רקע כללי
ההתקדמות הטכנולוגית של שני העשורים האחרונים שינתה ללא ספק את הדרך בה אנו "עושים ארכיאולוגיה". מערכות מידע גיאוגרפי (GIS), תיעוד תלת-ממדי וחישה מרחוק מעמידים בפני הארכיאולוג.ית המודרני.ת אפשרויות חדשות לאיסוף, תיעוד וניתוח של מידע ארכיאולוגי, מרמת הפריט הבודד ועד רמת האתר וסביבתו. כחלק ממדעי הרוח הדיגיטליים, גם התחום של ארכיאולוגיה דיגיטלית נמצא היום בפריחה ועושה את צעדיו הראשונים גם בעולם ההוראה האקדמית. המעבדה לארכיאולוגיה דיגיטלית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב היא המעבדה הראשונה מסוגה בארץ, ועומדת בחוד החנית ביישומי GIS וחישה מרחוק בארכיאולוגיה. לצד התמחות בתיעוד תלת ממדי בשטח, המעבדה מספקת מסגרת אידיאלית ללימוד תיאורטי ומעשי של הכלים החדשים והעמדת הדור הבא של ארכיאולוגים-מתמחים. חשוב לציין שרשות העתיקות, הגוף הממונה מטעם המדינה על שמירת עתיקות הארץ ובמסגרת זאת גם המעסיק העיקרי לארכיאולוגים בארץ, מקדמת אף היא את נושא התיעוד הדיגיטלי ומחפשת כל העת פתרונות חדשים לצד אנשי מקצוע מיומנים שיוכלו להשתלב במערך הדיגיטלי הלאומי. המגמה לארכיאולוגיה דיגיטלית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב תעמיד בפני הסטודנט.ית אפשרויות תעסוקה חדשות לא רק בארכיאולוגיה אלא גם בשווקים אחרים המשוועים לאנשי GIS וגיאואינפורמטיקה.
מטרת הלימודים
הלימודים במגמה לארכיאולוגיה דיגיטלית נועדו לחשוף את הסטודנט.ית לעולם המורכב של ארכיאולוגיה דיגיטלית ושל יישומי מחשב בארכיאולוגיה. מטרתם להעניק ידע תיאורטי לצד הכשרה מעשית בכלים החדישים ביותר ובהם יישומי ממ"ג (GIS), תיעוד תלת ממדי ופוטוגרמטריה, ויסודות החישה מרחוק ויישומם במחקר הארכיאולוגי. הלימודים במגמה מעניקים הכשרה מורחבת בנושאים הרלוונטיים במיוחד לניהול ותיעוד חפירה באמצעים דיגיטליים, ולאיסוף, ניתוח והצגת מידע דיגיטלי מרחבי, לתלמידים.ות אשר מעוניינים עם סיום לימודיהם לשמש כארכיאולוגים המתמחים בארכיאולוגיה דיגיטלית. התלמידים.ות אשר יסיימו בהצלחה את לימודי המגמה יקבלו בנוסף לתעודת התואר הראשון, מסמך מטעם המחלקה בו יצוין כי התלמיד.ה סיים.ה בהצלחה את הדרישות למגמה "ארכיאולוגיה דיגיטלית" (נספח א').
תכנית הלימודים ותיאור הקורסים
1. שימושי מערכת GIS בארכיאולוגיה
מטרת הקורס להקנות לסטודנטים.ות כלים לניתוח מרחבי של אתרים ארכיאולוגיים בעזרת מערכות מידע גיאוגרפי (ממ"ג GIS). הקורס מורכב מהרצאות פרונטאליות בשילוב עם סדנאות עבודה.
2. יישומי GIS למתקדמים
קורס זה מהווה קורס מתקדם, שמטרתו להרחיב את ידיעותיו ושליטתו של הסטודנט במערכות ממ"ג (GIS) ובכלל זה עיבוד מידע רסטרי וכלי ניתוח מרחבי מתקדמים. הקורס משלב למידה תיאורטית עם התנסות מעשית תוך שימוש במקרי מבחן מעולם הארכיאולוגיה.
3. יישומי חישה מרחוק לארכיאולוגיה
קורס זה מטרתו להקנות לסטודנט.ית היכרות רחבה עם שיטות שונות לחישה מרחוק ושימושן בעולם הארכיאולוגי. תוך שימוש במקרי מבחן מעולם המחקר הארכיאולוגי נלמד על תיעוד וניתוח נתוני LiDAR , הדמאות מלוטי והיפר ספקטראליות, צילום טרמי, רדאר חודר קרקע, ועוד.
4. ניהול נתונים בארכיאולוגיה
מטרת הקורס היא לתת לסטודנט.ית את הכלים הנדרשים לניהול נתוני הפרויקט כבסיס נתונים חכם. נלמד יסודות של ניהול נתונים כמאגר ונדבר על סוגים שונים של בסיסי נתונים. נתמקד בבסיס נתונים יחסי, נלמד להבין את המבנה ולשלוף נתונים מבסיסי נתונים קיימים מתחומים שונים: חפירה ארכאולוגית, אוסף אמנות, מאגר אתרי מורשת וכו'. נתנסה בעיצוב ובנייה של בסיס נתונים יחסי (רלציוני). נדון על שאלות. שימור המידע הדיגיטלי, אמינות הנתונים וסוגיות אחרות של ניהול מידע דיגיטלי.
5. סדנת פוטוגרמטריה
סדנה מעשית שמטרתה הענקת הכלים לתיעוד פוטוגמטרי של אתרים ארכיאולוגיים, ובניית מודלים. הסדנא תשלב עבודת שטח עם עבודת מעבדה ובמהלכה ילמדו הסטודנטים.ות את היסודות התיאורטיים והמעשיים לבניית מודל פוטוגרמטרי, מהצילום בשטח ועד יצירת מודל וחתכים.
6. מחקר מודרך בארכיאולוגיה דיגיטלית
בקורס זה י.תתנסה הסטודנט.ית בעריכת מחקר עצמאי, מבוסס על הכלים שלמד.ה במגמה "ארכיאולוגיה דיגיטלית". המחקר יתבצע תוך ליווי והדרכה אישית במסגרת המעבדה לארכיאולוגיה דיגיטלית.