$$News and Reports$$

07 נוב' 2016
פרופ' (אמריטוס) דוד פיימן
פרופ' דוד פיימן, פרופ' אמריטוס מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב הוא חתן פרס דוד בן-גוריון לשנת תשע"ז, אשר יוענק ב-20.11.2016 באירוע מיוחד במלון דן בתל אביב.
 
פרס בן-גוריון הוא פרס ישראלי המוענק על ידי "יד בן-גוריון", עמותה שהוקמה ביוזמתו של דוד בן-גוריון לשם פיתוח הנגב והוא מיועד "לחוקרים, סופרים, מחברים, אנשי רוח, אנשי מעשה, שבפועלם ומעשיהם מנציחים את חזונו של דוד בן-גוריון ומקיימים מורשתו".

פרופ' פיימן הינו חוקר בעל תחום התמחות מיוחד – מציאת פתרון למשבר האנרגיה של מדינת ישראל באמצעות טכנולוגית הפוטווולטאית המרוכזת. הוא כיהן כמרצה ומרצה בכיר באוניברסיטת בן-גוריון, מינוי משותף במכונים לחקר המדבר ע"ש יעקב בלאושטיין בשדה בוקר ובמחלקה לפיזיקה בבאר-שבע משנת 1976, ומ-1977 כפרופסור-חבר ופרופסור-מן-המניין. 

ב-1977 פרופ' פיימן הקים את היחידה לחישובים סולריים (כיום ידועה כמחלקה לאנרגית שמש ופיזיקה של הסביבה) במכונים לחקר המדבר, וכיהן כראש היחידה עד שנת 1985.  בשנת 1991 מונה למנהל המרכז הלאומי לאנרגית השמש על-שם בן-גוריון ועמד בראשו עד ספטמבר 2013.
 
tFNI4LM5O.jpg


במשך השנים עסק במחקריו רבות בהיבט היישומי של אנרגית שמש, כולל: בחימום מים סולרי (ביתי ותעשייתי); חימום נפח הבניינים באמצעות אנרגית שמש (בתים ומבני ציבור); ובמיוחד: ייצור חשמל מהשמש (סולר תרמי ופוטווולטאי).  תחום התמחותו המיוחד, אשר לדעתו יביא לפתרון למשבר האנרגיה של מדינת ישראל במיוחד, הינו טכנולוגית הפוטווולטאית המרוכזת. 

בפנלים פוטווולטאים רגילים, אותו השטח (היקר) משמש עבור שתי פונקציות, גם קליטת קרינת השמש וגם המרתה לחשמל.  בפוטווולטאי מרוכז יש הפרדה בין שתי הפונקציות: קולטים את האור על פני שטח גדול מחומר זול (כגון מראות מזכוכית בצלחת פרבולית); המרכזת ומעבירה את הקרינה לעבר שטח קטן של החומר הפוטווולטאי.  מאחר וכמות החשמל המושג על פני שטח חומר פוטוולטאי עולה בפקטור של 1000, משנים את כלכלת הטכנולוגיה באופן דרסטי.  במיוחד יש להדגיש, שבתנאים של ייצור המוני, ניתן יהיה לבנות מערכות CPV בעלות של כ-1,000$ לקילווט, בערך העלות של תחנת כח קונבציולית, אך ללא, כמובן, הצורך בדלק.

פרופ' פיימן היה חלוץ במחקר והוראה בתחומים אלו בישראל, והחל לעסוק בהם כבר בתחילת שנות ה-70. הוא היה חבר בוועד הפעולה של אונסקו על שיתוף פעולה באנרגית שמש באירופה.  הוא גם היה חבר בועדות של מכון התקנים בישראלי בנושאי אנרגיה וכיהן כיו"ר הועדה למודולים פוטווולטאיים. 

הוא מארגן כנסים בינלאומיים מאז 1983, כולל במיוחד סימפוזיון שדה בוקר לייצור חשמל מהשמש, שהשנה יהיה מספר 17 בסדרה. הוא זכה במספר פרסים, מענקים ואותות כבוד כגון מענק CERN בארגון האירופאי למחקר גרעיני בג'נבה, שוויץ; מענק וייצמן, פרס שבע של קרן בן-גוריון ו-פרס עיריית חיפה על-שם י' דרורי. פרופ' פיימן זכה במספר רב של מענקי מחקר מקרנות וגופים שונים בארץ ובחו"ל לביצוע מחקרים בתחומים אלו ופרסם למעלה מ-150 מאמרים, פרקים בספרים וספרים בנושאים אלו ואחרים בבמות מקצועיות בארץ ובחו"ל.   

יצוין, כי על אף שהוא פרש לגמלאות לפני כארבע שנים, ממשיך פרופ' לעסוק בפעילות מחקרית ענפה ובימים אלה הוא שקד על כתיבת 5 ספרים בעת בו-זמנית.