תקשורת קלינית
מאז הקמתו, בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, חרת על דגלו מצוינות לא רק ברפואה, אלא גם דגש על חשיבות הקשר של הצוות עם המטופל. הפקולטה שלנו היא חלוצה בתחום. היא ניבאה את מה שהיום כולם כבר יודעים.
שעות הוראה רבות מוקדשות על מנת להכשיר את הסטודנטים לרפואה מהיום הראשון ללימודים, להיות רופאים טובים יותר הן בפן המקצועי והן בכישוריהם למתן טיפול כוללני, אמפטי וחומל למטופליהם.
כיום, פקולטות רבות מיישמות את המודל שהוחל בבן גוריון לפני שנים.
ה"היום הקליני" מתקיים מדי שבוע, כבר בצעדיו הראשונים של הסטודנט בשנת הלימודים הראשונה. יום זה מורכב מקורס תקשורת + קורס תצפית.
קורס התקשורת מאפשר חשיפה קלינית ראשונית כבר מתחילת הלימודים בכותלי בית החולים ובמרפאות הקהילה, רכישות מיומנויות תקשורת עם אוכלוסיות שונות (קשישים, ילדים, נשים ועוד), לקיחת אנמנזה והצגת חולה, התמודדות עם סיטואציות מורכבות כגון – מתן בשורה קשה, התמודדות עם חולי כרוני, ארגון הזמן, ניהול ראיון ועוד.
השנה התווסף מרכיב חשוב להתנסות הקלינית בעזרת חדר הסימולציות של קופ"ח מכבי. חדר הסימולציות מאפשר לימוד פרטני וקבוצתי בעזרת ציוד טכנולוגי חדשני המעניק תחושת סיטואציה קלינית אמיתית, אגב היכולת לתרגולות חוזרות ונשנות ושימת דגש על פרטים מזוויות שונות.
בקורס תצפית – נלמדים כלים לתקשורת בלתי מילולית עם החולה, המוסיפה נדבך נוסף להבנת מצבו הביו – פסיכו סוציאלי ואיתור צרכיו. את הקורסים האלה מעבירים מדריכים מקצועיים בכל תחום + מדריך מלווה (רופא משפחה ועובד סוציאלי) המלווה את הסטודנטים לאורך כל השנה. בנוסף לימים הקליניים – יש גם שבועות קליניים מרוכזים במהלך השנה ובשנים שלאחר מכן. לא בכדי, בוגרי בן גוריון מבוקשים כמתמחים בכל בתי החולים.
צוות ההוראה לתקשורת קלינית
רפואה דחופה
הוראת רפואה דחופה עוברת כחוט השני במהלך הלימודים בבית הספר לרפואה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, ומהווה את אחד מקורסי הדגל המשמעותיים והחוויתיים ביותר בהכשרת הסטודנטים כרופאים.
החל מסמסטר א' של השנה הראשונה ללימודים הסטודנטים עוברים קורס עזרה ראשונה שמלמד את היסודות העיוניים והמעשיים של הרפואה הדחופה כגון החייאה בסיסית, גישה וטיפול במצבים רפואיים מסכני חיים וטיפול בסיסי בפצועי טראומה.
במהלך השנה הרביעית, לפני תחילת הסבבים הקליניים, הסטודנטים עוברים קורס מרוכז שמתמקד בלימוד החייאה מתקדמת, טיפול במצבי חירום קרדיאליים ונשימתיים שונים וביצוע פרוצדורות מתקדמות כגון ביצוע דפיברילציה, ניהול נתיב אויר ואינטובציה.
בשנה האחרונה ללימודים מתקיים קורס רפואה דחופה אינטנסיבי ביותר שמטרתו להכין את הבוגרים להתמודדות עם מצבי החירום השונים במהלך שנת הסטאז' ותחילת ההתמחות. בקורס נלמדים שלל נושאים כולל חזרה על נושאי ליבה שכבר נלמדו ובעיקר נושאים מורכבים יותר הנגזרים ממציאות עבודה יום יומית עם חולים במחלקות השונות של בתי החולים. הנושאים כוללים טיפול בחולה מונשם כולל תפעול מכונות הנשמה, טיפול במצבי חירום בילדים ותינוקות, שימוש בטכניקת אולטרסאונד לאבחנה וביצוע פרוצדורות ועוד.
כפי שניתן לראות, תוכנית הלימודים הרב שנתית מועברת בצורת ספירלה, כך שהסטודנטים פוגשים את כל נושאי הליבה מספר פעמים לאורך הכשרתם ובכל פעם מעמיקים את הידע ורמת המורכבות בתחום הרפואה הדחופה. התכנים מועברים על ידי צוות הוראה המורכב מרופאים בכירים בתחום, רופאים מתמחים וכן צוות מתרגלים מנוסים של מערך העזרה הראשונה והרפואה הדחופה. הרוב המוחלט של ההוראה מתבצע בקבוצות קטנות וכולל דיוני מקרה והוראה מעשית באמצעות סימולציה וכולל שימוש בסימולטורים מתקדמים.
Point of care us
מערך ההוראה, בראשות פרופ' סרגיו קובל וד"ר ליאור פוקס, בעזרת POINT OF CARE US פעיל בבית ספרנו מזה 4 שנים, תוך עשיה מתמדת למען העמדת בוגרים, בחזית היכולות הקליניות, על ידי הקנית יכולות בדיקה פיזיקלית גבוהות כבר בתחילת דרכם.
הפקולטה בשילוב עם המרכז הרפואי סורוקה נמצאות בחזית התחום של POINT OF CARE US בארץ, על ידי סימולטור מתקדם, ומערך משולב של רופאים וסטודנטים שלומדים ומלמדים, ומרחיבים את מעגלי הידע. עם ההתקדמות בלימודים, גדלה החשיפה לטכניקה זו, ורמת הלימוד והידע עולה".
הלימוד כולל התנסות בביצוע בדיקת לב לזיהוי סוגי שוק השונים, ביצוע בדיקת ריאות לזיהוי בצקת ריאות דלקת ריאות חזה אוויר תפליט פליאוראלי ועוד , מציאת דימומים במתווה טראומה , שימוש באולטרסאונד לביצוע פרוצדורות מגוונות, זיהוי פקקת בורידים העמוקים בגפיים. הלימוד מתחיל מהשנים הפרה קליניות ,בשיעורי האנטומיה וממשיך בסבבים הקליניים השונים בפנימית ובכירורגיה ובקורס מסכם ברפואה דחופה.
השיטה הספיראלית ממצקת את הידע, מרחיבה אותו ומעניקה כלים מעשיים לתלמידינו.