזי גודלברג, קולנוען ויוצר, "פרויקט ארץ חיטה"

ביזי גולדברג התחיל לצלם סרט תיעודי על חיטה ולחם, ומצא את עצמו במסע מרתק לאיתור זני החיטה הנעלמים של ארץ ישראל ושימורם. המיזם המרתק שהוא מוביל עשוי לשנות מהיסוד את המזון הבסיסי ביותר שכולנו אוכלים.

תקציר: זני חיטה מסורתיים מקומיים טומנים בחובם מגוון גנטי אדיר, מורשת יקרת ערך, פוטנציאל תזונתי (ומנעד רחב של טעמים) ההולכים ונעלמים מן העולם. הרבה מזני המסורת מאזורנו נמצאים כיום בסכנת הכחדה. בשנים האחרונות – בהשראת מספר מיזמים המתמקדים ב"חיטה מקומית“ ברחבי העולם – הולך ונרקם בארץ פרוייקט "ארץ חיטה“; מיזם רב–תחומי להצלה, חקר, שימור, והשבה הן של המורשת ההיסטורית / תרבותית, והן של המגוון הביולוגי החיוני ההולך ונאבד. ההרצאה תסקור את התפתחות החיטה ואבדן המגוון הביולוגי, תציג מעט מן המיזמים הבין לאומיים לבניית "כלכלות דגנים מקומיות“, ותספר על הנעשה בארץ בתחום כיום.

19:00

הפסקה וכיבוד קל

19:30

מסעותיי על דרך המשי

 aharoni_i.jpg

אורח מיוחד: השף ישראל אהרוני

ישראל אהרוני הוא שף ומסעדן ישראלי, מחלוצי המטבח העילי בכלל, והסיני בפרט, בישראל.

סדרת הטלוויזיה "המסע המופלא של אהרוני וגידי בדרך המשי", מבוססת על מסעותיו בדרך המשי, וכך גם הרצאה זו.

תקציר: מה הקשר בין הפסטה האיטלקית לאטריות והדים-סם הסיניים, בקצה האחר של העולם? למה הטורקים מכינים מאכלי "פילאף" לא רק מאורז אלא גם מחיטה? מה הקשר בין האוכל של האימא הבוכרית של אהרוני לבין אוכל סיני וטורקי? לאורך מסעותיו על דרך המשי – דרך המסחר ותוואי ההליכה המקשרת בין סין הקדומה, הודו, המזרח התיכון, צפון אפריקה ואירופה, פגש אהרוני במאכלים שונים ומשונים וגילה כי לרבים מהם מכנה משותף, תובנה שהובילה אותו לחקור את דרך המשי ואת שורשי הזהות שלו ושלנו כבני אדם ולגלות כי הקשר למזרח טבוע ב-DNA של כולנו.

בהרצאתו המרתקת של השף ישראל אהרוני, אחד מהמפתחים הגדולים של התרבות הקולינרית בישראל, בסגנון הדיבור השוטף ורווי ההומור האופייני לו הוא שוזר עובדות היסטוריות בסיפורים מרתקים בליווי תמונות מרהיבות על הדרך שחיברה בין תרבויות ובין מזרח למערב.

 unnamed (1).png

 

בשיתוף הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא

  >>> לפוסטר האירוע