17 אוק' 2021

בשבוע שעבר (12/10) נחתם במרוקו הסכם שיתוף פעולה מחקרי ואקדמי בין אוניברסיטת בן-גוריון בנגב לאוניברסיטה הפוליטכנית מוחמד השישי במרוקו, יחד עם חברת ICL הישראלית ו-OCP המרוקאית שיתרמו מיליוני שקלים במתן מלגות. השותפות תתמקד במחקר וייעוץ בנושא קיימות, אקלים ואקולוגיה.

מטקס החתימה | צילום: Lina ELMOUAAOUY​

טקס החתימה | צילום: Lina ELMOUAAOUY​

נשיא אוניברסיטת מוחמד השישי במרוקו, הישאם אל הבטי ונשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' דניאל חיימוביץ, חתמו על מזכר הבנות לקידום מחקר ומצוינות אקדמית בין המוסדות, יחד עם רביב צולר, נשיא ומנכ"ל ICL ומוסטפא טרב, יו"ר ומנכ"ל קבוצת OCP השותפות לתמיכה בתוכניות קיימות באוניברסיטאות.

שיתוף הפעולה יבוא לידי ביטוי בכמה מהתחומים החשובים ביותר לעתיד כדור הארץ, כמו: ביטחון תזונתי, שיקום אקולוגי, חקלאות חכמה באקלים משתנה, מים, חישה מרחוק, אנרגיות מתחדשות, יזמות, הון סיכון ועוד. הקשר הייחודי בין הגופים יאפשר למדענים של שני המוסדות לקדם מחקר בנושא קיימות, לצד שותפות בסמינרים, סדנאות וסימפוזיונים משותפים. חברת ICL וקבוצת OCP יתרמו כ-600,000 דולר לטובת השותפות.

פרופ' דניאל חיימוביץ, נשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב: "יש לנו הרבה במשותף. שתי האוניברסיטאות מתאימות לשיתוף פעולה בנושא קיימות ושינויי אקלים, החל מהמיקום המדברי שלהן ועד להתמקדותן במחקר יישומי ושיטות הוראה חדשניות. שתיהן מחויבות לקדם סביבה "ירוקה" ושתיהן ממוקדות בסיוע לסביבה בה הן ממוקמות, למדינותיהן ולעולם כולו. אני מודה לחברות ICL ו- OCP על הצטרפותן לחזון שלנו במטרה להתמודד עם המשבר הגדול בעולם, באמצעות תמיכה במלגות לסטודנטים בוגרים שיבצעו מחקר ביקורתי לעתיד עולמנו".

הישאם אל הבטי, נשיא אוניברסיטת מוחמד השישי במרוקו: "אנו בטוחים שהשותפות שלנו עם אוניברסיטת בן-גוריון, אחת מאוניברסיטאות המחקר המובילות בישראל ובין המובילות בעולם בתחום הקיימות ובתחומים רבים אחרים, תתרום לסדר היום המחקרי שלנו. יש תחומי עניין משותפים בין המוסדות וחזון משותף לקדם חדשנות מדעית וטכנולוגית החיוניות לעתיד כדור הארץ".

רביב צולר, נשיא ומנכ"ל ICL: "ההתפתחויות החיוביות ביחסי החוץ של ישראל פותחות בפנינו אפשרויות לבניית קשרים ויצירת שותפים חדשים. תודות להסכמי הנורמליזציה, ICL זוכה לקחת חלק משיתוף פעולה היסטורי המשלב מוסדות אקדמיים מובילים לצד חברות גלובליות בעלות ניסיון וידע של עשרות שנים. שילוב הכוחות הוא המפתח למחקר חדשני ופיתוח יכולות שיתנו מענה לאתגרי העולם המודרני."

מוסטפא טרב, יו"ר ומנכ"ל קבוצת OCP: "ב-OCP אנו משוכנעים כי הדרך הטובה ביותר לתמוך בנושא הקיימות ולהפוך מחקר לבעל השפעה, היא באמצעות מתן חסות לשיתוף פעולה מחקרי ברמה עולמית במוסדות כמו האוניברסיטה הפוליטית הטכנית של מוחמד השישי ואוניברסיטת בן גוריון. השקעה במחקר עם שותפים אסטרטגיים כמו קבוצת ICL היא המפתח להטמעת פתרונות ישימים העולים מתוכנית מחקר זו שתאפשר לקיים עולם בר־​קיימא".

שיתופי הפעולה הראשונים בין הצדדים יתמקדו במחקר בתחומי חקלאות, מים, אנרגיה ושיקום אקולוגי. זהו שיתוף הפעולה האקדמי והמדעי הראשון בין אוניברסיטאות בישראל ובמרוקו, מאז נורמלו היחסים בהסכמי אברהם, המתמקד בהתמודדות בשינויי האקלים ותהליכי המידבור.

לאחרונה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב רתמה פרספקטיבה של 50 שנות מחקר בתחומי הסביבה והקיימות, ופתחה בית ספר לקיימות ושינויי אקלים. במקביל אוניברסיטת מוחמד השישי השיקה בשנה שעברה את מכון גרין-טק כהשלמה לבית הספר לחקלאות, דשנים ומדעי הסביבה שנפתח בשנת 2015.