$$News and Reports$$

17 אוג' 2016
נתונים גיאופיסיים חדשים מראים כי מזרח הים התיכון, מערבית לקפריסין ומזרחית לכרתים (האזור המוצלל במפה הצורפת כאן), משמר שאריות מאוקיאנוס קדום. כך עולה ממחקר חדש המתפרסם השבוע בכתב העת Nature Geoscience, שביצע ד"ר רועי גרנות מהמחלקה למדעי הגיאולוגיה והסביבה באוניברסיטת בן−גוריון בנגב.  המחקר מומן בתמיכת משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל.

הים התיכון המזרחי מכיל את הקרום האוקייני העתיק ביותר בעולם, שעדיין נמצא במקומו בקרקעית האוקיינוס. כך מדווח החוקר במאמרו. בשל הצפיפות הגבוהה של הקרום האוקייני, באזורי ההפחתה הוא ממוחזר מהר יחסית בחזרה לתוך מעטפת כדור הארץ. משמעות הדבר היא שרוב הקרום האוקייני הוא בן פחות מ-200 מיליוני שנים. אף על פי שייתכן ששריד ישן יותר של קרום השתמר באגן הרודוטוס (Herodotus Basin) של הים התיכון המזרחי, האזור הזה מכוסה במשקעים עבים, כך שלא ברור מה גילו המדויק של הקרום ואם הוא בכלל אוקייני.

ד"ר רועי גרנות משתמש בנתונים מגנטיים כדי לנתח את מבנה הקרום באגן הרודוטוס, וגילה שהסלעים מאופיינים בפסים מגנטיים – סימן ההיכר של קרום אוקייני שנוצר ברכס מרכז-אוקייני. כאשר המאגמה בציר רכס מרכז-אוקייני מתקררת, מינרלים מגנטיים בסלעים החדשים שנוצרו מתיישרים בהתאם לכיוון השדה המגנטי של כדור הארץ. שינויים החלים עם הזמן בכיוון השדה המגנטי נרשמים בקרקעיות האוקיינוס, ויוצרים "ברקוד" ייחודי המספק חותמת זמן להיווצרות הקרום. באמצעות שימוש בעיקרון הזה ובעזרת זיהוי של סטיות בתבניות של הפסים המגנטיים, המחבר מראה שהקרום האוקייני באגן הרודוטוס יכול להיות למעשה בן 340 מיליון שנים.

החוקר העלה את הסברה שייתכן שהקרום הוא שריד של ים תטיס העתיק, אשר התקיים זמן רב לפני האוקיינוס האטלנטי והאוקיינוס ההודי. אם הסברה נכונה, היא מרמזת שהאוקיינוס נוצר מוקדם הרבה יותר ממה שחשבו בעבר.
 
מזרח הים התיכון, מערבית לקפריסין ומזרחית לכרתים
מזרח הים התיכון, מערבית לקפריסין ומזרחית לכרתים (האיור המוצלל במפה), משמר שאריות מאוקיאנוס קדום.