​פרופ' קובי מורן גלעד, מומחה למיקרוביולוגיה ובריאות הציבור, המחלקה לניהול מערכות בריאות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב


​כדי להבין קצת יותר את ההשלכות של התפרצות מגפת הקורונה על מערכת הבריאות, פנינו אל פרופ' קובי מורן גלעד - מומחה למיקרוביולוגיה ובריאות הציבור, חוקר במחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, שמחקריו עוסקים במדיניות משרד הבריאות, היערכותה ובמדיניות בריאות עולמית.

פרופ' קובי מורן גלעד

מה להערכתך צפוי לקרות ביום שאחרי הקורונה מבחינת מערכת הבריאות בישראל?

ראשית צריך להבין שהתאוששות והתיקון של כלל המערכת ייערכו זמן. זה תהליך ארוך שלא מתאפשר ביום יומיים, אולם זהו תהליך חיובי שיוביל לכך שהמערכת תהיה מוכנה וערוכה טוב יותר למגיפה הבאה לכשתגיע. 

לאחר שתסתיים המערכה הזו, המערכת תהיה מחוזקת יותר, הן מבחינת יכולות והן מבחינת הבנה של האירוע, אך חשוב להבין שלא הכול תלוי במערכת הבריאות  וישנן השפעות נוספות כגון הנושא הכלכלי ואי-הרכבת הממשלה עד כה, אשר גוזלות משאבים יקרים שהיו יכולים לסייע למערכת הבריאות. עם זאת, אחת ההשפעות של המגיפה היא ניתוב של כספים שלא הושקעו בה עד כה, כדוגמת כספים ממשרד הביטחון, והירתמות של כלל המערכות בארץ למיגור ההתפרצות וטיפול בה.  

כמה זמן לדעתך ייקח למערכת לחזור לשגרה?

החזרה לשגרה צפויה להיות מהירה מבחינת רציפות תפקודית, בניגוד לדעה הרווחת בציבור; המגיפה לא תפסה את מערכת הבריאות בהפתעה מוחלטת, למערכת יש תוכניות מגירה לשעת חירום הפועלות כרגע ויש סדרי פעילויות ונהלים כיצד להתמודד עם משברים מסוג זה. על אף זאת, היו היבטים שלא נצפו, אשר יצרו פערים במערכת לנוכח המציאות הקיימת.

אני מאמין כי החזרה לשגרה צפויה להיות מהירה, והמערכת תצא מחוזקת וחכמה יותר, וכפועל יוצא – תהה ערוכה להתמודדות נוספות מבחינת הבנת האירוע וסדרי הגודל.


חזרה לעמוד הראשי סיקורונה »