הרצאת תלמוד עם פרופ' חיים וייס:
בעקבות ביטול הסדנה הקבועה בחודש מרץ 2020 ולאור ההקלה שהחלה בהנחיות משרד הבריאות, נקבעה הרצאת תלמוד עם פרופ' וייס לסוף חודש יולי 2020. למרות הסיכון הכרוך בהתקהלות בתקופה זו, הייתה היענות מרשימה להרצאה זו. לצערנו, חלה החמרה בהתפשטות הנגיף שהובילה להחרפה בהנחיות, ונאלצו לבטל הרצאה זו כשבוע לפני האירוע.
יום עיון באוניברסיטה למועדון נשים:
בחודש מאי 2020 תוכנן מפגש עם קבוצה של כשמונים גמלאיות פעילות במועדון נשים בערד, ליום עיון במכון הקשרים ובמחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון. במסגרת יום זה תוכננו שני סיורים בארכיונים, הרצאה בחנות ספרים של ד"ר חביבה ישי, חברת סגל המחלקה על ספרות ימי הביניים, הקרנת סרט בלעדי של הארכיונים, הסעה וכיבוד קל במימון מכון הקשרים.
לצערנו, במהלך חודש מאי 2020 האוניברסיטה עדיין לא חזרה לשגרת פעילות, ונאלצנו לדחות אירוע זה.
הרצאות מקוונות ללא עלות לקהל הרחב:
שיתוף פעולה בין פרויקט ערד לבין בית הסופרים באר-שבע. במהלך חודשי הסגר (מרץ-מאי 2020) התקיימו מספר הרצאות שהועברו באמצעות תוכנת ה-ZOOM ללא עלות עבור תושבי הדרום. ההרצאות עסקו במגוון נושאים: ספרות בלשית, רומנים גרפים, ספרות רוסית ועוד. סדרות אלו הועברו ע"י מרצים שונים מטעם המחלקה ומחוצה לה. כל הסדרות הונגו גם לצוות הספרייה ולקהלי היעד בערד. לכל אחת מהסדנאות הגיעו עשרות משתתפים.
סדנה ללימוד תלמוד:
הסדנה המתקיימת זו השנה החמישית צברה קהל שומעים קבוע של עשרות משתתפים. הסדנה החלה בחודש מרץ אך לאחר מפגש אחד נאלצנו לבטל את המשך הסדנה בגלל הסגר הראשון.
סדנת כתיבה לנוער:
בחודש פברואר 2020 החלה סדנת כתיבה בבית-הספר "אורט ערד" לתלמידי החטיבה והתיכון לאחר שעות הלימודים בהנחייתה של מוריה דיין-קודיש. בסדנה השתתפו תלמידים מגילאי 13 עד 17 ונוצרה קבוצה אינטימית ומגובשת, בה כל מפגש עסק בנושא אחר מתחום הכתיבה היוצרת.
במהלך חודש מרץ 2020, לאור הנחיות משרד הבריאות ובעקבות משבר הקורונה, הופסקו הלימודים בכל בתי הספר בארץ. על מנת שלא לקטוע את תהליך הכתיבה הקבוצתי שהחל, הסדנה המשיכה להתקיים באמצעות תוכנת ה-ZOOM. הסדנה השלימה את כל המפגשים המתוכננים.
סדנת כתיבה אוטוביוגרפית:
במהלך חודש פברואר 2020 החלה סדנת כתיבה אוטוביוגרפית בהנחייתה של מוריה דיין-קודיש. המפגשים התקיימו בספרייה העירונית בערד והתמקדו בסיפוריהם האישיים של המשתתפים, בדגש על החיים בערד. לסדנה זו הייתה היענות גדולה: חמישה-עשר משתתפים נטלו בה חלק ולמעלה מעשרה משתתפים נרשמו ברשימת המתנה. לאור היענות זו, תוכננה סדנה נוספת, על מנת לאפשר למשתתפים נוספים לקחת בה חלק.
אירוח תלמידי בית הספר הדו-לשוני:
במהלך חודש ינואר 2020 הגיעו תלמידי בית הספר היסודי הדו-לשוני ליום העשרה באוניברסיטה. הם הגיעו לאולפן הקלטות שהוקם במחלקה לספרות עברית, רדיו BGU בניהולו של ד"ר בוזי רביב, התארחו במכון הקשרים, סיירו ולמדו על הארכיונים הקיימים במכון.
הרצאה לצוות המורות לספרות בתיכון אורט ערד:
מפגש העשרה לצוות המורות של חטיבת הביניים והתיכון באורט ערד. המפגש התקיים בחודש ינואר בבית הספר. הרצאה של ד"ר גידי נבו, מהמחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון בגנב בנושא הומור וסאטירה בספרות היהודית והשפעתם על התרבות והחברה היהודית והישראלית כיום. ההרצאה זכתה למשוב חיובי מאוד ומורים נוספים שאינם מתחום הספרות הצטרפו גם.
סדרת הרצאות בספריה העירונית:
סדרת ההרצאות "קלאסיקות בספרות" עם . ד"ר דקל שי שחורי מהמחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. ההרצאות פתוחות לקהל הרחב, בספריית ערד בחודשים דצמבר 2019 – פברואר 2020. ההרצאות הפגישו את האורחים עם יצירות ספרות קלאסיות, מיטב הספרות העולמית וסגנונות ספרותיים מגוונים (נדונו יצירות כגון: האודיסאה, אליסה בארץ הפלאות, הגלגול ועוד).
ערב לזכרו של עמוס עוז:
בחודש נובמבר 2019 התקיים באוניברסיטה ערב לזכרו של עמוס עוז ז"ל. האירוע היה תוצר של שיתוף פעולה בין מכון הקשרים והמחלקה לספרות עברית, בתמיכתכם של לשכת נשיא האוניברסיטה, רקטור האוניברסיטה ודיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה.
המושב הראשון הוקדש לדברי ברכה של ראשי האוניברסיטה, הרצאה מאת פרופ' יגאל שוורץ והקרנת בכורה לסרטו של יאיר קידר על יצירתו של עמוס עוז.
המושב השני הוקדש לקריאה של פרקי הספר "סיפור על אהבה וחושך", על ידי אנשי ספרות ועמיתים של עמוס עוז ז"ל, ביניהם: נשיא האוניברסיטה, דיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה, עורכת הספרות שירה חדד, פרופ' ניצה בן דב, ראש עיריית ערד ניסן בן-חמו, הסופר חיים באר, ראש המחלקה פרופ' חיים וייס ועוד.
במהלך האירוע התקיימה תערוכת צילומים מקורית של הצלמת עירית מור, תושבת העיר ערד, בעקבות קריאתה במבחר יצירותיו של עוז. המכון אירגן הסעה ללא עלות עבור שלושים מתושבי ערד שביקשו ליטול חלק באירוע. האירוע סוקר באמצעי מדיה ותקשורת שונים, ולערב הגיעו למעלה ממאתיים אנשי ספרות ואקדמיה.
לתמונות נוספות »
הכנה לסיור בעקבות עמוס עוז:
שיתוף פעולה בין עמותת תיירות ערד ומכון הקשרים. עמותת התיירות של ערד החלה להעביר סיורים בערד העוברים דרך תחנות בחייו של עמוס עוז, שהיה תושב העיר ערד במשך שנים רבות. מכון הקשרים לקח חלק בהכנת המדריכים ובבניית הסיור. במסגרת זו התקיים במהלך חודש אוגוסט 2019 סיור למדריכי הפרויקט בארכיון עמוס עוז שבמכון הקשרים. נוסף על כך, נאסף ונערך ע"י רכזת פרויקט ערד גלי סיטון ומנהלת בית הסופרים ד"ר נירית קורמן, חומר עזר לתיק התוכן של הסיור. תיק התוכן סוקר את תחנות חייו של עוז על בסיס הרומן האוטוביוגרפי "סיפור על אהבה וחושך" והוא נשלח לעמותה במהלך חודש ספטמבר 2019.
בתמונה: מורה הדרך זך בן נתן | צילום: ענת רסקין