15 אפר' 2019

​​טקס הענקת התארים המסורתי של אוניברסיטת ברנדייס יתקיים ב-19 במאי בוולת'ם, מסצ'וסטס.

פרופ' כרמי פרשה מתפקידה בסוף שנת 2018 לאחר כהונה בת 13 שנים בהן הייתה לאישה הראשונה שעמדה בראש אוניברסיטה ישראלית. לפני תפקידה כנשיאה, הייתה פרופ' כרמי האישה הראשונה לכהן כדיקנית פקולטה למדעי הבריאות במוסד אקדמי בישראל, כאשר עמדה בראש הפקולטה באוניברסיטת בן-גוריון בין השנים 2000-2005.

​הקריירה המדעית של פרופ' כרמי כגנטיקאית בולטת בתחומה, התמקדה בקבוצות מיעוטים בנגב. עבודתה התרכזה בעיקר באפיון הסימנים הקליניים ופענוח המנגנונים המולקולאריים של מחלות גנטיות באוכלוסייה הבדואית בנגב. מחקריה כוללים זיהוי של 12 גנים חדשים ופענוח של שלוש תסמונות חדשות, אחת מהן ידועה בשם 'תסמונת כרמי'. בפעילותה החברתית קידמה פרופ' כרמי לאורך השנים מניעת מחלות תורשתיות ועידוד השכלת נשים בחברה הבדואית. בנוסף להישגים אלו, היא הייתה בעלת תפקיד מרכזי בהקמת המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב ושימשה כראשת המכון הגנטי במרכז הרפואי סורוקה.

"לאחר שניפצת פעמיים את תקרת הזכוכית- כדיקנית הראשונה של פקולטה למדעי הבריאות

והנשיאה הראשונה של אוניברסיטה ישראלית- את מסייעת לנשים אחרות להגיע אל אותם גבהים",

נכתב בנימוקי ועדת הפרס. "בעשייתך הציבורית, במיוחד כיו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות,

קידמת מדיניות שהעניקה לנשים הזדמנות שווה לאחוז בתפקידי הנהגה בעולמות הרפואה והאקדמיה".

"אותה נחישות אפיינה מצעירותך גם את עשייתך המדעית.  כנערה, עמדת על דעתך ללמוד מדעים. הפכת לגנטיקאית יוצאת דופן שלצד הישגים רבים נוספים, הובילה פעילות שתכליתה מניעת מחלות תורשתיות בקרב החברה הבדואית... בהוקרה לדוגמא שאת מהווה כחלוצה בעולם ההשכלה הגבוהה, למחויבותך להשגת שוויון בין המינים,  ולהישגיך בשדה החינוך למדע והגנטיקה".

לסלול את הדרך באקדמיה לנשים נוספות

בתגובה לזכייה אמרה פרופ' כרמי כי בנוסף להכרה המספקת בהישגיה האישיים, התואר מהווה זריקת עידוד משמעותית לממסד האקדמי בישראל להמשיך ולהשקיע בכך שהקריירה האקדמית תהיה אפשרית עבור נשים.  "אני כל כך נרגשת שנבחרתי לזכות בכבוד הזה", היא אמרה, "ונרגשת במיוחד להיכלל בקבוצה מכובדת של מקבלי התואר. כחוקרת צעירה וגם מאוחר יותר כנשיאה, נהניתי מרשת נהדרת של תמיכה אישית מקהילת האוניברסיטה וכמובן ממשפחתי. העידוד שלהם אפשר לי להשיג כל כך הרבה, ואני ברת-מזל שנפלה בחלקי הזכות לסלול את הדרך להצלחה באקדמיה לעוד נשים".

"קבלת התואר מאוניברסיטת ברנדייס גם היא עניין מיוחד. לחוקרי אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ואוניברסיטת ברנדייס היסטוריה ארוכה ומוצלחת של שיתופי פעולה מחקריים. מחויבותה של האוניברסיטה לערכי היהדות והציונות מעוררת בי השראה בכל פעם מחדש. אני רואה בתואר הכרה ביחסים אלו, כמו גם בתקופת כהונתי כנשיאה", הוסיפה פרופ' כרמי.

נשיא אוניברסיטה בן-גוריון בנגב, פרופ' דניאל חיימוביץ הוסיף כי הקריירה של פרופ' כרמי ממשיכה להוות מקור השראה לגברים ולנשים כאחד. "במשך יותר  מ-40 שנה קשרה פרופ' כרמי את גורלה עם אוניברסיטת בן-גוריון ואזור הנגב. היא הובילה כנשיאה תקופה נהדרת של צמיחה לאוניברסיטה שלנו והציבה עבורנו סטנדרטים גבוהים של מנהיגות. קשה לחשוב על זוכה ראויה יותר בתואר זה", אמר פרופ' חיימוביץ.

פרופ' רבקה כרמי