$$News and Reports$$

26 דצמ' 2017

בשבוע שעבר הושקה מעבדת החדשנות לגיל השלישי בסכום של למעלה מחמישה מיליון שקלים. המעבדה הוקמה במרכז לחדשנות דיגיטלית (CDI) יחד עם אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, המוסד לביטוח לאומי, עיריית באר-שבע, ארגון אש"ל (הג'וינט) וקבוצת עמל ומעבר

 

המרכז לחדשנות דיגיטלית (CDI) השיק בשבוע שעבר את מעבדת החדשנות לגיל השלישי המדמה את סביבת החיים של אזרחים וותיקים. המעבדה תתמקד באתגרים המורכבים של אוכלוסיית הגיל השלישי ובמציאת פתרונות תוך שימוש במודלי חשיבה חדשניים וטכנולוגיות דיגיטליות מתקדמות. בהשקה הוצגה הדמיה מרתקת פרי עבודת המעבדה אשר שילבה היבטים מעולם הרפואה, הרווחה, המשפחה ועוד.

 

השקת המעבדה – השותפים בפרויקט גוזרים את סרט הכניסה 

השקת המעבדה – השותפים בפרויקט גוזרים את סרט הכניסה

 

שיטות מתודולוגיות שפותחו על ידי CDI מאפשרות לנתח את האתגרים איתם מתמודדים בני הגיל השלישי ולהבין כי הצרכים, השאיפות והפעולות של האזרחים אינם רכיבים שונים זה מזה כי אם משולבים זה בזה. לכן, רק גישה חדשנית הלוקחת בחשבון את הרכיבים כמכלול, בעלת סיכוי ממשי לייצר שינוי אמיתי ומשמעותי בחיי שכבת אוכלוסייה זו.  

במעבדה הוקמו ארבעה אזורי חדשנות המעודדים תפיסה הוליסטית: אזור המשפחה שידמה את כל היבטי הקשר של האזרח הוותיק עם בני משפחתו; אזור רפואה שיבחן את הקשר של האזרח הוותיק עם מערכת הבריאות; אזור הרווחה אשר יתמקד בקשר של האזרח הוותיק עם גורמי הסיעוד והרווחה; אזור מערכת החינוך שמיועד לבחינת מודלים חדשניים של חיבור בין-דורי בין האזרח הוותיק לבני הנוער. אזורים אלה יאפשרו ל-CDI לייצר תהליכי חשיבה ופיתוח יחד עם כל שותפיו לתהליך – יזמים, סטארט-אפים, הנהגת העיר ומומחים מן האקדמיה, במטרה להגיע לפתרונות שישפרו באופן ניכר את חיי האזרחים הוותיקים.

כמה מהאתגרים שכבר אובחנו

  • מניעת נפילות.
  • הפגת בדידות.
  • מניעת התדרדרות אצל קשישים עם תפקוד מוגבל.
  • טיפול בכאב.
  • טכנולוגיות חדשות שיסייעו בביצוע פעולות ביתיות שגרתיות כמו רחצה ושימוש בשירותים.

דגם של בית מרוהט לחלוטין הכולל חדר שינה, חדר אירוח ומטבח נבנה בין כותלי המעבדה על מנת לדמות את כל האספקטים בסביבת החיים של אוכלוסיית הגיל השלישי. טכנולוגיות ומודלים חדשים יוטמעו וייבחנו בסביבת הבית החיצונית ובתוכו, כמו שיטות חדשות ליצירת קשר עם הקרובים, שיפור טיפול רפואי ועידודם להשתתף בפעילויות חברתיות בקהילתם.

 

בין הסטארט-אפים הפועלים כבר במעבדה:

  • Uniper Care Technologies – פלטפורמת טלוויזיה המאפשרת יצירת תקשורת יעילה בין המטופל למעגל המשפחתי הקרוב.
  • BetterCare – יישומון המיועד לספק למטפלים בבתי-אבות ובמרכזים סיעודיים מידע מדויק על המטופלים וכן פיקוח על איכות הטיפול.
  • Vitalerter – פלטפורמת ניטור אלחוטית ניידת המיועדת לחולים סיעודיים ומאפשרת מעקב אחר קצב הלב ומערכת הנשימה. מערכת זו מסוגלת להתריע על נפילות, התדרדרות כללית, זיהומים, חרדה ואף דיכאון.
  • Healthy.io – ערכה ביתית לבדיקות שתן בבית המטופל המאפשרת שימוש במצלמת הטלפון הנייד, פענוח תוצאות הבדיקה תוך דקות ספורות ושידור הנתונים לרופא.
  • Local Story – כלי המאפשר לאזרח הוותיק לספר את סיפור חייו בשיתוף עם משפחתו על פני ציר זמן דיגיטלי.

 

בועז גור-לביא, ממייסדי CDI הסביר "מתוך חזון של רתימת חדשנות, טכנולוגיה ויזמים יחד עם גופי הממשלה, התעשייה והאקדמיה לטובת שיפור חייו של האזרח, הקמנו את מעבדת החדשנות לגיל השלישי שהינה חלוצה עולמית בתחומה. התארכות תוחלת החיים של אוכלוסיית הגיל השלישי והרביעי הביאה עמה אתגרים חדשים – שעד כה לא היו בפוקוס של היזמים. השוק הוא ענק ובעל פוטנציאל אדיר וכעת אנו נותנים הזדמנות למוחות המחודדים של הסטארט-אפ להוכיח את יכולותיהם גם בתחום זה".

 היזם זיו אופק בחלל המעבדה

היזם זיו אופק בחלל המעבדה

 

אודות CDI

CDI הנו מרכז לחדשות דיגיטלית שהוקם על ידי היזמים זיו אופק, שרון סספורטס ובועז גור-לביא בשיתוף עם אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ועיריית באר-שבע, אשר מתמקד בקידום וניהול חדשנות דיגיטלית בתחומי בריאות, רווחה, חינוך וערים חכמות.

מאחורי המרכז עומדת שורת יזמים, אנשי רפואה ואקדמיה: פרופ' רבקה כרמי, נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (משמשת כיו"ר הדירקטוריון של החברה), פרופ' דן בלומברג, סגן הנשיאה למחקר ופיתוח, פרופ' אריה מורן, פרופ' גדעון סהר, מנהל מחלקת לב וחזה בבית החולים סורוקה ואופיר בן-אבי, ראש ממשל זמין לשעבר במשרד ראש הממשלה.