​​​​​​​​​​​​​​​לימודים לתואר שני בפי​​לוסופיה


לנהלי התוכנית למתחילות/ים בשנה"ל תשפ"א או לפני לחצו כאן

לימודים לתואר שני בפילוסופיה

(סימן מחשב 131-2)

מטרת הלימודים

התוכנית נועדה להרחבה והעמקה של הידע הפילוסופי וגיבוש תובנות פילוסופיות בוגרות ומורכבות. תכנית הלימודים מבוססת על למידה בקבוצות קטנות ולמידה עצמאית. לסטודנטיות/ים בנתיב המחקרי תינתן הדרכה אישית על ידי אחד/ת ממרצי/ות המחלקה . ועדת ההוראה תנהל מעקב קבוע אחר התקדמות הסטודנטיות/ים.

משך הלימודים  

משך הלימודים שנתיים.
בנתיב הכללי, על הסטודנטיות/ים לסיים את חובות השמיעה ולהיבחן בבחינת גמר עד תום השנה השנייה.
בנתיב המחקרי, על הסטודנטיות/ים לסיים את חובות השמיעה ולהגיש את עבודת הגמר לשיפוט עד תום השנה השנייה ללימודים (לא יאוחר מתום תקופת השינויים של השנה העוקבת).
ועדת המוסמכים המחלקתית רשאית לאשר הארכת לימודים לסמסטר אחד או שניים נוספים לצורך השלמת כתיבת עבודת הגמר, בהתאם לדו"ח ההתקדמות במחקר ובאישור הוועדה הפקולטית.

נתיבי הלימוד

הלימודים מתקיימים בשני נתיבי לימוד:
א.          נתיב מחקרי הכולל כתיבת עבודת גמר (תזה) ונועד להרחבה והעמקה של ידע בפילוסופיה, גיבוש תובנות פילוסופיות בוגרות ומורכבות, התנסות במחקר אישי ווכתיבה עצמאית במסגרת מודרכת והכנה לקראת לימודי דוקטורט.
ב.          נתיב כללי ללא כתיבת עבודת גמר נועד להרחבה והעמקה של ידע בפילוסופיה וגיבוש תובנות פילוסופיות בוגרות ומורכבות.
לימודי השלמה - סטודנטים המבקשים להשתלב במחלקה ואין בידם כל רקע או בעלי רקע חלקי בפילוסופיה, יתקבלו לשנת השלמות (לימודים לקראת תואר שני). בשנה זו יש ללמוד את קורסי ההשלמה המפורטים ולסיימם בציון ממוצע של 85 לפחות. לכל תלמיד השלמות יערך ייעוץ אישי עם יו"ר המ"א ולא ניתן לערער על החלטה זו (הייעוץ נקבע כחודש לפני פתיחת שנת הלימודים).

תכנית ההשלמה

חובה ללמוד את כל קורסי המבוא הבאים:

131-1-1031
131-1-1421
*מבוא לפילוסופיה יוונית א'
מבוא לפילוסופיה יוונית ב'   
 
4 נק"ז
131-1-1021*מבוא ללוגיקה תחשיב פסוקים   
2 נק"ז
131-1-1061
131-1-1071
*מבוא לפילוסופיה חדשה - רציונליסטים
מבוא לפילוסופיה חדשה - אמפריציסטים
 
4 נק"ז

 
*ההשתתפות בתרגילים אינה חובה אך היא מומלצת מאוד!
 
 
חובה לבחור שלושה מתוך קורסי המבוא של שנה ב':        
(היצע קורסי המבוא לבחירה הנחשבים לצורך מילוי חובת מבואות שנה ב', משתנים מעת לעת))

131-1-1111מבוא לפילוסופיה של הלשון3 נק"ז
131-1-0178במבוא לפילוסופיה של האומנות3 נק"ז
131-1-1081מבוא לפילוסופיה מדינית3 נק"ז
131-1-0311מבוא לאפיסטמולוגיה3 נק"ז
131-1-0561מבוא למטפיזיקה3 נק"ז
131-1-0218מבוא לפילוסופיה של המדע: מפוזיטיביזם לפוסט מודרניזם3 נק"ז
131-1-1411*מבוא ללוגיקה תחשיב פרדיקטים 2 נק"ז

 
*ההשתתפות בתרגילים אינה חובה אך היא מומלצת מאוד!
תכנית הלימודים

הנתיב המחקרי

הקבלה לנתיב המחקרי מותנית באישור ועדת המוסמכים המחלקתית. לנתיב זה ילמדו סטודנטיות/ים אשר עבודתן/ם במהלך השנה הראשונה ללימודי התואר השני מעידה על יכולת מחקר גבוהה, אשר ניסחו רעיון למחקר, מצאו מנחה מתאים, ועברו את מבחן הבקיאות (כמפורט בהמשך).
על הסטודנטיות/ים להשתתף בשיעורים וסמינרים בהיקף של 24 נק"ז (16 נק"ז לפחות תהיינה במסגרת המחלקה), לכתוב במסגרתם שתי עבודות סמינר ולכתוב עבודת גמר (בהיקף 12 נק"ז).
באישור ועדת הוראה יוכלו הסטודנטיות/ים ללמוד 8 נק"ז ברמת תואר שני במחלקות אחרות. הסטודנטיות/ים בנתיב המחקרי רשאיות/ים להשתתף בסמינרים ובשעורים מלימודי התואר הראשון של המחלקה בהיקף של 8 נק"ז לכל היותר, אך לא יהיו רשאיות/ים לכתוב עבודות סמינר בקורסים אלה (ללא אישור מיוחד).

קביעת מנחה ונושא לתיזה

על סטודנטיות/ים בנתיב המחקרי למצוא מנחה במהלך הסמסטר הראשון ללימודים. סטודנט/ית שלא ת/יגיש טופס מנחה/נושא עד לתחילת הסמסטר השני ת/יהיה במעמד "על תנאי", ואם לא יוגש הטופס עד לתום הסמסטר השני, הסטודנט/ית ת/יועבר למסלול הכללי. סטודנטים/יות המבקשים/ות להחליף מנחה לעבודה יגישו בקשה מנומקת לוועדת המוסמכים המחלקתית. החלפת המנחה טעונה אישור הוועדה המחלקתית והפקולטית.

הגשת הצעת מחקר

המחלקה רואה בכתיבת הצעת מחקר שלב חשוב ביותר בעבודת הסטודנטיות/ים בנתיב המחקרי וכתיבת הצעה מוצלחת היא תנאי להמשך הלימודים בנתיב זה. הצעת המחקר, בהיקף של עד 10 עמודים, צריכה להציג שאלה ממוקדת, סקירה ראשונית של מצב המחקר, העמדה אותה מנסים לתקוף, להגן או לפתח, הטקסטים בהם מתכוונים להתמקד וראשי פרקים. מצופה שהצעת המחקר תציג בבהירות ובאופן מפותח את שאלת המחקר, וכן בצורה כללית את עיקר התשובות או דרכי ההתמודדות עם השאלה. כתיבת הצעת המחקר תיעשה במקביל להכנה למבחן הבקיאות (כמפורט בהמשך).
יש להגיש את הצעת המחקר ולקבל אישור עד תחילת הסמסטר השלישי בתואר.
 

עבודת גמר

הגשת עבודת הגמר והצלחה בעבודת הגמר הן תנאי יסודי להשלמת הלימודים לתואר שני בנתיב המחקרי. יש להגיש את עבודת הגמר לשיפוט בתום השנה השנייה ללימודים. באישור ועדת המוסמכים המחלקתית, תאושר הגשת עבודת גמר לשיפוט לא מאוחר מתום השנה השלישית, בהתאם לדו"ח התקדמות במחקר.  

תכנית הלימודים בנתיב המחקרי

קורסי חובה:

שנהמספר הקורסשם הקורסנק"ז
א'_*סמינר ייעודי4
א'_*סמינר ייעודי4
ב'_*סמינר ייעודי4
ב'_*סמינר ייעודי4
  סה"כ קורסי חובה16
א' ו-ב' **סה"כ קורסי בחירה8
ב'

131-2-9991

131-2-9992

עבודת גמר (סמסטר א')

עבודת גמר (סמסטר ב')

6

6

ב'-בחינת גמר ביבליוגרפית0
ג'

131-2-7777

131-2-7778

כתיבת עבודת גמר (סמס' א')

כתיבת עבודת גמר (סמס' ב')

לסטודנטים שלא סיימו את כתיבת עבודת הגמר עד תום השנה השנייה ללימודים ובכפוף לאישור ועדת מוסמכים מחלקתית

ללא נק"ז
סה"כ לתואר  36 נק"ז

 
* נוכחות חובה בשיעורים. באישור ועדת הוראה ניתן לקחת 3 סמינרים ייעודיים, ובמקום סמינר ייעודי רביעי לקחת סמינר תואר שני אחר שאינו סמינר ייעודי. תלמידים/תלמידות בתכנית מ.א. מחקרי בשנה לסטודנטיות וסטודנטים מצטיינות/ים ייקחו שני סמינרים ייעודיים בלבד, ובמקום 2 סמינרים ייעודיים נוספים, יקחו שני סמינרים אחרים של  תואר שני שאינם סמינרים ייעודיים.
**היצע הקורסים והזמנים שלהם משתנים משנה לשנה
 

מבחן בקיאות לתלמידות/ים במסלול המחקרי

 

לאחר שהתלמיד/ה הגיש/ה טופס מנחה/נושא (עד תחילת הסמסטר השני בתוכנית), התלמיד/ה, ביחד עם המנחה ויו"ר ועדת ההוראה, מקימים ועדה למבחן בקיאות בתחום המחקר המיועד. הועדה מורכבת מהמנחה לתזה וחבר/ת סגל נוסף/ת מהמחלקה לפילוסופיה.

 

התלמיד/ה וחברי/ות הוועדה מסכימים על רשימת קריאה בתחום עבודת התיזה המיועדת. הרשימה תכלול כ- 10 פריטים (תלוי באורך וברמת הקושי של הפריטים הנבחרים), כולל טקסטים קלאסיים בתחום המחקר (במובן הרחב). לאחר שהרשימה מאושרת ע"י שני חברי הועדה היא מועברת ליו"ר ועדת מוסמכים לאישור נוסף.

לאחר קבלת אישור מיו"ר ועדת מוסמכים, התלמיד/ה ת/יכין:

  1.  סיכום בכתב (עד 600 מילים) של כל פריט ברשימה. כל סיכום יציג את הטענה המרכזית (או אחת מהטענות המרכזיות) בכל פריט וטיעון/מהלך מרכזי שמופיע בטקסט לתמיכה בטענה זו (פריטים ארוכים – מאמרים ארוכים במיוחד או ספרים – יכולים, באישור הועדה, להיחשב כשניים או שלושה פרטים וניתן להגיש עליהם סיכומים ארוכים יותר בהתאם).
  2. חיבור של כ- 2000 מילים שמציג את הסוגייה המרכזית שעולה מהרשימה כולה ו/או את ההיגיון המנחה בבחירת הפריטים ברשימה ו/או את הקשרים השונים בין הפריטים.

מסמכים אלה יוגשו לחברי הוועדה אשר יכולים לאשרם או לבקש שינויים.

לאחר ששני/שתי חברי/ות הועדה מאשרים/ות את המסמכים הנ"ל, יקבע מועד למבחן בעל-פה. יש לקיים את המבחן לא יאוחר מתום השבוע הראשון של הסמסטר השלישי בתוכנית. המבחן נמשך בין 45 ל- 60 דק'. השאלות במבחן יתמקדו בחלק מהתיאוריות והטיעונים/מהלכים שמופיעים במסמכים שהוגשו.

 

במהלך המבחן תתנהל שיחה פילוסופית חיובית וקונסטרוקטיבית בין התלמיד/ה ושני/שתי חברי/ות הוועדה. הכוונה היא שזו תהיה חוויה חיובית ונעימה אשר תסייע לתלמיד/ה לעשות צעד גדול ומשמעותי בתהליך כתיבת התיזה.

 

לאחר הבחינה שתי/שני חברות/י הועדה מכריעות/ים האם התלמיד/ה בשל/ה לכתיבת תיזה בנושא המיועד. כל חבר/ת ועדה יכול/ה לתת ציון "עובר", כאשר ציון "עובר" משמעו שהתלמיד/ה הצליח/ה להדגים במסמכים שהגיש/ה ובשיחה בעל-פה שהיא/הוא בשל/ה לכתיבת תיזה בנושא המיועד. מי שלא קיבל/ה ציון עובר משמע שחבר/ת וועדה מעריך/ה כי התלמיד/ה עדיין לא בשל/ה לכך.

  • מי שקיבל/ה משני חברי/ות הוועדה ציון "עובר", יכול/ה להמשיך לשלב כתיבת התזה.
  • מי שלא קיבל/ה משני חברי/ות הוועדה ציון "עובר", י/תיגש לבחינה שוב עד תום השבוע הראשון של הסמסטר הרביעי בתוכנית. עד לקבלת ציון "עובר" משני חברי הועדה במועד הנוסף, התלמיד/ה ת/יהיה במעמד "על תנאי"
  • על בסיס המסמכים שהוגשו ו/או המבחן בעל-פה, יכולים חברי/ות הוועדה להחליט שהתלמיד/ה ת/יועבר למסלול הכללי.

     

    אין אפשרות לערער על החלטת חברי הועדה.

     
    תלמיד/ה שלא ניגש/ה לבחינה עד תום השבוע הראשון של הסמסטר השלישי בתוכנית, ת/יחשב כתלמיד/ה שלא קיבל/ה ציון "עובר" משני חברי/ות הוועדה – על כל המשתמע מכך: דהיינו, התלמיד/ה ת/יהיה במעמד "על תנאי" ות/יידרש להשלים את הבחינה עד תום השבוע הראשון של הסמסטר הרביעי בתוכנית. תלמיד/ה שלא ת/ישלים את הבחינה (עם שני "עובר") עד תחילת הסמסטר הרביעי, ת/יועבר למסלול הכללי.

הרכב הציון הסופי לתואר

קורסים50%
עבודת גמר50%

 

הנתיב הכללי

על הסטודנטים/ות הלומדים/ות בנתיב הכללי להשתתף בשיעורים וסמינרים בהיקף של 36 נק"ז (לפחות 24 נק"ז תהיינה במסגרת המחלקה) ובמסגרתם לכתוב שתי עבודות סמינר. באישור ועדת הוראה ניתן ללמוד לכל היותר 12 נק"ז ברמת תואר שני במחלקות אחרות.
בנוסף, ניתן להשתתף בסמינרים ושיעורים מלימודי התואר הראשון של המחלקה  בהיקף של 8 נק"ז לכל היותר אך לא תתאפשר כתיבת עבודות סמינר בקורסים אלה (ללא אישור מיוחד).

תכנית הלימודים בנתיב הכללי

קורסי חובה:

שנהשם הקורסנק"ז
א'*סמינר ייעודי4
א'*סמינר ייעודי4
ב'*סמינר ייעודי4
ב'*סמינר ייעודי4
סה"כ קורסי חובה16
א' ו-ב'**קורסי בחירה20
א'בחינת גמר ביבליוגרפית0
סה"כ לתואר36 נק"ז

* נוכחות חובה בשיעורים. במקרים מיוחדים וחריגים ניתן לקבל אישור מועדת הוראה לקחת 3 סמינרים ייעודיים ובמקום סמינר ייעודי רביעי לקחת סמינר תואר שני אחר שאינו סמינר ייעודי.
**היצע הקורסים והזמנים שלהם משתנים משנה לשנה

מבחן הבקיאות לתלמידות/ים במסלול הכללי

תלמידות/ים במסלול הכללי נדרשות/ים במסגרת הלימודים לתואר לכתוב שתי עבודות סמינריוניות. תלמידות/ים במסלול זה ייגשו למבחן בקיאות בנושא של אחת מעבודות הסמינר שיגישו במהלך התואר.

 

לאחר שהתלמיד/ה בחר/ה קורס של תואר שני במחלקה שבמסגרתו ת/יגיש עבודה סמינריונית, ולאחר שהמרצה של הקורס אישר/ה את הנושא המבוקש לעבודה הסמינריונית, התלמיד/ה, ביחד עם המרצה ויו"ר ועדת מוסמכים, מקימים ועדה למבחן בקיאות. הועדה מורכבת ממרצה הקורס וחבר/ת סגל נוסף/ת מהמחלקה לפילוסופיה.

 

התלמיד/ה וחברי/ות הוועדה מסכימים על רשימת קריאה שקשורה (במובן הרחב) לעבודת המיועדת. הרשימה תכלול כ- 6 פריטים (תלוי באורך וברמת הקושי של הפריטים הנבחרים), כולל טקסטים קלאסיים בתחום העבודה. לאחר שהרשימה מאושרת ע"י שני חברי הועדה היא מועברת ליו"ר ועדת מוסמכים לאישור נוסף.

 

לאחר קבלת אישור מיו"ר ועדת מוסמכים, התלמיד/ה ת/יכין:

  1. סיכום בכתב (עד 600 מילים) של כל פריט ברשימה. כל סיכום יציג את הטענה המרכזית (או אחת מהטענות המרכזיות) בכל פריט וטיעון/מהלך מרכזי שמופיע בטקסט לתמיכה בטענה זו (פריטים ארוכים – מאמרים ארוכים במיוחד או ספרים – יכולים, באישור הועדה, להיחשב כשניים או שלושה פרטים וניתן להגיש עליהם סיכומים ארוכים יותר בהתאם).
  2. חיבור של כ- 2000 מילים שמציג את הסוגייה המרכזית שעולה מהרשימה כולה ו/או את ההיגיון המנחה בבחירת הפריטים ברשימה ו/או את הקשרים השונים בין הפריטים.

 

מסמכים אלה יוגשו לחברי הוועדה אשר יכולים לאשרם או לבקש שינויים.

אם שני/תי חברי/ות הועדה מאשרים את המסמכים הנ"ל, התלמיד/ה יוכל להגיש את העבודה הסמינריונית. ניתן (ואף רצוי) להשתמש בחומרים שהוכנו לוועדה בכתיבת העבודה.

העבודה הסמינריונית הזו תקרא ע"י המרצה בקורס וע"י חבר/ת הועדה השני/ה שיסכימו יחדיו על הציון שינתן לעבודה. הציון המוסכם יחשב גם כציון לקורס שבמסגרתו נכתבה העבודה וגם כציון של מבחן הבקיאות (בחינת גמר).

אין אפשרות לערער על הציון ששני הקוראים/ות הסכימו עליו.

הרכב הציון הסופי לתואר

קורסים85%
בחינת גמר15%

לפרטים נוספים:

מירב בן שושן- זך  08-6472263, benshmer@bgu.ac.il

חובה לקרוא גם את תקנון הלימודים לתואר שני הנמצא באתר הפקולטה