​אור סנטו, מנהל שת"פים באקוסיסטם - במרכז יזמות 360 וב BGN Technologies,

אוניברסיטת בן-גוריון בנגב


כדי לקבל קצת רקע על מה מתרחש כיום בגזרת היזמות באויברסיטת בן-גוריון בנגב בפרט ובארץ בכלל, תפסנו את אור סנטו – מנהל השת"פים באקוסיסטם במרכז יזמות 360  ו ב BGN Technologies, על-אף שגם בימים אלו הוא עסוק במיליון דברים, התעקשנו לשאול ולקבל כמה תשובות.

אור סנטו

מסתבר שמשברים ואירועי קיצון מהווים קרקע פורייה ליוזמות והזנקים מכל הסוגים; מה הדברים הכי חמים שקורים בארץ בהקשר הזה?

לנו כישראלים יש משהו שאין לרוב מוחלט של העמים: התחושה (המבוססת) שבשורת החיסון, התרופה או הפתרון לנושא ההדבקה – תגיע מפה. גם אני נושא עיניים למעבדות כמו כולם, לא בטוח מה הכי "חם", אך מה שמחמם את הלב יותר מהכול - זה לראות את האנשים בכלל הארגונים בארץ, שמן הסתם בתקופה זו חווים גם משברים אישיים, נרתמים באופן בלתי מתפשר להמציא פתרונות למשבר העולמי. רואים את זה בכל רחבי המגזר הציבורי, כדוגמת מסלולי המענקים החדשים של הרשות לחדשנות, אך במיוחד מרגש לראות זאת במגזר הפרטי, החל מחברות ענק ועד עסקים מקומיים קטנים. אפשר כמובן להביט על הכול דרך משקפיים ציניות, אך לדעתי כאשר חברה פרטית פותחת את הכיס ומשקיעה ממשאביה בתקופה של חוסר וודאות – זה ראוי להערכה. כמו שאומרים – כולנו "על זה".


בוא נתעכב שניה על מרכז יזמות 360, במה אתם עסוקים בימים אלו?

במרכז יזמות 360 מצאנו את עצמנו מסתגלים למציאות החדשה במהירות. המרכז חרט על דגלו לספק סט כלים מקיף ואיכותי לכלל חברי האוניברסיטה, אשר יעזור לנו להוביל את העולם החדש. לא במפתיע, 'העולם החדש' הגיע מהר מהצפוי, המרחב הפך כולו למקוון ואנחנו כבר היינו מוכנים. לפני כשבועיים השקנו את שיתוף הפעולה עם האוניברסיטה המקוונת הגדולה בעולם בנושא כישורי חיים - Mindvalley. כעת יכולים הסטודנטים ואנשי הסגל באוניברסיטה ללמוד ממנטורי-על כמו רובין שארמה וג'ים קוויק, בעלות רישום חסרת תקדים של 100 $ לקורס. יתרה מזאת, מרכז היזמות ממן את הקורס במלואו הן לסגל והן לסטודנטים עבור 200 הנרשמים הראשונים.

​האקסלרטור החדש, אואזיס, מתוכנן להתחיל באמצע חודש מאי. לתכנית זו, המחברת בין חוקרים שלנו ויזמים – ליצירת סטארטאפים מצליחים, חברנו בשותפות עם IBM AlphaZone, אחד המאיצים הטובים בישראל. ובנוסף, ממשיכה העבודה על הקמת תכנית אקדמית חדשה לסטודנטים מובילי יזמות.

גם קרן ההון סיכון הסטודנטיאלית – קקטוס קפיטל, ממשיכה את פעילותה באופן מקוון ללא פשרות ונמצאת בעיצומו של סבב ההשקעות השלישי שלה.

אני שמח לציין את קהילות היזמות הנהדרות שלנו, בהן אנו תומכים לאורך כל השנה. הקהילות פועלות במלוא המרץ ומנצלות את המשבר ליצירת שיתופי פעולה אינטרדיספלינריים. ניתן לשמוע על כך בפודקאסט המפורסם בעמוד הפייסבוק שלנו ובשיתוף עם רדיו BGU הנפלא, והיד עוד נטויה.  

​המשבר הזה הוליד ווקטור חד-משמעי של מעבר תרבות המסחר לאונליין. האם זוהי שעתם הגדולה של ה E-COMMERCE ?

אפשר לומר שגם במקרה הזה נתפסנו מוכנים. מזה כמה חודשים שאנו עובדים על תכנית שתכשיר ותלווה סטודנטים להפוך להיות יזמי E-COMMERCE מובילים. זאת הפעם הראשונה שמשהו כזה קורה באקדמיה. עוד לפני משבר הקורונה, היה ברור שהעולם הולך למסחר מקוון, אלא שחסם הכניסה הנמוך לתחום מביא איתו גם הכשרות מפוקפקות ושיעור גבוה של כשלונות. כדי לספק את ההכשרה הטובה ביותר בשוק אנו משתפים פעולה עם שניים מהיזמים המצליחים ביותר בארץ והם ינהלו את התכנית. לא פשוט בלשון המעטה, לשכנע יזמים מוצלחים כל כך לבוא לחלוק מהידע שלהם, אך למזלנו, הם בוגרי ואוהבי האוניברסיטה. יש בהחלט למה לצפות.

 

לסיכום, איך לדעתך ייראה העולם שאחרי הקורונה באספקט של חשיבה ופעילות יזמית?

זאת שאלה מצויינת ולמעשה אנו ביזמות 360 החלטנו "literally" להשקיע, בשאלה הזאת. בקרוב נצא בקריאה למוחות המבריקים של האוניברסיטה להציע דרכים להתמודד עם אתגרי העולם שאחרי הקורונה. כמו שכבר אמרתי – יש למה לחכות.