בימים טרופים אלו, עסוקה הקהילה האקדמית העולמית בחיפוש קדחתני אחר דרכי תגובה לאיום התפרצות וירוס הקורונה - COVID-19, המהווה איום הולך וגדל לא רק על בריאות הציבור, אלא גם על אספקטים נוספים של חיינו. בכל יום החדשות גרועות יותר, ואנו חיים במצב של חוסר וודאות גובר והולך.

אוניברסיטת בן-גוריון בנגב חשה אחריות עמוקה, לא רק לקהילתנו האקדמית אלא גם לכלל תושבי הנגב ולמדינת ישראל כולה, שכן הקו המנחה שלנו מאז ומתמיד הינו "מן המדבר - למען העולם".

ארגון הבריאות העולמי הכריז על הקורונה כמגיפה כלל-עולמית, בעלת מימדים גלובאליים; השפעתה והשלכותיה של המגיפה חוצות את גבולות המרחבים הרפואיים ושירותי הבריאות; הקורונה נוגעת כעת בכל היבטי החיים שלנו – בריאות נפשית ורווחה נפשית, שווקים פיננסים, תעסוקה, בטחון פנים, תחבורה, מלונאות ותיירות, חינוך, חיי קהילה והתנהלות יומיומית של החברה כולה.  

נשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' דניאל חיימוביץ, הקים כוח-משימה תגובתי המורכב מחוקרי אוניברסיטה מובילים בתחומם, במטרה להגן על בריאותם וביטחונם של חברי קהילת האוניברסיטה, הכוללת את ציבור הסטודנטים, חברי הסגל האקדמי והמנהלי, אורחי הקמפוס ובני משפחותיהם. פרופ' חיימוביץ משוכנע כי יש בכוחם של הידע המחקרי, כושר החשיבה היזמי והתושייה המהווים את אבני היסוד של האוניברסיטה - להביא לתועלת מרחיקת לכת במאבק במגפת הקורונה והשלכותיה, הרבה מעבר לגבולות הקמפוס ואף מעבר לגבולות המדינה.

פרופ' דניאל חיימוביץ במפגש הראשון של כוח הפעולה המדעי
פרופ' דניאל חיימוביץ במפגש הראשון של כוח הפעולה המדעי

לכוח-המשימה הייעודי הצטרפו חוקרים בעלי שם והתמחות בינלאומית וגוייסו גופים בעלי קשרים הדוקים עם האוניברסיטה, כגון: מוסדות הבריאות בישראל, וגופים מחקריים נוספים מהארץ ומחו"ל.

השבוע קיים כוח-המשימה פורום פתוח לכלל חוקרי האוניברסיטה, בנושא יישום מהיר של מחקרים מובילים הקשורים למשבר הקורונה; מעל 75 חוקרים השתתפו בפורום והוחלט על הסבת משאבים משמעותית לטובת מחקרים ופרוייקטים הקשורים לתחום, במטרה לקדם סיוע בהתמודדות עם האתגרים הנצבים בפנינו.

​פרויקט​ים רלוונטיים הנמצאים בשלבים שונים של פיתוח:

  •  » זיהוי נוגדנים ובלימת כניסה ויראלית לתאים 
     » פיתוח גישה חדשנית לזיהוי וניטרול נוגדנים שיש בכוחם לבלום כניסה ויראלית לתאי מטרה, פיתוח טכניקות המבוססות על ADE (העשרה תלויית נוגדנים)
    » פיתוח מסנני אויר בעלי תכונות אנטי-ויראליות 
     » טיפול באוכלוסייה מבוגרת, מוכנות ויכולת תגובה למצבי חירום ואסונות והשמשת טכנולוגיות שונות בזירת חירום
     » טלרפואה ומיון חולים בשליטה מרחוק; עיצוב שיטת מיון חולים בשליטה מרחוק המאפשרת ניצול מיטבי של כ"א ומשאבים העומדים לרשות הצוות הרפואי
     » ביואינפורמטיקה ואלגוריתמים המעוצבים לקורונה; עיצוב אלגוריתמים ממוחשבים בשילוב נתונים רפואיים
    (כגון מיגדר, גיל, אפיון דם, וכו') וציון זמן התרחשות האירועים להפקת תחזיות
     » רחפנים לשימוש חירום רפואי; פיתוח טכנולוגיות ומתודולוגיות שיספקו תמיכה רפואית דרך רחפנים,
    בשילוב מרכיב "הכלה בקהילה"

​כמו-כך, ירתמו כוחות אקדמיים נוספים לטובת קידום המשימה, ביניהם:

  •  » המרכז לחקר מוכנות ומענה למצבי חירום ואסון
     » מיקרוביולוגיה קלינית ובריאות הציבור - פרופ' יעקב מורן-גלעד
     » מעבדת  STREALTH  (מתח ובריאות)
     » מרכז מחקר קליני בבית החולים האוניברסיטאי סורוקה
     » בית הספר לבריאות הציבור
     » המחלקה ללימודי תקשורת
     » המחלקה לניהול מערכות בריאות 

 המפגש הראשון של כוח הפעולה המדעי
 המפגש הראשון של כוח הפעולה המדעי


מוזמנים ל​עקוב אחרי הפע​ילות באתר כוח המשימה המדעי (באנגלית) »​


חזרה לעמוד הראשי סיקורונה »