>> מצגת לסטודנטים חדשים מהיום הפתוח 2022​​


מדוע דווקא כימיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב?


באמצעות הידע הרלבנטי והיישומי שמוענק לסטודנטים במחלקה, בוגרי המחלקה לכימיה אטרקטיביים למגוון של משרות פוטנציאליות ויכולים להשתלב בתחומים רבים ונרחבים. אנחנו מעודדים את הסטודנטים שלנו להמשיך לתארים מתקדמים במחלקה, ובעזרת הידע המחקרי, להשתלב בתעשיה בצוותי מחקר ופיתוח. המחלקה נותנת לסטודנטים יחס אישי ושמחים ללוות אותם אל תוך העולם המרתק והרחב של הכימיה.

הלימודים בנויים מתוכנית ליבה גמישה שיכולה להתאים לשילובים שונים בתוך הפקולטה ובתוכניות בין פקולטיות. הרחבנו את אפשרויות הבחירה של הסטודנטים גם במגמות ועבדנו על הצעת קורסי בחירה מתקדמים ומושכים שיפתחו בפני הסטודנטים נושאים בחזית המחקר באקדמיה ובתעשיה.​


תוכנית לימודים בכימיה - תוכנית חד מחלקתית


המגמה לכימיה של חומרים מתקדמים  (Chemistry of advanced materials)​

מגמה זו משלבת את תחומי הידע שהביאו איתם חוקרים חדשים, ומציעה לימודים בדגש של חומרים הנמצאים בחזית המחקר, בכל המרחב שבין ביו-חומרים לבין מוליכים למחצה בעלי תכונות אופטיות וקטליטיות ייחודיות. במגמה זו משתמשים בכלי אפיון פיזיקליים על מנת לחקור את הקשר בין מבנה לתכונות, ולכן עובדים על זרזים, גלאים וסנסורים, תאים אלקטרוכימיים, חומרים בעלי תכונות תרמיות ייחודיות, קבלי-על ובטריות, ועוד. השם של המגמה מלמד על התוכן המוצע ומאפשר לנו לפנות לקהל שמעונין להגיע למחקר ופיתוח בתעשיית ההיטק והחומרים בארץ (אינטל, אלאופ, תעשית ההדפסה התלת מימדית, אלביט, אפלייד מטיריאלס, תעשיות בטחוניות לסוגיהן וכו').


המגמה לכימיה של מערכות ביולוגיות  (Chemistry of Biological Systems)

מגמה זו ייחודית בנקודת המבט הכימית על מערכות ביולוגיות. במגמה זו מתמקדים באספקטים ובמנגנונים כימיים בביולוגיה, החל מפיתוח תרופות וחיסונים, שימוש בחלקיקים ננומטריים להובלת מולקולות קטנות בגוף האדם, מחקר מעשי ותיאורטי על האינטרקציה של מולקולות עם חלבונים, חקר המנגנונים של מחלות כגון פרקינסון, אלצהיימר וסרטן, חקר של מכונות ננו-מולקולריות טבעיות, שימוש ב- DNA כחומר בסיס ליצירת מכונות מולקולריות, פיתוח חיישנים חוץ ותוך תאיים, שימוש ב - DNA  כחומר חכם שניתן לתכנות מראש להבנת תהליכים וריאקציות ביולוגיות, חקר של תהליכי גיבוש בבעלי חיים ועוד.​


המגמה לכימיה סינתטית  (Synthetic Chemistry)

מגמה זו מתמקדת בפיתוח יכולות וצבירת ידע להכנה של חומרים חדשים. מחקר בתחום זה מעניק בסיס רחב בכימיה אורגנית ואי-אורגנית ומעודד יצירתיות כבסיס להכנה של מולקולות עם תכונות ייחודיות לשימושים בתחומים שונים, כגון ביוטכנולוגיה, פיתוח תרופות ומדע חומרים. תלמידי המגמה זוכים להכשרה תיאורטית וניסיונית אשר מקנה להם כלים להשתלבות במחקר האקדמי ובתעשיה הכימית. התוכנית במגמה מגוונת ומשתרעת ממחקר שעוסק בפיתוח תגובות קטליטיות, תכנון קטליזטורים בעזרת כלים חישוביים, סינתזה של חומרי טבע וחומרים בעלי פעילות ביולוגית, יצירה של פולימרים אורגנים ומבני-ענק מתכתיים ועד לחקר של מערכות מורכבות.


המגמה לכימיה פיסיקלית קוונטית – מגמה חדשה

בשנים האחרונות ניכרת הרחבה של שימוש בכלים קוונטים למידול של תופעות מורכבות יותר, ואפילו בעולם המקרוסקופי (למשל בשאלות המשלבות את העולם הביולוגי). חברי הסגל במחלקה עוסקים בתחומים מתקדמים שבין ספקטרוסקופיה בטמפרטורות גבוהות ובפרקי זמן קצרים, מנהור של אטומים, חישובי הולכת חום בצמתים מולקולריים ותורת הכאוס. באופן טבעי, מחקר בתחומים אלו דורש רקע חזק בפיזיקה ומתימטיקה, מעבר לזה הניתן לתלמידי כימיה הכלליים. לכן, בשיתוף המחלקה לפיזיקה, המחלקה מציעה תוכנית שבה בשנה הראשונה ניתן רקע חזק במתמטיקה ובפיזיקה (המקביל לזה של הסטודנטים לפיזיקה), ולאחר מכן התפרשות לתחום הבינתחומי שבו פיזיקה מאפשרת תיאור ומידול של התופעות הכימיות. הרישום למגמה יעשה עם הרישום לאוניברסיטה, ותנאי הקבלה יהיו זהים לתנאי הקבלה של המחלקה לפיזיקה. 

 

* מגמות הלימודים מופיעות בגיליון הציונים ובתדפיס הלימודים, אך לא בתעודת הבוגר.ת​

 

תוכנית לימודים דו מחלקתית


​​​​במסלול זה ניתן לשלב מחלקה ראשית עם מחלקה משנית. ניתן לשלב עם כל אחת מהמחלקות בפקולטה למדעי הטבע (למעט הפקולטה למדעי החיים ועם מחלקות מהפקולטה למדעי הרוח והחברה) בהן קיימת תכנית לימודים משולבת (ראשית ומשנית).

 
תוכניות משולבות​


אינפוכימיה - כימיה וסטטיסטיקה - לחצו כאן לפרטים נוספים

תוכנית שמכינה את הסטודנטים לדרישות העתידיות בשוק העבודה ובמחקר המתקדם. בתוכנית יוכשרו הסטודנטים לטפל בנתוני עתק (ביג דאטה) בכלים חישוביים מתקדמים.​


כימיה / הנדסה כימית בדגש ננוטכנולוגיה - לחצו כאן לפרטים נוספים
מסלול ייחודי בארץ המתרכז בתופעות וחומרים כימיים השייכים לעולם המזעור ("ננו") – תרכובת ותהליכים כימיים שהינם, בין השאר בעלי חשיבות רבה למחקר ופיתוח השבבים האלקטרוניים העתידיים. המסלול מעניק תואר כפול בכימיה ובהנדסה כימית.

​​

ביואינפורמטיקה - מסלול יחודי בכימיה ומדעי המחשב

מסלול יוקרתי הנותן דגש מיוחד בלימודי התואר על קבלת בסיס חזק בנושאי ביולוגיה וביוכימיה. המסלול יכשיר ליישומים בתחומי הביוטכנולוגיה, ביואינפורמטיקה והנדסה גנטית, הזוכים כיום לפריחה והתקדמות משמעותית בארץ ובעולם. שילוב של קורסים מתקדמים במדעי החיים והרפואה יחד אלה ניתנים במסגרת הכימיה ומדעי המחשב.

גיאוכימיה סביבתית

תוכנית לימודים ייחודית, דו מחלקתית, בכימיה ובמדעי כדור הארץ והסביבה, שמכשירה את בוגריה לפיתוח יישומים ואסטרטגיות בשאלות בכימיה של הסביבה (באוקיאנוס, באטמוספירה, בקרקע ובמים מתוקים)
התוכנית נתפרה במיוחד על מנת לתת בסיס איתן למחקר ולעבודה בתחום הסביבה ובוגריה יוכלו להשתלב במחקרים מתקדמים בכל אחת מהמחלקות ולהשתמש בשילוב ביניהן כדי להיות חלק מפרויקטים סביבתיים ולאומיים. התוכנית הוקמה כחלק מהיוזמה החדשה של בית ספר לקיימות ושינויי אקלים של אוניברסיטת בן גוריון בנגב.​

תלמידים מצטיינים


למועמדים עם נתוני קבלה גבוהים וסטודנטים שיצטיינו במהלך הלימודים קיימות אפשרויות למלגות ולפרסי הצטיינות. המחלקה מעניקה מידי שנה מלגות כניסה למועמדים מצטיינים ופרסים מיוחדים לתלמידי שנה א' ו-ב' על הישגיהם בלימודים. בשנה ג' מאפשרת המחלקה לסטודנטים מצטיינים להשתתף בפרויקטי מחקר של חברי הסגל. (לפרטים: נווטו אל "מחקר" בצד ימין).

 

>>>ל​צפיה בתנאי הרשמה